pit17 Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Siemka Wie ktos moze jak wylaczyc domyslne swiatlo w 3d maxie chodzi mi o to zeby na modelu nie bylo zadnego domyslnego cieniowania
pit17 Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 nie wiesz o co mi chodzi mam po prostu w scenie tylko model ale max posiada takie swiatlo domyslne dzieki ktoremu widac na modelu cieniowanie i nie wiem jak je wylaczyc
Hynol Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Prawy klik na nazwie vieportu -> rodzaj cieniowania -> other -> flat.
pit17 Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 chodzi mi o viweport ale nie flat bo nie widac modelu dobrze
Vorek Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 no to jak chcesz go zobaczyć jak chcesz wyłączyć światła ? ;] Jeżeli chcesz użyć świateł które dodałeś do sceny to ctrl-l
pit17 Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 kiedys czytalem o takiej opcji swiatlo domyslne jest aktywne ale mozne wylaczyc domyslne cieniowanie modelu w viewporcie
Vorek Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 a jakie chcesz mieć to "cieniowanie" i co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "domyślne cieniowanie" bo albo jestem zmęczony albo nie mam zielonego pojęcia o czym piszesz :)
arcade Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 a może chodzi ci o domyślne wygładzanie? w takim razie klik na widoku w lewym górnym rogu viewporta potem other i faces
Masha Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Zaznacz model, wybierz Properties z menu podręcznego, w oknie wyłącz opcję Cast Shadows (obiekt nie będzie rzucał cieni) lub/i Receive Shadows (nie będzie przyjmował cieni na swą powierzchnię. O to chodzi?
pit17 Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 jak macie jakis model w maxie to w viewporcie widzicie takie cieniowanie modelu i to chcem wylaczyc
piotrek Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Jak rozumiesz cieniowanie? Co chcesz w takim razie widzieć? Na razie piszesz tylko, czego nie chcesz widzieć...
Chalek Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 wylacz monitor, to nie bedzie cieniowania. Postaraj sie to opisac troche jasniej, bo na razie wsyscy bawia sie w zgadywanie o co Ci chodzi. moze chodzi Ci o tryb smooth, ale nie o smooth + highlights?
Hynol Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Niech ryczy z bólu ranny łoś.... Wszystkie możliwości masz tam gdzie Ci podałem. Żadna nie odpowiada? No to masz problem, na szczęście nie nasz.
mathix Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 jak macie jakis model w maxie to w viewporcie widzicie takie cieniowanie modelu i to chcem wylaczyc Brzmi jak definicja shadingu flat. Cieniowanie to wyliczanie jasności powierzchni na bazie wektora kamery, światła i normalnej (w uproszczeniu). Jak to wyłączysz to dostaniesz jednolity kolor. Nie wiem co Ty rozumiesz pod pojęciem "cieniowanie", ale wygląda na to, że Twoja definicja jest błędna.
naeq Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Hmmm... Może ustaw sobie 2 Lights w ustawieniach Viewportu, Cieniowanie będzie inne, statyczne :))
arcade Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Wstań z krzesła, obróć się trzy razy dookoła własnej osi, spluń w kąt pokoju przer lewe ramię, a następnie wyrzuć komputer przez okno - powinno pomóc :) A tak poważnie - już chyba wszystko o co mogło ci chodzić było powiedziane, jak nie opiszesz dokładnie swojego problemu to nikt nie będzie w stanie ci pomóc....
jangot Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 po wstawieniu do sceny jakiegoś światła (np. wspomiane wcześniej omni) MAX wyłączy światło domyślne. Oczywiście można też wyłączyć to nowo wstawione światło ale przecież wtedy będzie ciemnica i nic się nie zobaczy bp model będzie czarny. W Preferences można coś pozmieniać w sprawie światła domyślengo, np. czy ma być jedno czy dwa...
Cerebrate Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 skrytym parówkowiczom mówimy nie!!! GDZIE PARÓWKI?? a na serio to z DEFINICJI swojego problemu jaki nam przedstawiasz wynika ze szukasz FLAT.
Gordy Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Może mu się porąbało, bo w XSI każda scena ma dodane domyślne światło (Maya zresztą chyba też). Kiedy dodajemy światła dla rendera to należy delete w XSI lub wyłączyć w Mayi.
demg Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Nie mam przed sobą maksiaka i dawno z niego nie korzystałem ale z tego co pamiętam jest coś takiego jak "LIGHT LISTENER" albo coś takiego i tam można sterować globalnym oświetleniem i cieniami sceny
Rekomendowane odpowiedzi