Lucas Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Cóż, na bitwie chyba niestety poległem, i nie skończyłem sceny ze smokiem, być może mnie za to nieźle zjedziecie, ale jakoś nie potrafię tego dociągnąc do końca... A że jednak w 3D trzeba coś od czasu do czasu podłubać, to oczywiście dla mnie, na poprawę humoru najlepszy jest samolot:). Tym razem zmiana frontu:) - radziecki Polikarpow I-16 Rata typ 24. Taka tam latająca kosiarka, niewiele więszka od Malucha:). Bez wątpienia nie był to sczyt technologi lotniczej, za to moim zdaniem wygląda świetnie - zwłaszcza przez proporcję silnika do reszty kadłubu:). Narazie niewiele - bez detalu, które jednak niedługo się pojawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 taa, dwa razy szersze to niz dlugie :) na razie plastelina ale na pewno bedzie lepiej :) powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 I-16? O bleee... :P Ale o gustach sie nie dyskutuje:) Mimo wszystko bede zaglądał i kibicował bo jak by nie patrzeć to samolot i z IIWW:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Ja też będę kibicował! Fajnie że na forum coraz więcej samolocików! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 15 Listopad 2006 Autor Share Napisano 15 Listopad 2006 Iszak nabiera kształtów. W sumie do dużo do wymodelowania nie ma, ale jest parę upierdliwych miejsc, jak chociażby pokrywa silnika, którą mam zamiar teraz się zająć. Narazie wszystko idzie chyba jak trzeba - pełne usterzenie. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 15 Listopad 2006 Share Napisano 15 Listopad 2006 Moim zdaniem za obłe niektóre kanty (krawędź spływu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorjan Napisano 15 Listopad 2006 Share Napisano 15 Listopad 2006 Wszystko fajnie tylko trochę go wydłuż, boi krótki z deka jest;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 15 Listopad 2006 Autor Share Napisano 15 Listopad 2006 Ale właśnie taki jego urok:) A kanty rzeczywiście muszę zaostrzyć, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 16 Listopad 2006 Share Napisano 16 Listopad 2006 Fajnie. Mam nadzieję że dołożysz detalu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velrod Napisano 16 Listopad 2006 Share Napisano 16 Listopad 2006 Ja też modeluje samoloty z epoki i wydaje mi się że zrobiłeś za mały filet i przez to robi się dziwne załamanie na styku z kadłubem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 16 Listopad 2006 Autor Share Napisano 16 Listopad 2006 Ale na styku z kadłubem z czym?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velrod Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Tam gdzie zaczyna sie przejście skrzydło-kadłub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 28 Listopad 2006 Autor Share Napisano 28 Listopad 2006 Update - zająłem się przodem. Może uda się jeszcze dziś coś więcej wrzucić, ale niczego nie obiecuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satanicus1991 Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 ...wygląda jak suszarka :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velrod Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 A ten sztuczny filet dalej straszy....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 29 Listopad 2006 Autor Share Napisano 29 Listopad 2006 Szczerze mówiąc niezbyt wiem o co Ci chodzi z tym filetem, porównaj ze zdjęciami http://www.kiwiaircraftimages.com/i16.html i jakbyś mógł, to zaznacz mi o które miejsce dokładnie chodzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzio Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 Samolocik jak z Toy Story ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velrod Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 Trohe to trwało ale w końcu udało mi sie dołączyć obrazek z zaznaczonym miejscem o które mi hodziło[/url][/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 27 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2006 Ok, w przerwie poświątecznej w końcu mam trochę czau:). Jak widać, popracowalem nad okolicami silnika i dodałem śmigło. Teraz zajmę się podwoziem, które chyba będzie najtrudniejsze. Velrod: co prawda sam kształt łączenia nie był zbyt precyzyjny, ale to była kwestia przesunięcia kilu wierzchołków, natomiast sam filet wydaje się być dobry i nie widzię w nim niczego dziwnego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Mam wrazenie ze po poprawieniu połaczenia skrzydła z kadłubem, zwłaszcza od połowy do konca krawędzi spływu nie wyglada to jak powinno..popatrze na zdjątka ale tam chyba powinien byc łuk.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velrod Napisano 3 Styczeń 2007 Share Napisano 3 Styczeń 2007 Mam wrazenie ze po poprawieniu połaczenia skrzydła z kadłubem, zwłaszcza od połowy do konca krawędzi spływu nie wyglada to jak powinno..popatrze na zdjątka ale tam chyba powinien byc łuk.... Chyba napewno, jak we wszystkich samolotach z tego okresu i nietylko. Modelik zapowiada sie nieżle tylko to miejce (jak nieraz podkreślałem) jest jego wyrażnie słabym punktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 czesc, mam tu dla Ciebie kilka referek godnych polecenia :) http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=114638&t=114638 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2007 O super, może i plastikowy model, ale dobrze widać elementy podwozia - a tego właśnie szukałem. Dziękuję:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 4 Styczeń 2007 Share Napisano 4 Styczeń 2007 ha! to jest kartonowy model :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 29 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2007 Zaczęła się przerwa zimowa, więc mam sporo czasu na modelowanie:). Zrobiłem klapy podwozia - muszę przyznać, że trochę się jednak namęczyłem. Teraz wezmę się za samo podwozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 Czesc Lucas Fajnie że ciągniesz ten wątek. Fajnie wygląda to podwozie po rozłożeniu, dobrze Ci wyszły usztywnienia klap. Nie wiem czy to takie wrażenie z powodu cieni, ale chyba owiewka silnika nie jest idealnie ukształtowana (na 3 renderku). Natomiast to co rzuca się w oczy na 1 renderku to to, że po złożeniu podwozia widać jego nierówności, szczególnie nierownomierność szczelin. Ale to jest radziecki samolocik z masowej produkcji, wiec to w sumie dodaje mu autentyczności. ...może wreszcie odkurzę Irydkę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2007 Ale to jest radziecki samolocik z masowej produkcji, wiec to w sumie dodaje mu autentyczności. Właśnie o tym samym pomyślałem, mimo wszystko spróbuję to jeszcze trochę naprostować, problem jest taki, że teoretycznie, przynajmniej ta półkolista klapa powinna być prawie płaska, co trochę gryzie się z kształtem kadłuba, więc trzeba to było jakoś odpowiednio zbalansować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 1 Luty 2007 Share Napisano 1 Luty 2007 Pamiętaj że taki samolot nie był robiony z jednego kawałka metalu. Oprócz właściwego profilu trzeba oglądać dokładnie zdjęcia, w jaki sposób była modelowana dana część kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 2 Luty 2007 Autor Share Napisano 2 Luty 2007 Skończyłem (chyba) podwozie:). Pewnie dałoby się jeszcze upchnąć nieco detalu ale chyba tyle wystarczy. Właściwie to teraz tylko kółeczko z tyłu, działka, kabina i brakujące detale. Będę jeszcze musiał niestety wymodelować jakiegoś pilota ale to raczej na końcu. Powoli zaczynam myśleć nad sceną - zimowy krajobraz, zimno jak cholera, ze 2-3 maszyny zrywające się do lotu, ujęcie nieco z boku, zblurowany drugi plan i śnieżny pył pod samolotami:) Trzebaby oczywiście zrobić odpowiednie malowanie, wypatrzyłem np. to: http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1/4/42 albo to (łatwiejsze): http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1/5/22_b1 A może jeszcze wy chciwlibyście coś zaproponować z tej listy:http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1 Właściwie wariantów malowania jest od groma - np. jeszcze hiszpańskie, chińskie, mongolskie, przejęte japońskie, fińskie i niemieckie. Jest też nawet wariant polski, ale podobno ta maszyna jest jedynie pomnikiem (z resztą raczej mało ciekawe malowanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 3 Luty 2007 Share Napisano 3 Luty 2007 Fajnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 7 Luty 2007 Autor Share Napisano 7 Luty 2007 Wygląda na to, że modeling skończony:). Jeśli macie jakieś sugestie, albo widzicie błędy to piszcie - chciałbym się już zabrać za mapowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oo79 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 taki brzydki ten samolot > ze az mi sie podoba. zgrabnie sobie z nim poradziles, powodzenia dalej, sledze ten watek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 no to ja jeszcze sie doczepie. :) osłona silnika - widac jakies babole w miejscach, gdzie z pierscienia wychodza te zeberka poza tym gites :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 24 Luty 2007 Autor Share Napisano 24 Luty 2007 Drobne bugi poprawione, wszystko zamapowane, i nawet jest już trochę textur:). Robię schemat malowania ten, który pokazałem kilka postów wcześniej, czyli: http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1/4/42. Narazie są 'czyste' textury, bez zabrudzeń, bumpa, specular itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrys Napisano 24 Luty 2007 Share Napisano 24 Luty 2007 No, no, no! nieźle. Fajny kamuflaż i fajny samolot! Jeżeli miałbym sie czegoś doczepić, to może jedynie zbyt "gładkich" pociągnięć pędzla. Ta biała farba, której używali Rosjanie była zmywalna, co w praktyce oznaczało, ze często z braku "surowców" było to... wapno. Znaczy to też, że mocno się ścierała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QLa Napisano 24 Luty 2007 Share Napisano 24 Luty 2007 Bardzo ładny model i pięknie wykonany - choc samolot niespecjalnie udany - pilot musiał po starcie musiał wykonać ok 60 obrotów korbą by schować podwozie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2007 Bitwa bitwą ale mając trochę wolnego czasu chciałbym w końcu skończyć ten model:) Textury wstępnie skończone - przynajmniej tak mi się wydawało, bo chyba jednak czegoś jeszcze brakuje. No i chyba przesadziłem z fakturą bumpa na kadłubie, nie sądzicie? "][/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 5 Kwiecień 2007 Share Napisano 5 Kwiecień 2007 Sądzimy, przynajmniej ja:P Malowanie wybrałeś takie sobie, poza tym ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrys Napisano 5 Kwiecień 2007 Share Napisano 5 Kwiecień 2007 Też mi się wydaje, że trochę zbyt mocny ten bump.. Poza tym jest coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Zmniejszyłem nieco bump, chociaż chyba trzeba będzie jeszcze bardziej. uznałem, że będą po prstu 2 warianty malowania:) - jeden taki jak teraz, drugiz kamuflażem zimowym - zmiana to kwestia wyłączenia dwóch, może trzech warstw w plikach textur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 w tym malowaniu mi sie podoba najbardziej...powiedziałbym że najbardziej typowe..a bump..zmniejsz jeszcze:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi