Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiś czas temu wziąłem się za mój pokój,

ale czas/chęci nie było więc odłożyłem to...

...Na razie pokażę wam co mi wyszło. Będę wdzięczny za każdego typu komenta ;) co jakiś czas będzie upek...

apartamentsccianalkl6.jpg

185a5b6c2e4924e0.jpg

• Odpowiedzi 48
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Po długiej nieobecności przy pomocy pewnego forumowicza udało mi się zrobić coś takiego...

Nadal to mało w stosunku moich planów związanych z tym pokojem, ale wolę upnąć na bieżąco ;) by uniknąć wielu problemów.

Napisano

Nie wiem czy bym chcial miec takie siedzisko.. zwlaszcza do dluugiego dlubania w maxie.. 8| Ale skoro twierdzisz, ze wygodne to podziwiam :D Jezeli chodzi o nazewnictwo to rzeczywiscie gryzie ... english albo polski.. trzeba sie zdecydowac ;)

W samym pokoju narazie nie wiele.. meble troche jakby w stanie lewitacji... albo takie dziwne cienie.. pracuj pracuj :)

Pozdrawiam

Napisano

te krzesło naprawde nie wygląda na takie bardzo wygodne :D, tak jakby ...

kilka desek zbitych i sklepanych w jedną całość :D:D a co do pokoju to faktycznie narazie pusto a i zapraszam Cie do mojego pokoju który narazie też jest pusty ... jest na forum gdzies w WIP :) ... miałem dać Ci znać jak coś zrobię więc daje ;)

pzdr

Napisano

Po długich problemach ze sprzętem znów wziąłem sie do roboty... na razie parę szczegółów dodałem, ale zamierzam to skończyć więc się biorę do roboty ;p

A i krzesło wywaliłem, abyście mogli komentować pokój, a nie krzesło ;p

Napisano

Kolejny upek :) Dodałem materiały i parę elementów nie widocznym na tym renderku... Niedługo kolejny up, bo w końcu się się zmotywowałem do roboty :D

0111testah2.jpg

Napisano

Georgas - mam małe problemy z dobrym oświetleniem jedynie po przez v-ray sun i daylight. Mam nadzieję, że coś się skręci ;) bo teraz leci kolejny renderek :D

Roszondas - Krzesła nie ma i nie będzie

Napisano

a jak wydłużysz czas otwarcia przesłony (zmniejszyć liczbę w shuter speed) albo zwiększysz iso albo zmniejszysz f-number? jaki będzie efekt?

Napisano

Już wczoraj to poprawiłem tylko nie miałem czasu tego tu zamieścić...

0111testra1.jpg

derwisz87 - to jest tzw. sun (słońce) za oknem...

bacry - dzięki za rady właśnie f-number i czas otwarcia przesłony zmieniałem ;)

Napisano

i stała się światłość....teraz tylko jakieś ładne glossy na podłogę, szafki i plastik i się zaczyna dziać. może nieco większy area shadow na tą plamę światła z okna...ale to tylko może

Napisano

derwisz87 - zrób fotke w pomieszczeniu i jesli nie chcesz aby calosc toneła w mroku, to miejsce bezposrednio oswietlone przez słonce wyjdzie praktycznie białe na zdjęciu

Napisano

mkk3a - ale nie wiadomo, czy Barlog chce za symulować renderem fotkę, czy obraz, który widzimy gołym okiem. W drugim przypadku raczej tak mocne przepalenia nie występują :)

Napisano

raczej powinien symulowac fotke, wydaje mi sie, ze jest po prostu taka niepisana zasada.

kiedyś widzialem fotke poskładaną z roznych fotek robionych z roznymi ekspozycjami, tak że koncowy efekt przypominał to co widac gołym okiem (dobrze widoczne ciemne miejsca, brak przepalen za oknem itd.). i całośc wyglądała szczerze mowiąc porażkowo i jakby nierealistycznie

Napisano

Fajny pokoik!! Naprawde spoko nawet wyszedł. A mógłbyś mi napsiać ustawienia vraya jakie masz? Bo wiesz ja mam spore problemy z renderingiem ostatnio (możesz zerknąc na temat STYLOWA JADALNIA zeby zoabczyc moje efekty:| ) i chciałbym się na czymś oprzeć... z góry dzięki

Pozdrawiam!

Napisano

mkk3a - czyli Ty też jesteś zdania że wiekszość prac .. bez tak zwanych przepaleń jest nudna!! Cel tworzenia prac jest też decydujacy bo ma przykówać bądz przekazać info.. itp.

co do pokoju jak fotka to fotka.. standard.. ...tylko nie przestawaj bo jak przestaniesz to trudno potem to kontynuowac.. znam to z autopsjii :) pozdro.. keep working :)

Napisano

Kolejny up :) zmieniłem materiał mebli zabrałem się za modyfikację półki nad biurkiem i klawiatury :) teraz męczę kaloryfer ;P

0112testqy6.jpg

A tu ustawienia dla Godzil'a w postaci obrazkowej, ponieważ nie chce mi się już pisać :P :

beztytu322utv4.jpg

Napisano

Aaaaależ mieszania w tych ustawieniach. Saturacja, primary bounces multiplier, gamma w color mappingu też jakaś ni w d***, ni w oko. Zapytałbym tylko po co tyle mieszania, bo efekt i tak nie najlepszy. Próbuj dalej;)

Napisano
Aaaaależ mieszania w tych ustawieniach. Saturacja, primary bounces multiplier, gamma w color mappingu też jakaś ni w d***, ni w oko. Zapytałbym tylko po co tyle mieszania, bo efekt i tak nie najlepszy.

A co byś proponował zmienić?

Edit: może nie tyle co, a na ile mniej więcej

Kolejny up :)

Wiem rury do poprawy : D

oknony9.jpg

Napisano

Ogólnie widzę, że na razie to i tak testowe oświetlenie i ustawienia chyba, więc niskie nastawy tak IRR Map'y, jak i LC zostawię w spokoju. Co do reszty, to jak Bacry już powiedział. Nie wiem po co ruszałeś ten multiplier w primary bounces. Co najwyżej czasem można zmniejszyć wartość dla secondary. Saturację zmniejszyłeś - ok, tylko co to za wartość, hehe?;) Daj to na 0.8, albo 0,85 i tyle. No i gamma. Nie wiem co chciałeś tym uzyskać? A Ty wiesz?;) Chyba, że próbowałeś zmniejszyć szumy w niedoświetlonych miejscach, ale to ma raczej sens przy QMC jako silnik dla Primary Bounces.

Nie rozumiem też trochę zaczynania przygody z oświetleniem od VRay Sun&Sky. Wielu tego nie używa i robi świetne prace. Spróbuj na początek ze zwykłym Direct Lightem i VRay Lightem w oknie. Zresztą, rób jak Tobie wygodnie;)

Pozdr!

Napisano

Stosując się do podpowiedzi Toucha mam taki efekt :

0113testjw1.jpg

i

oknorg1.jpg

Znowu będą komentarze typu ciemno itp.

Ze słońca już nie zrezygnuję - za dużo już nerwów straciłem przy tej scenie...

Napisano

No i gitara, choć jeszcze za wcześnie na brawa;) Zwiększ teraz multiplier w VRay Environment. Chociaż widzę, że masz tam Sky'a podpiętego, a z tym się nie bawiłem, wiec nie wiem jak to sie zachowa(?).

Pozdr!