Napisano 26 Październik 200321 l Witam wszystkich.Dzisiaj postanowiłem wymdelować mój drugi samochód, bedzie to Audi RS6. Nie mam za dużego doświadczenia z modelowaniem samochodów, ale myśle że zwaszą pomocą uda mi zrobić coś fajnego Poniżej zamieszczam 2 referencje i moją dotychczasową pracę ref1: ref2: render: Prosze was o pomoc, sugestie, komentarze itp.....
Napisano 26 Październik 200321 l Autor bardzo mały update, idzie mi strasznie wolno, na dzisiaj tylke jutro poświęce więcej czasu......
Napisano 26 Październik 200321 l To, co zaznaczylem (nie wiem jak to nazwac :P) ma zły kształt. Looknij na fotki, które zamieściles. Keep on working...
Napisano 26 Październik 200321 l Autor Kozioo masz racje. Chyba to poprawiłem ale sam nie wiem czy jest dobrze. Prosze o komentarze i ewentualną pomoc ( chodzi mi główie o to co kozioo zaznaczył)
Napisano 26 Październik 200321 l maska jest już ok, ale popraw trochę nadkole, bo powinna tam być taka ładna linia a jest taka trochę za gruba jakby... jak nie wiesz o jakiej linii mówię... to jesteś normalny :D chodzi mi o tą boczną, taką idącą przez cały samochód :) na zdjęciu jest trochę bardziej ostra, więc lepiej popoprawiaj to za wczasu :) trzymaj się, będe tu zaglądał [piwo]
Napisano 27 Październik 200321 l Autor oj strasznie wolno mi to idzie, nie mam pomysłów jak wymodelować niektóre cżęsci
Napisano 27 Październik 200321 l Autor niech ktoś mi powie co nie tak z tym błotnikiem, nie moge poprawić, moze ktoś zaznaczy mi na siatce byłbym wdzięczny......
Napisano 27 Październik 200321 l ja sie na samochodach nie znam wiec nic nie powiem o tej karoserii - ale trzymam kciuki zobaczymy co i jak za tydzien dwa :)
Napisano 27 Październik 200321 l Autor Po zastosowaniu zmian zasugerowanych przez Quadysza wyszło coś takiego, chyba juz jest lepiej....
Napisano 27 Październik 200321 l jescze jest lekkie wglebienie chyba, leciutkie,sprobuj jeszcze przesunac jeden punkcik, ten na prawo od naroznika lampy, jak bedzie nadal nie ok musisz pokombinowac jeszcze, za duzo punktow to tez nie dobrze...
Napisano 27 Październik 200321 l ja bym proponowal zmniejszyc gestosc siatki, jakas 1/3 a nawet 1/2 polygonow jest nei epotzrebna dla uzyskanai plynnosci...a bryka na referkach jest sliczna:)
Napisano 27 Październik 200321 l Siema .. póki co to nie mogę się wiele czepiać koledzy są w tym dobrzy. Ale co ja się lekko czepię .. nierówności polygonów za zakolem.. Wszędzie masz równe mniej więcej a tam takie giganty...
Napisano 27 Październik 200321 l Autor no i zrobiłem błotnik od nowa, siatka ma o wiele mniej polygonów, mi sie podoba, a jak wam ??????
Napisano 28 Październik 200321 l od razu lepiej :D ale daj lekki chamfer na tą krawędź co ci zaznaczyłem, bo na zdjęciach jest tu wyrażny kant :) powodzenia [piwo]
Napisano 28 Październik 200321 l Autor Loozak i tu własnie jest problem bo jak dam chamfer to wychodzi takie coś jak na renderze poniżej, a to jest źle za bardzo kanciaste........
Napisano 28 Październik 200321 l skoro mówisz, że wychodzi to zbyt kanciasto, to zagęść siatkę w miejscu gdzie ci pokazałem na rysunku :)
Napisano 28 Październik 200321 l Autor Loozak chyba teraz jest dobrze ( dzieki ), a i zacząłem robić zderzak........oj ciężko mi to idzie :)
Napisano 29 Październik 200321 l przesuń nowo utworzoną krawędź bardziej w prawo, tak żeby po zastosowaniu meshsmooth tworzyła łagodniejszy łuk, a na tą gdzie ma być róg daj chamfer :) powodzenia [piwo]
Napisano 29 Październik 200321 l Autor Loozak chodzi mi o to żeby tam gdzie zaznaczyłe kólkiem był narożnik, a ta prosta którą zaznczyłem jest wporządku i tam nie moge dac chamfer.......
Napisano 29 Październik 200321 l Inespew, no przecież jak dasz tam chamfer to własnie ci się zrobi róg :]
Napisano 29 Październik 200321 l Autor Loozak jak dam na ZIELONEJ linii Chamfer to ta linia bedzie za ostra, a ja chce miec róg w tym miejscu zaznaczonym na CZERWONO.
Napisano 29 Październik 200321 l ale przecież na zdjeciach ta linia jest ostra, więc ja już zgłupiałem :|
Napisano 29 Październik 200321 l jak chcesz to baw sie w modelowanie ale sprobowalbym z textura... musisz przygotowac sobie odpowiednia mape na opacity i heja, jak bedzie kicha to sobie wymodelujesz
Napisano 29 Październik 200321 l radzę ci skorzystać z pomysłu, który miał już ktoś inny na forum, chyba Bartq ale nie jestem pewny :) no więc zrób ze splajnów 6-ciokąt, a następnie kopiuj go tyle razy, żebyś uzyskał porządaną siatkę... oczywiście kopiuj z włączonym 3d snapem, żeby stykały się krawędzie i zadbaj o to, żeby nie było gdzieś podwójnych krawędzi, bo wyjdą jeszcze jakieś cuda później :) na końcu wybierz tylko \"spline - renderable\" i ustaw grubość linii... i koniec, siateczka jak się patrzy :D
Napisano 29 Październik 200321 l Autor no dobra siatke juz mam, teraz tylko niewiem jak ją dopasować....
Napisano 29 Październik 200321 l Autor Moze tak być ?? Czekam na komentarze, może jakieś inne rozwiązania :)
Napisano 29 Październik 200321 l Ładnie i dokładnie pracujesz .. to mi się najbardziej póki co podoba :)
Napisano 29 Październik 200321 l no widzisz widze ze nie uznajesz kompromisow, to i dobrze :) siateczka jest git :) obys jej pozniej nie przeklinal :) hihi
Napisano 31 Październik 200321 l Autor Witam, no mały z update, poprawiłem siatke no i przerzuciłem sie na maxa 6 :) ,teraz zabieram sie za zerdzak przedni
Napisano 31 Październik 200321 l no,samochodzik coraz lepiej wyglada :) tak trzymaj! Ps.I jak ten max 6?fajnie dziala?
Napisano 31 Październik 200321 l no,samochodzik coraz lepiej wyglada :) tak trzymaj! Ps.I jak ten max 6?fajnie dziala?
Napisano 31 Październik 200321 l witam tam na nadkolu blotnika bocznego masz chyba bledzik i to wygiecie na masce chyba za mocno wyciagniete do gory . a ogolnie to swietnie wyglada:)
Napisano 31 Październik 200321 l no ładnie to wyglada wywal planea z zasiatki bo jak drobisz model cały z podwozniem to i tak bedzie ciemno w srodku a wiec plane niepotrzebny :)
Napisano 31 Październik 200321 l Autor Pedator: jak dam lakier to tego błedu nie bedzie widać wiec sie nim nie przejmuje :) Sikham : to tylko tak narazie żeby dziury nie było, później wywale lakier tak na próbe: i zobaczcie jak działa meshsmooth w max 6 (dałem iterations na 2 ) :
Napisano 31 Październik 200321 l Autor wiem sikham ale chciałem pokazać ze nie widać tego błedu na nadkolu jak jest lakier