Napisano 21 Marzec 200717 l Witam. Chciałem zgłosić się do bitwy. "O tym czego oczy nie widzą" Czyli wszystko to czego nie moga dojrzeć ludzie uwikłani w codzienne problemy i podążający codziennie jedną dawno już wydeptaną ścieżką. Jedyną istotą która zdaje sobie sprawę z istniejącego alternatywnego mikroświata bedzie postać dziewczyny która zastąpi nieszczesnego ptaka na rysunku. Szkicowałem wczoraj na szkicu węglem, na szybko, bo dopiero wczoraj się dowiedziałem o bitwie. Mam nadzieję ze zawodowe obowiązki pozwolą mi dotrzymać czasu innym uczestnikom. Mam nadzieję ze to wszystko czego wymaga się do zgłoszenia w bitwie. Pozdrawiam. Kuba.
Napisano 21 Marzec 200717 l witam Cię Nail milo ze bierzesz udzial w bitwie, pozdrawiam i napewno bede odwiedzał.
Napisano 21 Marzec 200717 l No Nail bardzo fajnie że bierzesz udział w bitwie ;) Powodzenia i pozdrawiam
Napisano 23 Marzec 200717 l Super pomysł! Bardzo wiele zależy od tego jak pokażesz całą scenę. Trzymam kciuki i powodzenia w Bitwie!
Napisano 23 Marzec 200717 l Bo Wam te kciuki poodpadają ;) Zmówiliście się czy co? Fajny pomysł! A teraz dużo szkiców dawaj! Powodzenia w Bitwie!
Napisano 23 Marzec 200717 l Autor Wielkie dzieki za wsparcie doceniam to ze chce sie tu ludziom zagladac:) a co do samej pracy to niedlugo wrzuce szkice postaci nad ktora pracuje, jest to dosc trudne ujecie bo rzadko rysuje postacie w takim skorcie ( postac ma stwarzac wrazenie olbrzymiej w stosunku do miasta) pracuje nad tym cos ok niedzieli lub poniedzialku wrzuce szkice. Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za wizyty:)
Napisano 25 Marzec 200717 l Autor Witam. Ostatnio mialem troche czasu i w koncu w oparciu o szkice wykonane na nudnym wykladzie wrzucilem postac do sceny. Najpierw wykreslilem szkieletowa sylwetke a potem nalozylem na nia troche swiatla. Malujac w digiatalu staram sie klasc farby tak jak klade je w tradycyjnym malrstwie, operuje szpachla i farbami w ten sam sposob budujac materie. Niedlugo kolejne updaty na razie pracuje dalej nad postacia i nad lasem w tle.
Napisano 25 Marzec 200717 l jest coraz ciekawiej to miasteczko na dole pieknie sie bedize prezentowalo na koniec.
Napisano 26 Marzec 200717 l Autor witam. Jeszcze raz dzieki za wsparcie. Nie moge sie oderwac od tej pracy i kazda wolna chwile poswiecam na kontunuowanie jej, a przynajmniej myslenie o niej. Dzisiaj popracowalem troche nad postacia, w sumie jest to glowna os kompozycji i powinna byc dopracowana na maksa, teraz jest to ok 40% jej wygladu koncowego. Postac na razie troche zezowata ale jeszcze bedzie czas zeby zajac sie grymasem twarzy i innymi detalami
Napisano 26 Marzec 200717 l no super wygląda! fajne misto ze stonehengem :P tylko nie chwytam czemu ma tak dłonie ułożone będzie coś w nich trzymała?
Napisano 26 Marzec 200717 l Kurcze ale lecisz z tą pracą ;) Ta postać bardzo mi się podoba, fajnie że ją dodałeś do pracy. Tylko jeszcze z twarzą musisz powalczyć ;) Bardzo podoba mi się jeszcze perspektywa postaci, tylko zastanawiam się czy nie 'gryzie' się ona z perspektywą całej reszty... Pozdrawiam
Napisano 26 Marzec 200717 l ja wiem ze i tak mnie nikt nie slucha,a czasem szkoda bo warto;] ale uwazam ze te budynki nie pasuja- kto to zrobil? mikro ludzie? lepiej daj jakies lisciasto podobone miasto,zrobione niewiem przez żuczki,krasnoludki,chuj wie kogo,ale zeby bylo widac ze zrobione z materialow drewno-liscio-podobnych, i zeby to byly mikro domki a nie wiezowce wzorowane na tych zrobionych przez ludzi- nie wiem czemu nikt o tym nie wspomnial- czy tylko ja mam jakies inne podejscie do tego czy co? chuj z twarza,z grymasem ,perspektywa czy innymi duperelami,kiedy caly "temat" jest zle zrobiony. Dobrze ci radze-popraw to! i nie sluchaj jezeli ktos napisze ze moze byc,jest super itp. popraw i basta! PS fajna perspektywa,fajna babka,fajny klimat pracki sie robi, moze byc naprawde swietnie jak spelnisz warunek wyzej wspomniany;] Pozdro!
Napisano 27 Marzec 200717 l Autor nicponim : jezeli chodzi o budynki to moim zalozeniem bylo ukazanie niby zwyklego swiata w miniaturze. Nie chialem zeby bylo to kolejne miasto zuczkow itp, po prostu miala to byc alternatywna cywilizacja. Cywilizacja i rozwoj spoleczenstwa to moim zdaniem tez piekno, miasto tez moze byc piekne i to nie tylko w wizualnym rozumieniu. Wiec jak sam widzisz nie moge sie wycofac ze swojego glownego zalozenia, ale dzeki za rade:)
Napisano 28 Marzec 200717 l cos sie jej twarz jakos dziwnie wykrzywila :/ ale tak poza tym to switnie sie prezentuje tylko popracuj nad kwiatkiem :)
Napisano 28 Marzec 200717 l Autor wiem wiem twarz jeszcze naprostuje:) bede musial z nia powalczyc jak bede mial troche czasu
Napisano 2 Kwiecień 200717 l Autor dzieki za uwagi:) co do perspektywy to chce jak najbardziej uwypuklic pomiedzy miniaturowym miastem i ogromem lasu, postaci i calego otoczenia. Planowalem na poczatku umiescic cala scene w obiektywie rybiego oka, lecz zgezygnowalem z tego pomyslu na rzecz przerysowanej perspektywy. Ostatnio mam malo czasu na prace z ta ilustracja, dzisiaj lekko skorygowalem spojrzenie i skrot perspektywiczny twarzy i pracowalem jakies 10 minut z kwiatem, zabawa zacznie sie dopiero kiedy bede uwypuklal detale dloni miast i pierwszego planu:)
Napisano 2 Kwiecień 200717 l Wow... widze że masz zamiar zrobić całą mini metropolie ;) Twarz kobiety mimo że juz znacznie lepiej wygląda, to nadal jej czegoś brakuje ;)
Napisano 2 Kwiecień 200717 l tak zgodze sie z obo twarz troszke upioeksz wstaw jej jakas gebusie jakies panienki ktorej malowales bo niektore masz poprostu sexbomby !!
Napisano 3 Kwiecień 200717 l Autor dzieki za rade, z twarza troche powalcze ale nie chce zrobic z kobiety na tej ilustracji seksbomby, bo troche mijaloby sie to z ilustracyjnym charakterem tej pracy. Dzisiaj popracowalem jeszcze z pierwszym planem ( dlonie, kwiat) i zaczalem badac jak moze padac swiatlo w lesie.
Napisano 3 Kwiecień 200717 l rewelacyjnie dlonie wyszly, o i widac przesmyki swiatla na skorze, bedzie bomba ;) jedziesz dalej
Napisano 3 Kwiecień 200717 l Niektore detale istotnie az milo popatrzec - ale z perspektywa to odjechales paaaaanie :P Sugeruje bardziej (i to sporo) rozjasnic miejsca gdzie docieraja promienie sloneczne, popatrz jak to na fotkach z lasu wyglada, te miejsca sa prawie zawsze przepalone
Napisano 4 Kwiecień 200717 l Fajniutka pracka się zapowiada. miasteczko po prawej nie bardzo jest potrzebne. Może oddziel trawskiem miasto po lewej od reszty? Taki azyl zrób. Fajne cienie można by rzucić. Pozdrówka
Napisano 8 Kwiecień 200717 l Autor witam! dzisiaj wrzucam kolejny etap pracy, po lekkim podciagnieciu detali zajme sie teraz odklejaniem postaci od tla i zbudowanie wlosow bo zn imi na razie mam najwieksze porblemy, szczegolnie w miejscu w kotrym spadaja na oczy ale o tym pomysle gdy znow usiade do tej pracy, potrzebuje troche od niej odpoczac.
Napisano 8 Kwiecień 200717 l troche chyba kompozycja siada...za duzo miejsca po lewej stronie kwiatka IMO
Napisano 8 Kwiecień 200717 l Niekoniecznie. Ja bym spróbował obniżyć kwiatka i odbić obrazek poziomo. Wzrok zazwyczaj idzie od lewej do prawej więc prawdopodobnie by schodził od babki przez kwiatek do miasta.
Napisano 8 Kwiecień 200717 l ja tam sie nie znam na kompozycji :) ale kobieta ładnie Ci wyszła, szczególnie twarz, a co do miasta to ja bym zrobił tam jeden budynek większy który będzie sie bardziej rzucał w oczy bo teraz to nawet nie bardzo widać, że jest tam miasto.
Napisano 8 Kwiecień 200717 l Super!! Może przyciemnij w jakimś fragmencie te drzewo i domaluj czerwone oczy. Może poprawi nieco kompozycje.
Napisano 9 Kwiecień 200717 l o swietna praca! jest w niej cos delikatnego, cos... co powodowalo ze myslalem ze autorem jest kobieta!
Napisano 9 Kwiecień 200717 l ano można by było zmienić ciut perspektywę miasta... ale tez nie trzeba.. miasto to niekoniecznie musi być usytuowane poziomo... przesz jest mikro :D a poza tym kobieta nie jest przechylona tylko ten aparat co zdjęcie robił położony był obok miasta na tej samej płaszczyźnie.... Jak dla mnie to jest super praca :PP
Napisano 12 Kwiecień 200717 l witam :) Wszystko pięknie, detal, warsztat no profeska.. jednak, ja osobiscie nie kumam gestu, ktory ta kobieta wykonuje ? ona cos/kogos odklada? moze wartona rączce walnac jakiegos mikrusa (lub kilka) ...?
Napisano 16 Kwiecień 200717 l Wow! Świetna praca, kolorystyka super, i twarz tej dziewczyny niesamowita i te kolory na koszulce... jedyne co mi nie lezy to to miasto, a wlasciwie pare tych duzych budnykow. Nie są aby zbyt duże w stosunku do pozostalych?
Napisano 17 Kwiecień 200717 l Autor witam, a wiec tak: Kreska: chcialem zeby miasto bylo monumentalne swoim miniaturowym charakterze, jeszcze zobacze jak wyronam te roznice ale chodzio o pokazanie roznicy miedzy olbrzymim swiatem a tym wlasnie mikro tworem urbanistycznym. deLUKA: Tez mysle ze nalezy cos zrobic z tym gestem, zastanawiam sie tylko co...mam pare pomyslow ale podejrzewam ze spontanicznie sie cos zrodzi...jak zawsze :) Dzieki za komantarze, a tera wrzucam kolejna faze pracy:
Napisano 20 Kwiecień 200717 l nail85 napisał: witam, a wiec tak: Kreska: chcialem zeby miasto bylo monumentalne swoim miniaturowym charakterze, jeszcze zobacze jak wyronam te roznice ale chodzio o pokazanie roznicy miedzy olbrzymim swiatem a tym wlasnie mikro tworem urbanistycznym. Kapuje, kapuje, kontrast miedzy tym mikrotworem a swiatem jest, i to spory. Mi chodzilo bardziej o miasto samo w sobie, tam np. gdzie jest ten placyk stoi budunek z wielkim wejsciem, a centymetr, dwa w prawo jest duzo malych budynczekow. Wlasnie o to mi chodzilo, czy nie sa za male? albo to wejscie za duze? a moze mi sie wydaje, no nie wiem, takie sa moje odczucia :) No a poza tym elegancka praca, bardzo mi sie podoba.
Napisano 29 Maj 200717 l Autor o ale niespodzianka! tak dawno tu nie zagladalem a tu sie okazuje ze jestem w 2gim etapie...mam nadzieje ze sie wyrobie do 10 dalem sobie troche oddechu z ta praca, dzisiaj wrocilem do pracy ale puki co nie ma co wrzucac jeszcze postaram sie cos uploadowac na dniach. pooooozdrawiam!
Napisano 3 Czerwiec 200717 l Autor Witam. Tak jak mówiłem wrzucam trochę nowego materiału, ciągle pracuje nad tym rysunkiem, stram sie kontunuować pracę "partiami" z tzw. podrzutu po kilkadziesiąt minut zeby jej nie zameczyc. Ostatniuo musiałem zrealizować parę zleceń w digitalu i trochę tesknie za olejami ale postaram się podciągnać tą pracę do konca.
Napisano 3 Czerwiec 200717 l teraz pobaw się w PS tymi smiesNymi maskami w PS (chodzi mi o Hue saturation etc.)ot i praca praktycznie gotowa .. Pozdrawiam
Napisano 10 Czerwiec 200717 l Autor Ok, myślę, że zbilżyłem się do końca. Co do samej pracy, to staralem sie trochę podciągnąć detale, szcególnie mianiturowego świata. Trochę pobawiłem się kontrastem i balansem kanałów. Myślę, że praca juz jest skończona. Tekst polski i angielski dot. pracy: W pracy chciałem się skupic na kontraście pomiędzy małym mistycznym światem wyobraźni a normalnym który znamy. Moim głownym założeniem w odpowiedzi na temat było dać widzowi poczuć klimat równorzędnego świata miniatur, który możemy mijać każdego dnia, nie zauważając nawet jego istnienia. Z technicznego punktu widzenia, staralem sie uzyskać nastrój pewnego sekretu, tajemnicy, skrytej w leśnej ściółce. In this work I was trying to focus on the contrast between The small-mystic world and the normal world, that we know. My main idea in answering the theme was to try give You a taste of this equivalent, weird world of miniatures, that we can pass by every day without even notice that it exist. About the look and technique of this piece, I was trying to get mood of some secret hidden in the forest bed. dodaję link do pracy w pełnej rozdzielczości: http://xs.to/xs.php?h=xs216&d=07230&f=konkurs_male_jest_piekne_finisz1.JPG