Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.Dzisiaj postanowiłem wymdelować mój drugi samochód, bedzie to Audi RS6. Nie mam za dużego doświadczenia z modelowaniem samochodów, ale myśle że zwaszą pomocą uda mi zrobić coś fajnego

Poniżej zamieszczam 2 referencje i moją dotychczasową pracę

ref1:

ref1.jpg

ref2:

ref2.jpg

render:

1.jpg

Prosze was o pomoc, sugestie, komentarze itp.....

• Odpowiedzi 79
  • Wyświetleń 6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

bardzo mały update, idzie mi strasznie wolno, na dzisiaj tylke jutro poświęce więcej czasu......

Napisano

To, co zaznaczylem (nie wiem jak to nazwac :P) ma zły kształt. Looknij na fotki, które zamieściles.

Keep on working...

Napisano
  • Autor

Kozioo masz racje. Chyba to poprawiłem ale sam nie wiem czy jest dobrze. Prosze o komentarze i ewentualną pomoc ( chodzi mi główie o to co kozioo zaznaczył)

Napisano

maska jest już ok, ale popraw trochę nadkole, bo powinna tam być taka ładna linia a jest taka trochę za gruba jakby... jak nie wiesz o jakiej linii mówię... to jesteś normalny :D chodzi mi o tą boczną, taką idącą przez cały samochód :) na zdjęciu jest trochę bardziej ostra, więc lepiej popoprawiaj to za wczasu :) trzymaj się, będe tu zaglądał [piwo]

Napisano
  • Autor

oj strasznie wolno mi to idzie, nie mam pomysłów jak wymodelować niektóre cżęsci

Napisano
  • Autor

niech ktoś mi powie co nie tak z tym błotnikiem, nie moge poprawić, moze ktoś zaznaczy mi na siatce byłbym wdzięczny......

Napisano

ja sie na samochodach nie znam wiec nic nie powiem o tej karoserii - ale trzymam kciuki zobaczymy co i jak za tydzien dwa :)

Napisano
  • Autor

Po zastosowaniu zmian zasugerowanych przez Quadysza wyszło coś takiego, chyba juz jest lepiej....

Napisano

jescze jest lekkie wglebienie chyba, leciutkie,sprobuj jeszcze przesunac jeden punkcik, ten na prawo od naroznika lampy, jak bedzie nadal nie ok musisz pokombinowac jeszcze, za duzo punktow to tez nie dobrze...

Napisano

ja bym proponowal zmniejszyc gestosc siatki, jakas 1/3 a nawet 1/2 polygonow jest nei epotzrebna dla uzyskanai plynnosci...a bryka na referkach jest sliczna:)

Napisano

Siema .. póki co to nie mogę się wiele czepiać koledzy są w tym dobrzy. Ale co ja się lekko czepię .. nierówności polygonów za zakolem.. Wszędzie masz równe mniej więcej a tam takie giganty...

Napisano
  • Autor

no i zrobiłem błotnik od nowa, siatka ma o wiele mniej polygonów, mi sie podoba, a jak wam ??????

Napisano

od razu lepiej :D ale daj lekki chamfer na tą krawędź co ci zaznaczyłem, bo na zdjęciach jest tu wyrażny kant :) powodzenia [piwo]

Napisano
  • Autor

Loozak i tu własnie jest problem bo jak dam chamfer to wychodzi takie coś jak na renderze poniżej, a to jest źle za bardzo kanciaste........

Napisano

skoro mówisz, że wychodzi to zbyt kanciasto, to zagęść siatkę w miejscu gdzie ci pokazałem na rysunku :)

Napisano
  • Autor

Loozak chyba teraz jest dobrze ( dzieki ), a i zacząłem robić zderzak........oj ciężko mi to idzie :)

Napisano

przesuń nowo utworzoną krawędź bardziej w prawo, tak żeby po zastosowaniu meshsmooth tworzyła łagodniejszy łuk, a na tą gdzie ma być róg daj chamfer :) powodzenia [piwo]

Napisano
  • Autor

Loozak chodzi mi o to żeby tam gdzie zaznaczyłe kólkiem był narożnik, a ta prosta którą zaznczyłem jest wporządku i tam nie moge dac chamfer.......

Napisano

Inespew, no przecież jak dasz tam chamfer to własnie ci się zrobi róg :]

Napisano
  • Autor

Loozak jak dam na ZIELONEJ linii Chamfer to ta linia bedzie za ostra, a ja chce miec róg w tym miejscu zaznaczonym na CZERWONO.

Napisano

ale przecież na zdjeciach ta linia jest ostra, więc ja już zgłupiałem :|

Napisano

jak chcesz to baw sie w modelowanie ale sprobowalbym z textura... musisz przygotowac sobie odpowiednia mape na opacity i heja, jak bedzie kicha to sobie wymodelujesz

Napisano

radzę ci skorzystać z pomysłu, który miał już ktoś inny na forum, chyba Bartq ale nie jestem pewny :) no więc zrób ze splajnów 6-ciokąt, a następnie kopiuj go tyle razy, żebyś uzyskał porządaną siatkę... oczywiście kopiuj z włączonym 3d snapem, żeby stykały się krawędzie i zadbaj o to, żeby nie było gdzieś podwójnych krawędzi, bo wyjdą jeszcze jakieś cuda później :) na końcu wybierz tylko \"spline - renderable\" i ustaw grubość linii... i koniec, siateczka jak się patrzy :D

Napisano
  • Autor

no dobra siatke juz mam, teraz tylko niewiem jak ją dopasować....

Napisano
  • Autor

Moze tak być ?? Czekam na komentarze, może jakieś inne rozwiązania :)

Napisano

Ładnie i dokładnie pracujesz .. to mi się najbardziej póki co podoba :)

Napisano

no widzisz widze ze nie uznajesz kompromisow, to i dobrze :) siateczka jest git :) obys jej pozniej nie przeklinal :) hihi

Napisano
  • Autor

Witam, no mały z update, poprawiłem siatke no i przerzuciłem sie na maxa 6 :) ,teraz zabieram sie za zerdzak przedni

17.jpg

Napisano

no,samochodzik coraz lepiej wyglada :)

tak trzymaj!

Ps.I jak ten max 6?fajnie dziala?

Napisano

no,samochodzik coraz lepiej wyglada :)

tak trzymaj!

Ps.I jak ten max 6?fajnie dziala?

Napisano

witam tam na nadkolu blotnika bocznego masz chyba bledzik i to wygiecie na masce chyba za mocno wyciagniete do gory . a ogolnie to swietnie wyglada:)

Napisano

no ładnie to wyglada

wywal planea z zasiatki bo jak drobisz model cały z podwozniem to i tak bedzie ciemno w srodku a wiec plane niepotrzebny :)

Napisano
  • Autor

Pedator: jak dam lakier to tego błedu nie bedzie widać wiec sie nim nie przejmuje :)

Sikham : to tylko tak narazie żeby dziury nie było, później wywale

lakier tak na próbe:

18.jpg

i zobaczcie jak działa meshsmooth w max 6 (dałem iterations na 2 ) :

siatka3.jpg

Napisano
  • Autor

wiem sikham ale chciałem pokazać ze nie widać tego błedu na nadkolu jak jest lakier