Napisano 31 Grudzień 200618 l Pierwsiejszy w ramach treningu z czwartego wymiaru :P, ~5 godzin skrobania, 9min renderingu, model i rig nie mój lecz z maxowego helpa... http://www.mm.pl/~kielbaster/1.avi
Napisano 31 Grudzień 200618 l WOW, bardzo fajne master :) Jak ty zoribłeś to, że on się tka naturalnei porusza?? Motion Capture?? Bo nie wieżę, że ręcznie :*
Napisano 31 Grudzień 200618 l fajna animka , szkoda ze sie rusza tak sztywnie , dziwnie przebiera nogami , i za wysoko podnosi rece po ugieciu ich w lokciu. Sama animacja spadania wyczesana :)
Napisano 31 Grudzień 200618 l Zgadzam się z Klickiem za wysoko ręce, za wolno stopy stawia. Chyba ramiona nie ruszają mu się w osi Y przeciwnie do bioder. Za małe wygięcie stopy nogi z tyłu, chodzi tak jakby miał płetwy, a ich nie ma. Teraz pytanie to miał być realistyczny chód czy stylizowany? Pozdrawiam!
Napisano 1 Styczeń 200718 l Na końcu mu coś bardzo rozmazuje/zostaje w górze... Jakby mu powstał ogon.. :) Generalnie całkiem, całkiem... I zgadzam się z FaNTOMAS.. Chodzi jakby miał płetwy.. :D
Napisano 1 Styczeń 200718 l Autor No to tym razem bez chodzenia :P, 1:40 h, 20 min renderingu... http://www.mm.pl/~kielbaster/2.avi
Napisano 1 Styczeń 200718 l no ładnie, tylko rozwala mnie to po prostu że animacja minimalnie pare sekund a trzeba ją robić tak długo... nie ma to jak 2 h dobrego filmu renderowanego...
Napisano 1 Styczeń 200718 l Naprawdę super :* Jedynie mogę się doczepić do tego, że dłonie ma sztywne, a powinny raczej przylegać do tego boxa, ale ogólnie spox ;)
Napisano 1 Styczeń 200718 l uwielbiam takie animki :) pierwsza animka przyjemna ale jak juz bylo za sztywno chodzi i mogles go bardziej rozciagnac jak spadal :) druga tez polewkowa :D ps. zachecasz do sprobowania swoich sil :) pozdro i powodzenia kielbaso :D:D
Napisano 1 Styczeń 200718 l piksar tego ci potrzeba-->(polecam) http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=94 http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=95
Napisano 1 Styczeń 200718 l Autor nielot007 napisał: ps. zachecasz do sprobowania swoich sil :) zapraszamy do zabawy :* kolejny pięciogodzinny "speed"... http://www.mm.pl/~kielbaster/3.avi
Napisano 1 Styczeń 200718 l Master Kiełbaster napisał: zapraszamy do zabawy :* :) tylko jest problem nie posiadam plikow do tutoriali w maxie :( i nie mam modelu a riggowac to mi sie nie chce :) moglbys wrzucic ?? :) ps. cool ta trzecia animka :)
Napisano 1 Styczeń 200718 l Fajnie, że będziecie takie animki szczelać, tylko mam nadzieję że nie powstanie tutaj taki wątek w Animacji jak speedy.
Napisano 1 Styczeń 200718 l Hehe, fajna ta 3 animacja :* PS Czyli możemy w tym wątku umieszczać swoje "speedowe" animacje?? Jeśli tak, to super! Wkońcu może nauczę się animować realne ruchy ;)
Napisano 1 Styczeń 200718 l Autor hcpiter poszukaj scen dołączanych do tutoriali maxowych. bo konwersji nie da rady zrobić :/ party proszę cię bardzo :P
Napisano 1 Styczeń 200718 l klip 01: -Chodzenie do bani. jakby mu ktos siodlo miedzy nogi wsadzil. -W momencie spadania postac nagle podnosi rece nie wyglada to naturalnie. Powinna opadac a rece naturalnie by sie podniosly. - Tylna czesc glowy rozciaga sie za mocno w momencie spadania klip 01 i 02: moglby wiecej niz raz mrugac oczamil klip 02: ruchy sa szybkie ale malo plynne. twardo sie konczą jak u robota. klip 03: Zero emocji w ruchach postaci i w mimice. nagle podniesienie rak przez postac z prawej strony wydaje sie byc zupelnie przypadkowe i nie wspolgra z dialogiem. powodzenia w dalszych pracach
Napisano 1 Styczeń 200718 l hcpiter3d napisał: kurde wlasnie nie mam tych plikow :] http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=8177392 Stąd chyba można ściągnąć te pliki z wcześniejszych maxów :)
Napisano 1 Styczeń 200718 l W trzecim najbardziej mi sie podoba jak postac z lewej cala przesuwa sie o kawalek pod koniec klipu. W połączeniu z zadziwiająco energicznym podniesieniem rąk przez tą z prawej odnioslem wrazenie ze jakis silny podmuch powietrza od rąk przesunął biedaczkę. Ogólnie zabawne te klipy:) Jedyną radę jaką mogę dać to żebyś animował postać na całej dlugości timeline-a. Człowiek w zasadzie nigdy nie siedzi w totalnym bezruchu. Mimowolnie przesuwa dłonie, oddycha, obraca głową. To wszysko w odpowiedniej skali dodaje postaci oczekiwanego realizmu. Jak poćwiczysz to normalnie może nawet będzie z ciebie animator;) Pozdro
Napisano 2 Styczeń 200718 l Pierzak napisał: klip 01: -Chodzenie do bani. jakby mu ktos siodlo miedzy nogi wsadzil. -W momencie spadania postac nagle podnosi rece nie wyglada to naturalnie. Powinna opadac a rece naturalnie by sie podniosly. - Tylna czesc glowy rozciaga sie za mocno w momencie spadania klip 01 i 02: moglby wiecej niz raz mrugac oczamil klip 02: ruchy sa szybkie ale malo plynne. twardo sie konczą jak u robota. klip 03: Zero emocji w ruchach postaci i w mimice. nagle podniesienie rak przez postac z prawej strony wydaje sie byc zupelnie przypadkowe i nie wspolgra z dialogiem. powodzenia w dalszych pracach To samo co kolega:/
Napisano 5 Styczeń 200718 l No speedujcie sobie jak chcecie. Zawsze jest to swietne cwiczenie. Wrzucanie tutaj speedow moze miec o tyle sens, ze ludzie rzuca okiem i sie wypowiedza. Dzieki temu wiadomo co poprawic nastepnym razem i na co zwrocic wieksza uwage.. Tak czy siak taki watek to dobra rzecz. No i nie musicie sie ograniczac do animacji wykonywanych komupeterowo i w 3d oczywiscie.
Napisano 25 Wrzesień 200816 l ogolnie to jak na moje krzywe oko zapominasz poruszac kompletnie cialem, przy takich rzeczach jak obrot glowy, reka itp raczej cale cialo pracuje niz tylko szyja czy ramie:) srobuj obrucic glowe o 90 stopni bez ruszania klatki / kregoslupa a potem z ruszaniem, ktory ruch latwiej ci wykonac?:). no i poza tym dorzuc moze lekkie ruchy srodka ciezkosci nawet jak postac sie nie rusza z miejsca, malo kto potrafi stac sztywno jak dragal... ale nie musisz mnie slucahc bo pewnie gadam od rzeczy, bo nic nie zaanimowalem powaznego;D -- edit: to sie tyczylo pierwszych trzech, anie gitary ktora nawet niezle wyglada;P
Napisano 25 Wrzesień 200816 l nie wiem czy to pytanie w dobrym miejscu stawiam. W czym najlepiej/najlatwiej animowac? Najatwiej z bipedem w maxie, a najlepiej w mayce na krzywych?
Napisano 25 Wrzesień 200816 l Autor troche kiepskie miejsce ;p Biped sie mnie nie słucha a majki w żuciu na oczy nie widziałem :(