Napisano 26 Grudzień 200618 l Witam. Jak w temacie, jak zrobic np. skrzynke ktora emituje swiatlo. W blenderze jest opcja emit, a tutaj? Szukalem ale niestety nie znalazlem :(
Napisano 26 Grudzień 200618 l rozumiem że softy 3ds? temat jużwałkowany wiele razy. jeśli w defaultowym renderze no to nakładasz materiał standart i tam self illumination dajesz na powiedzmy 50-100
Napisano 26 Grudzień 200618 l Autor to wiem, ale self illumination sprawia ze obiekt nie znika bez swiatla. a mnie chodzi o to zeby to byla wlasnie lampa. W blenderze mozna takich obiektow uzywac jako lamp itp. Ja chcialbym taki efekt tutaj. Zeby to swiecilo, ale tak zeby oswietlalo tez inne przedmioty.
Napisano 26 Grudzień 200618 l Jak to renderujesz w Scanline to zapomnij o self illumination. Odpal Vraya i tam masz materiał Vray light.
Napisano 26 Grudzień 200618 l Możesz sfakować i do środka objektu dać omni. Ewentualnie kliknąć na objekt i wyłączyć cast shadows
Napisano 26 Grudzień 200618 l Shogun, nie tylko vray ma self-ilumiation, jest jeszcze renderer-tabu mental ray :) Goped: wiec jak masz maxa o ile sie nie myle 6 lub wyzej, to zrob to w mentalu. Albo tak jak Lis mówi, bo dobrze gada.
Napisano 27 Grudzień 200618 l W scanline też się da. Tylko trzeba włączyć Advanced Lighting -> Radiosity. Materiałowi z self ilumination nadajesz uberMateriał Advanced Lighting Override i zwiększasz luminance scale w jego ustawieniach. Czasami trzeba bardzo przegiąć ze skalą żeby zobaczyć efekt.
Napisano 27 Grudzień 200618 l W mentalu przypisując do obiektu kolor diffuse, w modelu HSV wartość V należy ustawić większą niż 1, np. 1000. Wtedy, po właczeniu FG, obiekt świeci. Niestety, w ten sposób obiekt nie emituje fotonów... Aby obiekt był prawdziwym źródłem światła, emitował fotony etc. trzeba przypisać mu odpowiedni shader, który trzeba ściągnąć z netu, albo samemu napisać :)
Napisano 27 Grudzień 200618 l W mentalu to musisz dać mapę Output do slotu diffuse i tam ammount ustawić na dużo więcej niż 1. Ocvzywiście żeby zobaczyć efekt musisz zapuścić FG.
Napisano 27 Grudzień 200618 l Jest też taki plugin, ale nigdy go nie używałem, więc nie moge polecić lub odradzić;) http://www.afterworks.com/EnLight.asp
Napisano 27 Grudzień 200618 l Autor Sprawdzalem juz kilka metod :P, niestety, bez skutku. Przeczytalem gdzies w nowosciach w helpie o marteriale Architectural. Jest tam napisane, ze wystarcze podniesc luminance w tym i bedzie swiecic, a obok obrazek potwierdzajacy to, jakas pokrzywiona rurka ktora oswietla prawdopodonie jakis zolty obiekt. Wszystko fajnie, ale niestety u mnie to nie dziala :] Jak wlacze luminance to tak jak w innych przypadkach, obiekt widac w ciemnosci, ale nie oswietla innych. Teraz biore sie za metode Piotrka. Ps. Co to jest FG?
Napisano 27 Grudzień 200618 l Chłopie - napisałem Ci jak dziecku a ty swoje. Tu masz jeszcze szybki test za świecącą geometrią i wszystkimi ustawieniami które są potrzebne.