Napisano 4 Listopad 200618 l Cóż, na bitwie chyba niestety poległem, i nie skończyłem sceny ze smokiem, być może mnie za to nieźle zjedziecie, ale jakoś nie potrafię tego dociągnąc do końca... A że jednak w 3D trzeba coś od czasu do czasu podłubać, to oczywiście dla mnie, na poprawę humoru najlepszy jest samolot:). Tym razem zmiana frontu:) - radziecki Polikarpow I-16 Rata typ 24. Taka tam latająca kosiarka, niewiele więszka od Malucha:). Bez wątpienia nie był to sczyt technologi lotniczej, za to moim zdaniem wygląda świetnie - zwłaszcza przez proporcję silnika do reszty kadłubu:). Narazie niewiele - bez detalu, które jednak niedługo się pojawią.
Napisano 4 Listopad 200618 l taa, dwa razy szersze to niz dlugie :) na razie plastelina ale na pewno bedzie lepiej :) powodzenia
Napisano 4 Listopad 200618 l I-16? O bleee... :P Ale o gustach sie nie dyskutuje:) Mimo wszystko bede zaglądał i kibicował bo jak by nie patrzeć to samolot i z IIWW:D
Napisano 15 Listopad 200618 l Autor Iszak nabiera kształtów. W sumie do dużo do wymodelowania nie ma, ale jest parę upierdliwych miejsc, jak chociażby pokrywa silnika, którą mam zamiar teraz się zająć. Narazie wszystko idzie chyba jak trzeba - pełne usterzenie. .
Napisano 15 Listopad 200618 l Autor Ale właśnie taki jego urok:) A kanty rzeczywiście muszę zaostrzyć, dzięki.
Napisano 16 Listopad 200618 l Ja też modeluje samoloty z epoki i wydaje mi się że zrobiłeś za mały filet i przez to robi się dziwne załamanie na styku z kadłubem
Napisano 28 Listopad 200618 l Autor Update - zająłem się przodem. Może uda się jeszcze dziś coś więcej wrzucić, ale niczego nie obiecuję.
Napisano 29 Listopad 200618 l Autor Szczerze mówiąc niezbyt wiem o co Ci chodzi z tym filetem, porównaj ze zdjęciami http://www.kiwiaircraftimages.com/i16.html i jakbyś mógł, to zaznacz mi o które miejsce dokładnie chodzi:)
Napisano 15 Grudzień 200618 l Trohe to trwało ale w końcu udało mi sie dołączyć obrazek z zaznaczonym miejscem o które mi hodziło[/url][/img]
Napisano 27 Grudzień 200618 l Autor Ok, w przerwie poświątecznej w końcu mam trochę czau:). Jak widać, popracowalem nad okolicami silnika i dodałem śmigło. Teraz zajmę się podwoziem, które chyba będzie najtrudniejsze. Velrod: co prawda sam kształt łączenia nie był zbyt precyzyjny, ale to była kwestia przesunięcia kilu wierzchołków, natomiast sam filet wydaje się być dobry i nie widzię w nim niczego dziwnego:)
Napisano 28 Grudzień 200618 l Mam wrazenie ze po poprawieniu połaczenia skrzydła z kadłubem, zwłaszcza od połowy do konca krawędzi spływu nie wyglada to jak powinno..popatrze na zdjątka ale tam chyba powinien byc łuk....
Napisano 3 Styczeń 200718 l Mam wrazenie ze po poprawieniu połaczenia skrzydła z kadłubem, zwłaszcza od połowy do konca krawędzi spływu nie wyglada to jak powinno..popatrze na zdjątka ale tam chyba powinien byc łuk.... Chyba napewno, jak we wszystkich samolotach z tego okresu i nietylko. Modelik zapowiada sie nieżle tylko to miejce (jak nieraz podkreślałem) jest jego wyrażnie słabym punktem.
Napisano 4 Styczeń 200718 l czesc, mam tu dla Ciebie kilka referek godnych polecenia :) http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=114638&t=114638
Napisano 4 Styczeń 200718 l Autor O super, może i plastikowy model, ale dobrze widać elementy podwozia - a tego właśnie szukałem. Dziękuję:)
Napisano 29 Styczeń 200718 l Autor Zaczęła się przerwa zimowa, więc mam sporo czasu na modelowanie:). Zrobiłem klapy podwozia - muszę przyznać, że trochę się jednak namęczyłem. Teraz wezmę się za samo podwozie.
Napisano 30 Styczeń 200718 l Czesc Lucas Fajnie że ciągniesz ten wątek. Fajnie wygląda to podwozie po rozłożeniu, dobrze Ci wyszły usztywnienia klap. Nie wiem czy to takie wrażenie z powodu cieni, ale chyba owiewka silnika nie jest idealnie ukształtowana (na 3 renderku). Natomiast to co rzuca się w oczy na 1 renderku to to, że po złożeniu podwozia widać jego nierówności, szczególnie nierownomierność szczelin. Ale to jest radziecki samolocik z masowej produkcji, wiec to w sumie dodaje mu autentyczności. ...może wreszcie odkurzę Irydkę :-)
Napisano 30 Styczeń 200718 l Autor Ale to jest radziecki samolocik z masowej produkcji, wiec to w sumie dodaje mu autentyczności. Właśnie o tym samym pomyślałem, mimo wszystko spróbuję to jeszcze trochę naprostować, problem jest taki, że teoretycznie, przynajmniej ta półkolista klapa powinna być prawie płaska, co trochę gryzie się z kształtem kadłuba, więc trzeba to było jakoś odpowiednio zbalansować.
Napisano 1 Luty 200718 l Pamiętaj że taki samolot nie był robiony z jednego kawałka metalu. Oprócz właściwego profilu trzeba oglądać dokładnie zdjęcia, w jaki sposób była modelowana dana część kadłuba.
Napisano 2 Luty 200718 l Autor Skończyłem (chyba) podwozie:). Pewnie dałoby się jeszcze upchnąć nieco detalu ale chyba tyle wystarczy. Właściwie to teraz tylko kółeczko z tyłu, działka, kabina i brakujące detale. Będę jeszcze musiał niestety wymodelować jakiegoś pilota ale to raczej na końcu. Powoli zaczynam myśleć nad sceną - zimowy krajobraz, zimno jak cholera, ze 2-3 maszyny zrywające się do lotu, ujęcie nieco z boku, zblurowany drugi plan i śnieżny pył pod samolotami:) Trzebaby oczywiście zrobić odpowiednie malowanie, wypatrzyłem np. to: http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1/4/42 albo to (łatwiejsze): http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1/5/22_b1 A może jeszcze wy chciwlibyście coś zaproponować z tej listy:http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1 Właściwie wariantów malowania jest od groma - np. jeszcze hiszpańskie, chińskie, mongolskie, przejęte japońskie, fińskie i niemieckie. Jest też nawet wariant polski, ale podobno ta maszyna jest jedynie pomnikiem (z resztą raczej mało ciekawe malowanie)
Napisano 7 Luty 200718 l Autor Wygląda na to, że modeling skończony:). Jeśli macie jakieś sugestie, albo widzicie błędy to piszcie - chciałbym się już zabrać za mapowanie.
Napisano 7 Luty 200718 l taki brzydki ten samolot > ze az mi sie podoba. zgrabnie sobie z nim poradziles, powodzenia dalej, sledze ten watek...
Napisano 8 Luty 200718 l no to ja jeszcze sie doczepie. :) osłona silnika - widac jakies babole w miejscach, gdzie z pierscienia wychodza te zeberka poza tym gites :]
Napisano 24 Luty 200718 l Autor Drobne bugi poprawione, wszystko zamapowane, i nawet jest już trochę textur:). Robię schemat malowania ten, który pokazałem kilka postów wcześniej, czyli: http://wp.scn.ru/en/ww2/f/317/1/4/42. Narazie są 'czyste' textury, bez zabrudzeń, bumpa, specular itp.
Napisano 24 Luty 200718 l No, no, no! nieźle. Fajny kamuflaż i fajny samolot! Jeżeli miałbym sie czegoś doczepić, to może jedynie zbyt "gładkich" pociągnięć pędzla. Ta biała farba, której używali Rosjanie była zmywalna, co w praktyce oznaczało, ze często z braku "surowców" było to... wapno. Znaczy to też, że mocno się ścierała.
Napisano 24 Luty 200718 l Bardzo ładny model i pięknie wykonany - choc samolot niespecjalnie udany - pilot musiał po starcie musiał wykonać ok 60 obrotów korbą by schować podwozie !
Napisano 5 Kwiecień 200717 l Autor Bitwa bitwą ale mając trochę wolnego czasu chciałbym w końcu skończyć ten model:) Textury wstępnie skończone - przynajmniej tak mi się wydawało, bo chyba jednak czegoś jeszcze brakuje. No i chyba przesadziłem z fakturą bumpa na kadłubie, nie sądzicie? "][/url]
Napisano 5 Kwiecień 200717 l Też mi się wydaje, że trochę zbyt mocny ten bump.. Poza tym jest coraz lepiej.
Napisano 7 Kwiecień 200717 l Autor Zmniejszyłem nieco bump, chociaż chyba trzeba będzie jeszcze bardziej. uznałem, że będą po prstu 2 warianty malowania:) - jeden taki jak teraz, drugiz kamuflażem zimowym - zmiana to kwestia wyłączenia dwóch, może trzech warstw w plikach textur.
Napisano 7 Kwiecień 200717 l w tym malowaniu mi sie podoba najbardziej...powiedziałbym że najbardziej typowe..a bump..zmniejsz jeszcze:D