Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Ehh, jakby tu zacz膮膰..

Witam. Postanowi艂em, 偶e do艂膮cz臋 do tej bitwy. Na wst臋pie zaznaczam, 偶e jest to moja pierwsza praca w kt贸rej modeluj臋 otoczenie, wi臋c wszelka krytyka jest mile widziana. Jak na razie scena ma 397 tr贸jk膮t贸w.

001iy2.jpg

• Odpowiedzi 29
  • Wy艣wietle艅 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na chwil臋 obecn膮 ci臋偶ko co艣 konkretnego powiedzie膰, wygl膮da jak ruina, czyli zgodnie z wybranym przez Ciebie tematem. Nie szastasz triasmi na lewo i prawo, a to zapowiada ciekawy i przemy艣lany model ;). Powodzenia.

Napisano

a jak dla mnie to calkiem pozadnei to wyglada, trzebaby to jeszcze jakos zroznicowac dodac jakis charakterystyczny element... powiedz kozystales z jakies refki czy robisz z glowy ?

Napisano
  • Autor

Update. Mam ju偶 prawie 600 tris贸w, sporo do zrobienia i niewiele czasu =]

ruinawipec4.jpg

@Matys: Modeluje bez refek wzoruj膮c si臋 na Los Angeles (narysowa艂em sobie tylko szybki szkic, aby lepiej si臋 orientowa膰 wo robocie). Co do szczeg贸艂贸w. to preferuje metod臋 od og贸艂u, do szczeg贸艂u, wi臋c nie martw si臋 b臋d膮 szczeg贸艂y

Napisano
  • Autor

Widz臋,ze cicho tu u mnie... ale co tam, sko艅czy艂em modelowanie, Piszcie co my艣licie i co waszym zdaniem wymaga poprawy =]

ruinawip2yy1.jpg

A i tak przy okazji zauwa偶y艂em, 偶e nie oznaczy艂em tematu numerkiem i nie wiem jak to zmieni膰. Pomo偶e kto艣?

Napisano

Edytuj pierwszy post :) M贸g艂by艣 przesun膮膰 lub wywr贸ci膰 艂贸偶ko, reszta bardzo fajna.. Mapuj i maluj.

Napisano

jak ma 1K to fajnie rozmazane teksturki b臋d膮, a mo偶e 1K poli :) a co dezajnu to si臋 podoba

Napisano
  • Autor

Oto siateczka

ruinawirede0.jpg

Dzi臋ki za komentarze. Co do tekstur, to jeszcze nie wiem jak b臋d膮 wygl膮da膰, je艣li wyjd膮 rozmazane to trudno, to i tak moja pierwsza pracka tego typu a i b臋d膮 nast臋pne minibitwy, wi臋c wszystko przede mn膮 =]

Napisano

odznacz teren to Ci troche poly dojdzie albo daj go na jednym face jezeli checsz miec podloze...

Napisano
  • Autor

Kurcze prawie ca艂y dzie艅 mi dzi艣 odpad艂, nie mam jeszcze unwarpa zrobionego i obawiam si臋, 偶e mog臋 nie zd膮偶y膰 =[ ale mimo, to spr贸buj臋 zrobi膰 tyle, ile si臋 da. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Napisano

kombinuj z teksturami, ten sam kawa艂ek tekstury dla r贸偶nych cz臋艣ci modelu (byle nie by艂y widoczne oba w jednym momecie np. front i ty艂 prawa i lewa storna) to nie b臋d膮 tak rozmyte bo przy tej siatce to b臋dzie ci臋偶ko.... ale jak by co to ja si臋 nie znam.:)

Napisano
  • Autor

Niestety po tym jak nie zd膮偶y艂em przed ko艅cem minibitwy, porzuci艂em t膮 scenk臋. Postanowi艂em jednak doko艅czy膰 to czego nie sko艅czy艂em =]

ruinawip3ii2.th.jpg

Napisano

Albo jedziesz dalej, albo poprawiasz mapowanie/texture, strasznie rozciagni臋ta jest u Ciebie.

Napisano
  • Autor

Dobra prawie sko艅czy艂em (musz臋 jeszcze tylko rozwali膰 autko i popracowa膰 nad 艣cian膮 kt贸ra je przygniot艂a). Licz臋 na wasz膮 krytyk臋, bo mo偶e co艣 mi umkn臋艂o albo zrobi艂em co艣 nie tak.

render03mx6.th.jpg

Tekstura b臋dzie rozmyta bo wi臋cej nie potrafi臋 wycisn膮膰 z 512x512

Napisano

straszni Ci sie rozmyla texura tam gdzie ten tynk czy jak to sie zwie na podlodze odlaz艂, sciany wydaje mi sie ze s膮 nie proporcjonalnie grube w porowniu z samochodem czy lez膮cym kolem, tak jakos dziwnie to oglolnie wylgada , sama podloga przydaloby sie zeby byla mniej takka jednolita na texturze , poza tym sam nie wiem co jeszcze

Napisano
  • Autor

Eee... a jak si臋 robi te light mapki? Wiem, 偶e to g艂upie pytanie ale nigdy ich nie u偶ywa艂em.

Napisano

Ustawiasz swiatlo w scenie ( moze byc razem ze scylightem) nastepnie jak juz ustawisz takie jaki ci sie podoba ( sprawdzaj renderami) zaznaczasz wszystko, mergujesz razem do jednego obiektu, dajesz szary material ( np. 128x128x128 RGB) dajesz 2 kanal w uvw, robisz automatyczne mapowanie ( chyba ze ci sie chce wszystko recznie ustawiac) i render to texture. Tam ustawiasz light mape i bawisz sie opcjami.

Napisano

A co do tekstury - dodasz jeszcze jakie艣 brudy na zewn臋trzn膮 i wewn臋trzn膮 艣cian臋 czy tak zostaje?

Napisano
  • Autor

Nie mam jeszcze wyczucia w teksturowaniu i nie wiem, je偶eli uwa偶asz, 偶e potrzeba wi臋cej brudu to dodam (ale najwcze艣niej w przysz艂ym tygodniu bo teraz w domu mnie nie ma). A tak poza tym co艣 mi nie wychodz膮 lightmapki (zerkn膮艂em do helpa robi艂em tak jak tam jest opisane) i zamiast cieni mam tylko czarne plamy...

eeezj0.th.jpg

Co艣 u mnie to nie dzia艂a jak powinno. Je偶eli w shaderze do lightmapek ustawiam teksture (mapping channel 1) i lightmapke (mapping channel 2) otrzymuj臋 co艣 takiego (screen po lewej). Je偶eli chc臋 mie膰 艂adn膮 lightmapk臋 (sprawdzi艂em najpierw bez tekstury i by艂o ok) to musze ustawi膰 mapping channel w teksturze na 2 (screen po prawej), ale wtedy tekstura jest skopana. W zwi膮zku z tym co mog臋 zrobi膰?

Napisano
  • Autor

No, wr贸ci艂em i ju偶 ko艅cz臋. Mam problem z lightmapkami wiec dam render. Wiele rzeczy mo偶na by poprawi膰 lub zrobi膰 inaczej, ale jak b臋d臋 co艣 poprawia膰, to nigdy tego nie sko艅cz臋.

render04xx9.th.jpgruinateksturavd2.th.jpg

je偶eli uda mi si臋 poradzi膰 z lightmapkami, to dam jeszcze screena z nimi. Je偶eli nie, to zostaje tak jak jest =]

Napisano

W takim razie poka rendery z r贸偶nych stron by mo偶na by艂o to jako艣 fajnie obejrze膰.

Napisano

Masz kilka 5. k膮t贸w, te 2 okna na pi臋trze wygl膮daj膮 na wyci臋te Boolean'em. Nie znam si臋 dobrze, ale osobi艣cie unikam wi臋cej ni偶 4, bo potem mog膮 by膰 problemy.

Napisano

Brakuje detalu: Niema ramy okien ewentulanie wybyte szyby, jakis dywan by sie przydal, na szafce niema zanych rys, raczek za pomoca ktorych latwiej jest otowrzyc drzwi, na podlodze mozna narysowac jakies rozrzucane kartki. Koldra lezy idalnie prosto bez zadnych zmarszczek... etc

PS: Jak pol budnyku lezy w gruzach to w drugiej polowie musi byc staszny burdel :)

Napisano

ok - ale.... ta sciana ktora spadla na samochod jest niemal ze grubsza od niego

Napisano

Ten samoch贸d jest chyba zgnieciony przez sciane, wiec moze ta sciana jest dobrej grubosci, nie wiem wydaje mi sie ze jak patrze to czasami wyglada na gruba, a czasami na w miare dobra, chociaz i tak chyba tego juz nie poprawisz.Hmm dywany, moze on niechcia艂 ich malowa膰? albo k膮dre kto艣 sobie poscieli艂 czy co艣, czy wszystko musi byc rozpi偶one? :P

pozdrawiam.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci