Napisano 12 Grudzień 200618 l Za przykładem Kuciela zakładam wątek w którym będę zamieszczał swoje prace, a ponieważ przygodę z fotografią (nie pstrykaniem) tak naprawdę zaczynam nie będzie rewelacji. Krytykujcie bez ograniczeń i oporów. "Wielka mgła" która sparaliżowała Wrocław na początku grudnia (hdr) ptaszysko park
Napisano 12 Grudzień 200618 l Krytykujcie bez ograniczeń i oporów. No to okey: 1. Pierwsze zdjęcie [Jeśli masz zamiar pokazać mgłę to bym uciął górę, bo zajmuje dużo miejsca w fotografii, jak na hdr to ładnie]; 2. Drugie zdjęcie [Ptaszek najładniejszy ze wszystkich fotografii, jednak nie ma spojenia ostrości, w niektórych miejscach koli efekt rozmycia nienaturalny. Ładny zaś kadr i nasycenie]; 3. Trzecie zdjęcie [Nie wiem co z nim jest nie tak, możliwe że brak jest centralnego obiektu, plan podzielony jest na 3 elementy dwa drzewa i rozbłysk słońca, w takim razie milej widziałbym ciemniejszą scenę i żeby te promienie opadając na ziemię zostały zatrzymywane przez gałęzie tworząc wraz z lekką poświatą ciekawy taki mroczny efekt:)]; No i jakość fotek.. pewnie to kompresja. ps. Ja się wciąż uczę ale trochę już podpatrzyłem :) Pozdrawiam.
Napisano 12 Grudzień 200618 l Mgłę sam miałem ochotę pofotografować wtedy. Ale zdjęcie za ciekawie nie wyszło, źle skomponowane i bez wyrazu, nie masz jeszcze jakichś z tej sesji ? bo temat jest super. Ptaszysko daje radę, użyłeś 500'tki ?:) Lasek chyba za bardzo wyostrzony, spróbował bym jeszcze przekonwertować do czerni i bieli. Działasz mistrzu, dawaj dalej :) Pozdrawiam
Napisano 12 Grudzień 200618 l Piksar...zerznę Wątek I Stworze Swój...mogę? Też Mam Kilka Dobrych Fotek:) PS. FOTA GAWRONA JEST FAJNIUTKA
Napisano 25 Marzec 200717 l Autor dawno mnie nie było pogoda zachęciła mnie do działania i nauki focenia oto obiekt który jak widzi że stary wyciąga aparat to chowa sie pod kołdrę : tu w wersji ułańskiej i pałac w Leśnicy jak zwykle prosze o ostrą krytykę
Napisano 25 Marzec 200717 l ostra krytyka: ostatnie krzywe ale pozatym to ok bwt. nienawidze pionowych zdjec bo mi sie na ekranie nie mieszcza
Napisano 9 Czerwiec 200717 l w piczke! ale ostre! O_O mozesz zrobic dla porownania dwie foty KITem i tamronem?
Napisano 10 Czerwiec 200717 l piksar nastepnym razem zrob zdjecie wilka :D ile razy juz bylem w tym zoo, gapilem sie kwadransami w te krzaki i zarosla i nie bylo mi dane ujrzec tego zwierza. A ten zakrecony misio co chodzi w kolko wymiata (i ta fotka tez) pzdr
Napisano 10 Czerwiec 200717 l IMO wielbład najlepszy, jak go zobaczyłem to myślałem, że spadne z krzesła :) Podziwiam
Napisano 10 Czerwiec 200717 l Autor porządkuje zdjęcia z podróży - to pierwsza paczka - zapraszam jezeli jest coś żle walcie bez opamiętania - muszę się nauczyć robić dobre zdjęcia : zapraszam powyżej 1000 pix w poziomie http://www.ultrasound.pl/bruksela/ pikSar: zapoznaj się z zasadami umieszczania zdjęć w dziale Fotografia
Napisano 17 Czerwiec 200717 l piksar, mozesz podrzucic jakas fote w oryginalnym romziarze? najlepiej szklanke albo wielblada ;p
Napisano 17 Czerwiec 200717 l Buteleczka pierwsza klasa, bardzo fajny efekt. A patrzyłeś może jakby to wyglądało na dłuższych czasach?
Napisano 17 Czerwiec 200717 l Autor ostatnie w RAW do pobrania : http://rapidshare.com/files/37800503/IMG_0960.CR2.html Siepacz : nie nie próbowałem - dopiero zaczynam zabawę, nie miałem nikogo do pompowania :)
Napisano 17 Czerwiec 200717 l Suuuper to ze studnią. Gratuluję! Pomęcz ten temat, bo wydaje się, że będzie warto, powodzenia! A dziecko w wersji ułańskiej z ósmego posta przywodzi mi na myśl teledyski Sigur Ros. :p
Napisano 21 Czerwiec 200717 l Fajne:] Sprawie podwójne wrażenie, czegoś skierowanego wysoko w górę lub w dół:D
Napisano 13 Lipiec 200717 l najlepsza studnia, ten industrial też fajny, wtrafił się w mój gust:D, powodzenia:)
Napisano 20 Lipiec 200717 l Autor Sobie pstrykam, banalnie pewnie powiecie ale chyba mam postanowienie że pójde w strone fotografii przyrody, daje mi to dużo przyjemności i uczy cierpliwości. A, i w końcu mam aparat (to już 10 cyfrówka w mojej kolekcji) z któym się rozumiemy bez problemów i można na nim polegać. PS. o szumach nic nie piszcie, są trylko na ekranie widoczne, ostatnio dużo zamawiam odbitek w formatach nawet 50x60 i na papierze szumu nie widać. osa zabija jadem pszczołe, chwile później zabiera ją i odlatuje - niesamowite, zdjecie nie oddaje tej sytuacji obserwowanej przezemnie przez kilka chwil. o fuj ale fotosik niszczy zdjecia, niestety, ale galeria na własnym www w przygotowaniu
Napisano 20 Lipiec 200717 l to już 10 cyfrówka w mojej kolekcji ...co tym razem? ...odnośnie cierpliwości i łapania owadów w locie kiedyś widziałem dobry patent na to (link do strony niestety mi zaginął): - aparat był ustawiony na statywie, wycelowany w kwiatka - koło kwiatka była fotokomórka sprzężona z aparatem :) - owad wlatywał nad roślinę, przecinał wiązkę... cyk, fotka gotowa zdjęcia robiły się same w odpowiednim momencie tylko, że zero przyjemności z takiej zabawy 2 - najbardziej mi się podoba, bdb strzał 1 - też nie jest zła, tylko imo za dużo jest w kadrze, przez co owad trochę się gubi 3 - ciekawa walka, przyciemniłbym lekko lewą górną stronę, żeby kierować mocniej wzrok na owady (opis dużo dodaje temu kadrowi) ...z wcześniejszych: ułan, czapla i drabina najbardziej mi się podobają pozdro
Napisano 20 Lipiec 200717 l bardzo fajne owady w locie szkoda że nie uchwyciłeś jak ona uprowadza tą pszczołę no i z opóźnieniem powiem że bardzo podoba mi się ptaszysko z pierwszego posta - jakby się komuś z dezaprobatą przyglądał
Napisano 21 Lipiec 200717 l No własnie? coś Ty kupił? 20 już poszła papa? A Fotki bardzo mi się podobają, tamronik?
Napisano 21 Lipiec 200717 l Autor Morderstwo Ważka pomocy Jakiego softu używacie aby przycinać zdjecia do właściwego rozmiaru np. 13x18 czy 10x15 aby w fotolabie nie obcieło czegos waznego ?
Napisano 21 Lipiec 200717 l piksar, jakie parametry tej wazki? ogniskowa mnie interesuje najbardziej i szklo ;p
Napisano 21 Lipiec 200717 l Autor ogniskowa maksymalna - 200 mm szkło - tandetna Sigma 50-200, przesłona 4,5 (miałeś ją u siebie) od około miesiaca 99% zdjęć wykonuje ze statywu + zewnętrzne wyzwalanie + czasami wstepnie uniesione lustro (mirror lockup) bedzie jeszcze kilkanascie podobnych zdjeć.
Napisano 21 Lipiec 200717 l i ta tandetna sigma zoribles takie ostre foto? O____O czy mydlenie w 350d jest powodowane zlym AF'em i mozna zrobic ostrzejsza fote na manualu, czy po porstu matryca jest be? :P
Napisano 21 Lipiec 200717 l Drakula - z mydleniem to chyba to i to bo jak widziałem u piksara foty z 350 i 30 (albo 20 ) na tym samym szkle to 350 wypadła sporo gorzej
Napisano 21 Lipiec 200717 l Autor sporadycznie używam manuala, przy tych shitowych obiektywach do cyfrówek, gdzie milimetr na obwodzie to 1 m od obiektu prawie nie ma sensu używać manuala
Napisano 21 Lipiec 200717 l i ta tandetna sigma zoribles takie ostre foto? O____O wole sigme niz gowniane canona ;p morderstwo mi sie bardzo podoba :) wazka nie robi takiego wrazenia, gdyz sama mam ich tuzin na dysku z dzialki. juz tyle swiettnych zdjec robakow widzialam chociazby na forum nikona, ze swoje po prostu chowam ;)
Napisano 22 Lipiec 200717 l Drakula możesz jeszcze przestawić w aparacie kontrast na +1 i sharpness na +2, może coś pomoże. a 350D jest znana z BF/FF:( pikSar fajnie sobie poczynasz:)
Napisano 28 Lipiec 200717 l odpowiadam na pytanie chopaczka: nie :) a woda bardzo fajnie wyszla. Na niektorych zdjeciach jednak mozna doszukac sie lekkich szumow. Ale jesli mowisz, ze widac je tylko na ekranie, to ja juz nie wnikam. :]
Napisano 2 Sierpień 200717 l Jaszczur i motylek pierwsza klasa:) Widze że wkręcasz się w fotografie natury, i dobrze Ci to idzie.