Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Za przykładem Kuciela zakładam wątek w którym będę zamieszczał swoje prace, a ponieważ przygodę z fotografią (nie pstrykaniem) tak naprawdę zaczynam nie będzie rewelacji. Krytykujcie bez ograniczeń i oporów.

"Wielka mgła" która sparaliżowała Wrocław na początku grudnia (hdr)

97d2958b9dd7b055.jpg

ptaszysko

332ebbcf5bf9fd23.jpg

park

f71bc09275f1f7f7.jpg

• Odpowiedzi 100
  • Wyświetleń 13,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Krytykujcie bez ograniczeń i oporów.

No to okey:

1. Pierwsze zdjęcie

[Jeśli masz zamiar pokazać mgłę to bym uciął górę, bo zajmuje dużo miejsca w fotografii, jak na hdr to ładnie];

2. Drugie zdjęcie

[Ptaszek najładniejszy ze wszystkich fotografii, jednak nie ma spojenia ostrości, w niektórych miejscach koli efekt rozmycia nienaturalny. Ładny zaś kadr i nasycenie];

3. Trzecie zdjęcie

[Nie wiem co z nim jest nie tak, możliwe że brak jest centralnego obiektu, plan podzielony jest na 3 elementy dwa drzewa i rozbłysk słońca, w takim razie milej widziałbym ciemniejszą scenę i żeby te promienie opadając na ziemię zostały zatrzymywane przez gałęzie tworząc wraz z lekką poświatą ciekawy taki mroczny efekt:)];

No i jakość fotek.. pewnie to kompresja.

ps. Ja się wciąż uczę ale trochę już podpatrzyłem :)

Pozdrawiam.

Napisano

Mgłę sam miałem ochotę pofotografować wtedy. Ale zdjęcie za ciekawie nie wyszło, źle skomponowane i bez wyrazu, nie masz jeszcze jakichś z tej sesji ? bo temat jest super.

Ptaszysko daje radę, użyłeś 500'tki ?:)

Lasek chyba za bardzo wyostrzony, spróbował bym jeszcze przekonwertować do czerni i bieli.

Działasz mistrzu, dawaj dalej :)

Pozdrawiam

Napisano

Piksar...zerznę Wątek I Stworze Swój...mogę? Też Mam Kilka Dobrych Fotek:)

PS. FOTA GAWRONA JEST FAJNIUTKA

Napisano
  • Autor

dawno mnie nie było

pogoda zachęciła mnie do działania i nauki focenia

oto obiekt który jak widzi że stary wyciąga aparat to chowa sie pod kołdrę :

9488064adb66acdd.jpg

tu w wersji ułańskiej

6e7cd43c802f0015.jpg

i pałac w Leśnicy

64f9520aa6ac35fa.jpg

jak zwykle prosze o ostrą krytykę

Napisano

ostra krytyka: ostatnie krzywe

ale pozatym to ok

bwt. nienawidze pionowych zdjec bo mi sie na ekranie nie mieszcza

Napisano

w piczke! ale ostre! O_O

mozesz zrobic dla porownania dwie foty KITem i tamronem?

Napisano

piksar nastepnym razem zrob zdjecie wilka :D ile razy juz bylem w tym zoo, gapilem sie kwadransami w te krzaki i zarosla i nie bylo mi dane ujrzec tego zwierza. A ten zakrecony misio co chodzi w kolko wymiata (i ta fotka tez)

pzdr

Napisano

IMO wielbład najlepszy, jak go zobaczyłem to myślałem, że spadne z krzesła :)

Podziwiam

Napisano
  • Autor

porządkuje zdjęcia z podróży - to pierwsza paczka - zapraszam

jezeli jest coś żle walcie bez opamiętania - muszę się nauczyć robić dobre zdjęcia :

zapraszam powyżej 1000 pix w poziomie

http://www.ultrasound.pl/bruksela/

pikSar: zapoznaj się z zasadami umieszczania zdjęć w dziale Fotografia

Napisano

piksar, mozesz podrzucic jakas fote w oryginalnym romziarze? najlepiej szklanke albo wielblada ;p

Napisano

Buteleczka pierwsza klasa, bardzo fajny efekt. A patrzyłeś może jakby to wyglądało na dłuższych czasach?

Napisano

Suuuper to ze studnią. Gratuluję!

Pomęcz ten temat, bo wydaje się, że będzie warto, powodzenia!

A dziecko w wersji ułańskiej z ósmego posta przywodzi mi na myśl teledyski Sigur Ros. :p

Napisano

Fajne:] Sprawie podwójne wrażenie, czegoś skierowanego wysoko w górę lub w dół:D

Napisano

Hmmm...ja tylko mam wrażenie wchodzenia do góry, na dół jakoś nie :P

Napisano

najlepsza studnia, ten industrial też fajny, wtrafił się w mój gust:D,

powodzenia:)

Napisano
  • Autor

Sobie pstrykam, banalnie pewnie powiecie ale chyba mam postanowienie że pójde w strone fotografii przyrody, daje mi to dużo przyjemności i uczy cierpliwości.

A, i w końcu mam aparat (to już 10 cyfrówka w mojej kolekcji) z któym się rozumiemy bez problemów i można na nim polegać.

PS.

o szumach nic nie piszcie, są trylko na ekranie widoczne, ostatnio dużo zamawiam odbitek w formatach nawet 50x60 i na papierze szumu nie widać.ef2ac216a76fb996.jpg

11ddc97497a05dd5.jpg

osa zabija jadem pszczołe, chwile później zabiera ją i odlatuje - niesamowite, zdjecie nie oddaje tej sytuacji obserwowanej przezemnie przez kilka chwil.

405d6c003a522a15.jpg

o fuj ale fotosik niszczy zdjecia, niestety,

ale galeria na własnym www w przygotowaniu

Napisano
to już 10 cyfrówka w mojej kolekcji

...co tym razem?

...odnośnie cierpliwości i łapania owadów w locie kiedyś widziałem dobry patent na to (link do strony niestety mi zaginął):

- aparat był ustawiony na statywie, wycelowany w kwiatka

- koło kwiatka była fotokomórka sprzężona z aparatem :)

- owad wlatywał nad roślinę, przecinał wiązkę... cyk, fotka gotowa

zdjęcia robiły się same w odpowiednim momencie

tylko, że zero przyjemności z takiej zabawy

2 - najbardziej mi się podoba, bdb strzał

1 - też nie jest zła, tylko imo za dużo jest w kadrze, przez co owad trochę się gubi

3 - ciekawa walka, przyciemniłbym lekko lewą górną stronę, żeby kierować mocniej wzrok na owady (opis dużo dodaje temu kadrowi)

...z wcześniejszych: ułan, czapla i drabina najbardziej mi się podobają

pozdro

Napisano

bardzo fajne owady w locie

szkoda że nie uchwyciłeś jak ona uprowadza tą pszczołę

no i z opóźnieniem powiem że bardzo podoba mi się ptaszysko z pierwszego posta - jakby się komuś z dezaprobatą przyglądał

Napisano
  • Autor

Morderstwo

47c14bf9e28c7335.jpg

Ważka

a0be5660797178fa.jpg

pomocy

Jakiego softu używacie aby przycinać zdjecia do właściwego rozmiaru np.

13x18 czy 10x15 aby w fotolabie nie obcieło czegos waznego ?

Napisano
  • Autor

ogniskowa maksymalna - 200 mm

szkło - tandetna Sigma 50-200, przesłona 4,5 (miałeś ją u siebie)

od około miesiaca 99% zdjęć wykonuje ze statywu + zewnętrzne wyzwalanie + czasami wstepnie uniesione lustro (mirror lockup)

bedzie jeszcze kilkanascie podobnych zdjeć.

Napisano

i ta tandetna sigma zoribles takie ostre foto? O____O

czy mydlenie w 350d jest powodowane zlym AF'em i mozna zrobic ostrzejsza fote na manualu, czy po porstu matryca jest be? :P

Napisano

Drakula - z mydleniem to chyba to i to bo jak widziałem u piksara foty z 350 i 30 (albo 20 ) na tym samym szkle to 350 wypadła sporo gorzej

Napisano
  • Autor

sporadycznie używam manuala, przy tych shitowych obiektywach do cyfrówek, gdzie milimetr na obwodzie to 1 m od obiektu prawie nie ma sensu używać manuala

Napisano
i ta tandetna sigma zoribles takie ostre foto? O____O

wole sigme niz gowniane canona ;p

morderstwo mi sie bardzo podoba :) wazka nie robi takiego wrazenia, gdyz sama mam ich tuzin na dysku z dzialki. juz tyle swiettnych zdjec robakow widzialam chociazby na forum nikona, ze swoje po prostu chowam ;)

Napisano

Drakula możesz jeszcze przestawić w aparacie kontrast na +1 i sharpness na +2, może coś pomoże. a 350D jest znana z BF/FF:(

pikSar fajnie sobie poczynasz:)

Napisano

odpowiadam na pytanie chopaczka: nie :)

a woda bardzo fajnie wyszla. Na niektorych zdjeciach jednak mozna doszukac sie lekkich szumow. Ale jesli mowisz, ze widac je tylko na ekranie, to ja juz nie wnikam. :]

Napisano

Jaszczur i motylek pierwsza klasa:) Widze że wkręcasz się w fotografie natury, i dobrze Ci to idzie.