Gordy Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Otóż strona zdechła, ale szukając troche w ich dokumentach można znaleźć kawałki strony zrobionej dzisiaj 29-10 a zawierające opcje: "try it" i "buy it". http://www.mudbox3d.com Version Comparison Chart Mudbox Beta comes in two flavours: Mudbox Basic and Mudbox Professional. Both versions feature Mudbox's industrial strength, artist friendly sculpting toolset. Only Mudbox Professional, however, is licensed for commercial work and, as such, offers certain features of greater interest to companies and professionals. For a more comprehensive comparison of features, please refer to the chart below. Features Mudbox Basic Mudbox Professional License License Non-Commercial Commercial -Academic institutions -Students -Non-profit -Freelancers - -Companies - -Government - Network license option Academic institutions only General Friendly user interface True 3D camera Streaming technology Image browser Multiple object support Node view (coming) - 3D Layers Selective symmetry Layer masking Layer management Import to layer Layers per object 5 Unlimited Advanced Sculpting Industrial toolset "Tangent Space" symmetry 3D brush stamps Stencils Brush tip control Multiresolution Editing Local subdivision Hard drive streaming Display Smooth shading Texture display Draft render mode Speed review mode - Texture Baking Sudb to subd 8-bit and 16-bit image support 32-bit HDR image support - Smooth UV coordinates -
Vorek Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 ale z newsem to poczekaj do informacji oficjalnej ;]
Ania Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 podobno ich strona została zhackowana i są tam teraz jakieś wirusy, lepiej poczekać z odwiedzaniem.
Gordy Napisano 29 Październik 2006 Autor Napisano 29 Październik 2006 robia stronę, ale ceny nie mogłem wygrzebać. Nie jest jeszcze żadny oficialny, ale przynajmniej sie troche można poekscytować w te ponure dni.
Destroyer Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 z tego co tam jest napisane (jeśli dobrze zrozumiałem) będzie wersja darmowa dla zastosowań niekomercyjnych/nauki itp juupiii!!! :P byłe już 3 wersje beta + pare buildów więc powinni już do finalnej zmierzać stronka już jakaś jest ale prawie nic na niej nie ma, nawet jednego linka, może coś robią zobaczymy
Ardeni Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Jeśli będzie za free dla domowych userów to zgniecie tym zbrusha po całości imo. Ciekawe co poprawiono/dodano w gotowej wersji. Nie mogę się doczekać.
zeet Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Nie zgniecie wersji Zbrusha 2.5 tak samo jak Blender nie zastąpi 3d max ,będą to byty równoległe :) Mam nadzieję że wersja finalna Mudboxa będzie działać tak sprawnie jak Zbrush.
Ania Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 fałszywy alarm z tym releasem. http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=422756&page=3&pp=15
Remedy Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Nie zgniecie wersji Zbrusha 2.5 tak samo jak Blender nie zastąpi 3d max ,będą to byty równoległe :) Mam nadzieję że wersja finalna Mudboxa będzie działać tak sprawnie jak Zbrush. Wiesz, widziałem prace wykonane i w Z-brush, i w Mudbox. Szczerze mówiąc te fajniejsze były z Mudbox. Oba te programy są w stanie zrobić modele na podobnym poziomie. Mudbox ma o jakieś 439849389423402890420 razy przyjaźniejszy interface i ja osobiście nie widzę już powodów do używania Z-brusha. Wyrzeźbię w Mudbox, reszta i tak w 3ds max/Maya/XSI/itd. Co kto lubi.
zeet Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Remedy - może po prostu ekipa Mudboxa ma lepszych grafików :), nikogo też nie namawiam do używania Zbrusha. Przyjazny interfejs Mudboxa to nie wszystko, przy 500 tyś poly Mudbox zaczyna mulić w ZB na tym samym kompie spokojnie pracuję powyżej 3 milionów poly. Dlatego napisałem że mam nadzieję że finalny Mudbox będzie równie dobrze działać jak Zbrush. To by było na tyle -Howg
Remedy Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 No odnośnie wydajności obu programów niewiele mogę powiedzieć. Testowałem je na różnych komputerach, w tym Mudbox na Celeronie 900. O_O Robiłem główkę ok 450000 poly i komp lekko umierał ale na tym komputerze wszystko umiera :D
Destroyer Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 jak wyjdzie finalna to będzie można porównywać a narazie to można wróżyć z fusów :P w z-brushu można texturki malować w mudzie z tego co wiem nie (jeszcze), w Z można też renderować itd i dlatego póki co mud nie zmiażdży Z, ale konkurencje zrobia, i to imo wyjdzie na dobre wszystkim userom obu softów do sculptingu
Remedy Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 A znasz kogoś kto renderuje finalnie w Z-brushu? No właśnie, więc jakieś tam renderowanie czy nawet teksturowanie nie ma dla mnie większego znaczenia - to narzędzia do rzeźbienia i tyle. Przynajmniej dla mnie. Poza tym słuszna uwaga. Trzeba poczekać na finalną wersję. Przecież Mudbox to dopiero 1.0 a Z-brush już 2.5. Ważne żeby oba programy się rozwijały.
Salvator Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 powiedzcie mi czy to cudo będzie wydane na normalniejszy system operacyjny, znaczy się na linuks i czy przypadkiem nie będą tacy mili i nie skompilują wersji 64bitowej (mówię też o windowsie) ;]
Destroyer Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 o mudzie pod linuksa nic nie słyszałem, w sumie na 64 też nie :P jak już wyjdzie i będzie sie podobał to pewnie pomyślą o expansji na inne systemy, narazie to nawet na win 32bit nie ma:( z tego co tam wiem to nie jakiś moloch tylko małe studio więc nie może wszystkiego na raz robić
Rekomendowane odpowiedzi