thitee Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Witam Postanowilem podjac proby wymodelowania Fiata - model 125p. Taka fura kiedys sie wozilem... Jest to moje pierwsze podejscie do modelowania samochodu, prosze o wyrozumialosc :) Model i siatka ponizej Pozdrawiam
..:: WIKTOR ::.. Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Jeee wkoncu jakis konkretny samochod... Na razie bryla wyglada poprawnie
Bruneq Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 no bryła moze i poprawna...ale siatka to niebardzo! poogladaj tutki!bo watpie czy bedzie ci tak fajnie na koncu wszystkie bledy poprawiac!
Swinger76 Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Taaaa!Polski krążownik szos!Dobry początek chociaż jest pare troche za gęstych miejsc w siatce, ale ogólnie wygląda dobrze.Pozdrawiam i trzymam kciuki!
thitee Napisano 21 Marzec 2007 Autor Napisano 21 Marzec 2007 Mozecie powiedziec gdzie te bledy i za gesta siatka ?
Swinger76 Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 No tak na przykład to tu: Ale w innych miejscach jest tak że np są duże poligony a zaraz obok jest gęsta siatka...postaraj sie żeby poligony były mniej więcej jednakowych rozmiarów i żeby w miarę możliwości były to czworokąty. Bo później jak nałożysz meshsmootha to sie okaże że zaczyna sie to wszystko krzywić bo jest po prostu za gęsto i każda odchyłka vertexów będzie widoczna!
thitee Napisano 23 Marzec 2007 Autor Napisano 23 Marzec 2007 Witam Nie moge doscj do porozumienia z ta siatka, to chyba zaczne od nowa, nie moze mi wyjsc rzecz jaka sa wyciecia np pod klamke, bo jak pozniej dam mesh smooth to mi sie strasznie pitoli i nie wiem o co chodzi, moze jak od nowa zaczne, to mnie oswieci pozdrawiam
salvage Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 Witam. Nie zebym mial cos przeciwko Twojemu modelowi, ale to dobrze, ze zaczynasz od nowa ;-) Samo z siebie to Cię raczej nie oświeci. Nie wiem czy zauważyłeś, ale czesto ludzie pytają o siatki przy okazji prezentacji modeli. A to po to, żeby zobaczyć jak dany ktos rozwiazuje takie problemy jak np. modelowanie wspomnianej przez Ciebie klamki. Czy nie warto isc za Ich przykładem? ;) Pzdr i powodzenia ;)
thitee Napisano 25 Marzec 2007 Autor Napisano 25 Marzec 2007 Witam Zrobilem od nowa siatke i pare detali, ponizej efekt, doradzcie co i jak. Pozdrawiam
Fidiasz Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 a pokaz jak sie siatkta prezentuje bo chyba widze jednego buga ale nie jestem pewien..l ale tak to fajnie wyglada
Swinger76 Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 Kopniecznie pokaż siateczkę bo rzeczywiście jest pare dziwnych miejsc!Np tylne drzwi, błotnik przedni jakby troche zapadniety...ale ogólnie wydeje się wyglądać lepiej!Paracuj dalej, powodzenia:)
Gość obo Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 Modelik ma trochę błędów i jeszcze musisz nad nim posiedzieć. Np. nadkole do poprawy ;) A tak wogóle skąd masz blueprinty fiacika dużego? Ja kiedyś szukałem i szukałem, ale nie znalazłem, a bardzo chciałem go zrobić i nadal chcę :D Podzielisz się? :) Pozdrawiam i powodzenia
makak Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 Proszę referki jakby ktoś chciał -> http://www.colacola.se/expo_fiat.htm. Na stronie można znaleźć też dużo referek do samolotów, bo tym głównie autor się zajmuje. pozdrawiam, makak_
thitee Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Witam Nie odpisalem wczoraj, bo net mi wcielo :( Blueprinty mam z instrukcji do samochodu, jak wspominalem, kiedys takowy posiadalem i mi zostala po nim, wiec sobie poskanowalem :) Siatka wyglada tak: Jak Co widzicie nie tak, to piszcie. Dzieki za rady i porady Pozdrawiam
Swinger76 Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 To ja mam takie propozycje :) : to co zielone to bym tak przerobił, to co czerwone bym usunął, a to co niebieskie też trzeba poprawić :) tylko trzebaby to mieć przed oczami i popatrzeć jak się renderuje z ms! A tak ogólnie to chyba musisz całe to przednie nadkole wyciągnąć deczko bo sie tam przed tem zapadało...Powodzenia i Pracuj dalej:)
thitee Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Poprawilem siatke, ale nie do konca jak sugerowales, poprzesuwalem gdzieniegdzie vertexy i jedna linie dodalem, chyba poprawila sie sytuacja:
Swinger76 Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 hm....no lepiej lepiej:) ale popatrz tutaj: nie wiem czy ta górna krawędź błotnika nie jest deczko za ostra i czy samo nadkole nie za bardzo wystaje troszke...no i dalej mi sie wydaje że to troche zapadnięte jest...ale żeby to poprawić to musiałbyś treraz pociągnąć przez środek poziome nacięcie i lekunio wysunąć na zawnątrz te vertexy....chyba:/...sam juz nie wiem...albo może nie mam racji....
thitee Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Na zdjeciach wyzej wydaje mi sie, ze widac iz ta krawedz jest dosc ostra, chyba ze tylko mi sie tak wydaje, a to nadkole z przodu chyba rzeczywiscie za bardzo wystajace robie, popracuje nad tym Tutaj blueprinty:
Gość obo Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Ta krawędź faktycznie jest ostra, ale u Ciebie na modelu trochę za ostra ;) Możesz trochę odsunąć od siebie edge i myśle że to pomoże ;) Dzięki za blueprinty :D Pozdrawiam
thitee Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Efekt dzisiejszych poprawek: Jak widzicie, ze cos nie tak, to piszcie Pozdrawiam
eco Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 ....fiaciorem na łowy ;) - grejt temat -trzeba pamietac o ty mze i MY mielismy kiedys swoj przemysl motoryzacyjny :D
thitee Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 siatka: nastepny update gdy poprawie bledy i dorobie jakies swiatla, klamki, wycieraczki, kolka, zeby nie zasmiecac watka jak cos widzicie ze nie tak, to piszcie :) Pozdrawiam
eco Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 ...no bankowo musisz cos dorobic dookola klapencji na korko do picia :) - ufam ze pewnie juz nad tym siedzisz ;)...
Swinger76 Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 To co na zielono podciągnij deczko takjak strzałka pokazuje czyli na zewnątrz.To co na czerowono to robiłeś Boolean'em?Nie napisałeś w końcu czy będzie MeshSmooth w wersji końcowej czy nie ale jeśli będzie to...to te klamki i wlew trochę Ci się zepsują...przynajmniej tak mi sie wydaje...Pozdrowienia i Pracuj dalej:)
Bubu Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Napaisze bo nie mam teraz czasu na brazkach mazac :) Pod tylnym slupkiem linia cxalego samochodu jest zwalona. Z tylu pod szyba to wogole tak nie idzie we fiacie. nadkola do wymiany za ostre linie i powinny wtapiac sie w karoserie na samym dole. Klapa tylna powinna byc bardziej okragla na koncu i plynnnie przechodzic w tylny pas to samo z przodem. NIe pasujem i jeszcze przejscie lini dachu w boczne syby tez za ostro. Tyle narazie zobaczylem wieczorem jak bedemi mial czas to moze wyjasnie bardziej o co mi chodzi (bna obrazkach ) Powodzeni bo fajne auto wybrales :]
thitee Napisano 30 Marzec 2007 Autor Napisano 30 Marzec 2007 Nie pisalem nic, bo znowu problemy z netem :( Bubu mozesz jakos zobrazowac o co konkretnie Ci chodzi z linia pod tylnym slupkiem? Naniose poprawki jak bede mial troche czasu i zamieszcze. Pozdrawiam, czekam na konstruktywne uwagi i porady.
Rekomendowane odpowiedzi