Napisano 21 Marzec 200718 l Witam Postanowilem podjac proby wymodelowania Fiata - model 125p. Taka fura kiedys sie wozilem... Jest to moje pierwsze podejscie do modelowania samochodu, prosze o wyrozumialosc :) Model i siatka ponizej Pozdrawiam
Napisano 21 Marzec 200718 l no bryła moze i poprawna...ale siatka to niebardzo! poogladaj tutki!bo watpie czy bedzie ci tak fajnie na koncu wszystkie bledy poprawiac!
Napisano 21 Marzec 200718 l Taaaa!Polski krążownik szos!Dobry początek chociaż jest pare troche za gęstych miejsc w siatce, ale ogólnie wygląda dobrze.Pozdrawiam i trzymam kciuki!
Napisano 21 Marzec 200718 l No tak na przykład to tu: Ale w innych miejscach jest tak że np są duże poligony a zaraz obok jest gęsta siatka...postaraj sie żeby poligony były mniej więcej jednakowych rozmiarów i żeby w miarę możliwości były to czworokąty. Bo później jak nałożysz meshsmootha to sie okaże że zaczyna sie to wszystko krzywić bo jest po prostu za gęsto i każda odchyłka vertexów będzie widoczna!
Napisano 23 Marzec 200718 l Autor Witam Nie moge doscj do porozumienia z ta siatka, to chyba zaczne od nowa, nie moze mi wyjsc rzecz jaka sa wyciecia np pod klamke, bo jak pozniej dam mesh smooth to mi sie strasznie pitoli i nie wiem o co chodzi, moze jak od nowa zaczne, to mnie oswieci pozdrawiam
Napisano 23 Marzec 200718 l Witam. Nie zebym mial cos przeciwko Twojemu modelowi, ale to dobrze, ze zaczynasz od nowa ;-) Samo z siebie to Cię raczej nie oświeci. Nie wiem czy zauważyłeś, ale czesto ludzie pytają o siatki przy okazji prezentacji modeli. A to po to, żeby zobaczyć jak dany ktos rozwiazuje takie problemy jak np. modelowanie wspomnianej przez Ciebie klamki. Czy nie warto isc za Ich przykładem? ;) Pzdr i powodzenia ;)
Napisano 25 Marzec 200718 l Autor Witam Zrobilem od nowa siatke i pare detali, ponizej efekt, doradzcie co i jak. Pozdrawiam
Napisano 25 Marzec 200718 l a pokaz jak sie siatkta prezentuje bo chyba widze jednego buga ale nie jestem pewien..l ale tak to fajnie wyglada
Napisano 25 Marzec 200718 l Kopniecznie pokaż siateczkę bo rzeczywiście jest pare dziwnych miejsc!Np tylne drzwi, błotnik przedni jakby troche zapadniety...ale ogólnie wydeje się wyglądać lepiej!Paracuj dalej, powodzenia:)
Napisano 25 Marzec 200718 l Modelik ma trochę błędów i jeszcze musisz nad nim posiedzieć. Np. nadkole do poprawy ;) A tak wogóle skąd masz blueprinty fiacika dużego? Ja kiedyś szukałem i szukałem, ale nie znalazłem, a bardzo chciałem go zrobić i nadal chcę :D Podzielisz się? :) Pozdrawiam i powodzenia
Napisano 25 Marzec 200718 l Proszę referki jakby ktoś chciał -> http://www.colacola.se/expo_fiat.htm. Na stronie można znaleźć też dużo referek do samolotów, bo tym głównie autor się zajmuje. pozdrawiam, makak_
Napisano 26 Marzec 200718 l Autor Witam Nie odpisalem wczoraj, bo net mi wcielo :( Blueprinty mam z instrukcji do samochodu, jak wspominalem, kiedys takowy posiadalem i mi zostala po nim, wiec sobie poskanowalem :) Siatka wyglada tak: Jak Co widzicie nie tak, to piszcie. Dzieki za rady i porady Pozdrawiam
Napisano 26 Marzec 200718 l To ja mam takie propozycje :) : to co zielone to bym tak przerobił, to co czerwone bym usunął, a to co niebieskie też trzeba poprawić :) tylko trzebaby to mieć przed oczami i popatrzeć jak się renderuje z ms! A tak ogólnie to chyba musisz całe to przednie nadkole wyciągnąć deczko bo sie tam przed tem zapadało...Powodzenia i Pracuj dalej:)
Napisano 26 Marzec 200718 l Autor Poprawilem siatke, ale nie do konca jak sugerowales, poprzesuwalem gdzieniegdzie vertexy i jedna linie dodalem, chyba poprawila sie sytuacja:
Napisano 26 Marzec 200718 l hm....no lepiej lepiej:) ale popatrz tutaj: nie wiem czy ta górna krawędź błotnika nie jest deczko za ostra i czy samo nadkole nie za bardzo wystaje troszke...no i dalej mi sie wydaje że to troche zapadnięte jest...ale żeby to poprawić to musiałbyś treraz pociągnąć przez środek poziome nacięcie i lekunio wysunąć na zawnątrz te vertexy....chyba:/...sam juz nie wiem...albo może nie mam racji....
Napisano 26 Marzec 200718 l Autor Na zdjeciach wyzej wydaje mi sie, ze widac iz ta krawedz jest dosc ostra, chyba ze tylko mi sie tak wydaje, a to nadkole z przodu chyba rzeczywiscie za bardzo wystajace robie, popracuje nad tym Tutaj blueprinty:
Napisano 26 Marzec 200718 l Ta krawędź faktycznie jest ostra, ale u Ciebie na modelu trochę za ostra ;) Możesz trochę odsunąć od siebie edge i myśle że to pomoże ;) Dzięki za blueprinty :D Pozdrawiam
Napisano 26 Marzec 200718 l Autor Efekt dzisiejszych poprawek: Jak widzicie, ze cos nie tak, to piszcie Pozdrawiam
Napisano 27 Marzec 200718 l ....fiaciorem na łowy ;) - grejt temat -trzeba pamietac o ty mze i MY mielismy kiedys swoj przemysl motoryzacyjny :D
Napisano 28 Marzec 200718 l Autor siatka: nastepny update gdy poprawie bledy i dorobie jakies swiatla, klamki, wycieraczki, kolka, zeby nie zasmiecac watka jak cos widzicie ze nie tak, to piszcie :) Pozdrawiam
Napisano 28 Marzec 200718 l ...no bankowo musisz cos dorobic dookola klapencji na korko do picia :) - ufam ze pewnie juz nad tym siedzisz ;)...
Napisano 28 Marzec 200718 l To co na zielono podciągnij deczko takjak strzałka pokazuje czyli na zewnątrz.To co na czerowono to robiłeś Boolean'em?Nie napisałeś w końcu czy będzie MeshSmooth w wersji końcowej czy nie ale jeśli będzie to...to te klamki i wlew trochę Ci się zepsują...przynajmniej tak mi sie wydaje...Pozdrowienia i Pracuj dalej:)
Napisano 28 Marzec 200718 l Napaisze bo nie mam teraz czasu na brazkach mazac :) Pod tylnym slupkiem linia cxalego samochodu jest zwalona. Z tylu pod szyba to wogole tak nie idzie we fiacie. nadkola do wymiany za ostre linie i powinny wtapiac sie w karoserie na samym dole. Klapa tylna powinna byc bardziej okragla na koncu i plynnnie przechodzic w tylny pas to samo z przodem. NIe pasujem i jeszcze przejscie lini dachu w boczne syby tez za ostro. Tyle narazie zobaczylem wieczorem jak bedemi mial czas to moze wyjasnie bardziej o co mi chodzi (bna obrazkach ) Powodzeni bo fajne auto wybrales :]
Napisano 30 Marzec 200718 l Autor Nie pisalem nic, bo znowu problemy z netem :( Bubu mozesz jakos zobrazowac o co konkretnie Ci chodzi z linia pod tylnym slupkiem? Naniose poprawki jak bede mial troche czasu i zamieszcze. Pozdrawiam, czekam na konstruktywne uwagi i porady.