Napisano 31 Maj 200717 l Co musze zrobić żeby w widoku "Front" pojawiła sie tekstura którą nałorzyłem na "plane" http://img465.imageshack.us/my.php?image=felgasl8.jpg .
Napisano 31 Maj 200717 l Autor Jakby był Help po polsku to bym sobie z przyjemnością poszukał :] THX Miłosz3ds ;)
Napisano 31 Maj 200717 l Zainwesjut w soft po polsku jeśli nie znasz i nie masz zamiaru poznać angielskiego. Do Blendera jest chyba dostępny maual po polsku.
Napisano 31 Maj 200717 l Polecam a pencil and sheet of paper. Tlumaczenia są dość łatwo dostępne... Help również.
Napisano 31 Maj 200717 l Mam taki apel co by wrzucic moze takie cos do FAQ zeby nowi uzytkownicy maxa nauczyli sie angielskiego jesli chca sie nauczyc maxa;P Nie zebym byl jakims poliglota, ale to jest standard w cg, i czy ktos chce czy nie bez tego sie nie da .... wiec trzeba sie troche wysilic. Bo bezsensem jest pytac sie o kazda pierdole z maxowego helpa tylko dlatego, ze nie chcialo sie komus zajrzec do slownika.... Sorry za moj krytyczny ton, ale chyba cos w tym jest... pozdrawiam.
Napisano 31 Maj 200717 l To nie jest krytyczny ton, tylko szczera prawda. A kogo boli, to już jego problem.
Napisano 31 Maj 200717 l Autor Znam na tyle angielski że potrafie sie z kimś porozumieć. Ale czytanie poradnika po angielsku jak dla mnie jest głupie, gdyby był napisany prostym językiem to jeszcze może.
Napisano 31 Maj 200717 l Tak się składa, że do takich manuali wystarczy bardzo podstawowa znajomość języka. Są przecież obrazki...
Napisano 31 Maj 200717 l Znam na tyle angielski że potrafie sie z kimś porozumieć. Ale czytanie poradnika po angielsku jak dla mnie jest głupie, gdyby był napisany prostym językiem to jeszcze może. niby co w tym glupiego. strony angielskojezyczne tez omijasz szerokim lukiem?
Napisano 31 Maj 200717 l Autor Tutoriale do 3d max'a po polsku są trudne do zrozumienia dla początkującego. A co dopiero po angielsku, dlatego gubie sie w tym. A druga kwestia to jak w moim przypadku chciałem żeby w widoku Front pojawiły sie tekstury, to niewiem jak to nazwać. A tak zapytam sie na forum i wyjaśnie o co chodzi. Bo komputerowi nieda sie "wyjaśnić" opisać o co ci chodzi tylko musisz podac konkretną komende.
Napisano 31 Maj 200717 l gdybyś poczytał helpa to byś nie miał z tym problemu :P uczenie się podstaw metodą prób i błędów zajmie o wiele dłużej... co do tłumaczenia Rezultaty obliczeń zapisują się na wideo GPU w czasie rzeczywistym. Diffuse oświetlenia jest renderowany w teksturę po czym przechodzi kilko poziomową Gaussowską filtracje dla szybkiej generacji specjalistycznych tekstur. Po czym następuje matematyczne przekształcenie wraz z zewnętrznymi mapami z translucentnymi cieniami dla obliczenia każdego piksela SSS. Jest możliwość wykorzystania oświetlenia otaczającego na podstawie obrazu w dodatku do punktowych źródeł światła. Końcowy efekt jest prawdziwym skokiem w osiągnięciu realistyczności real-time postaci. czy takie coś naprawdę jest bardziej zrozumiałe? :P
Napisano 31 Maj 200717 l Autor Jednak mówicie że "Help" się bardzo przydaje. No to przestudiuje go i zobaczymy co z tego wyjdzie ;p
Napisano 31 Maj 200717 l Strong64: wszelkie informacje dotyczące podstawowej obsługi programu znajdziesz w helpie programu. Język jakim tam sie posługują nie należy do najcięższych więc tak samo jak z przerobieniem manuala do gry czy przeczytaniu anglojęzycznych napisów w filmie powinieneś sobie poradzić. i zobaczymy co z tego wyjdzie ;p ponad połowa aktywnie udzielających się userów tego forum działał kiedyś na własną rękę, za pomocą helpa i tutoriali (albo tylko samym helpem) i jakoś dali radę. Pozdrawiam