Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich mam taki budyneczek do wyrederowania, renderuje w mentalu morduje sie juz 2 dzień i nic, jakieś to wszystko sztuczne, bez wyrazu, cienie słabe za jasne i wogóle. Szkło do kitu, pomieszczenia ciemne i nie wiem co mam z tym teraz zrobic?

Światło to daylight

Istny plastik:)

• Odpowiedzi 22
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Eh, taaa... mental jest słaby do vizek... nie oszukujmy się - jak ktoś nie potrafi renderować to render będzie słaby.

Syriusz - napisałeś, że światło to daylight, lecz to nic nie mówi, powiedz jakie masz światło słońca i nieba. Jeśli masz mentala 3.5 to słońce ustaw - mr sun, a niebo - mr sky.

Napisano

Dokładnie tak zrobilem Party i tak własnie wyszlo może faktycznie w vrayu to oświetlić? Przerobiłem tego tutka który mi podesłaal JunioR i wyszło tak jak wyszło. Teraz nie mogę wrzucić zdjęcia jakiś bład wyskakuje.

Napisano

stworzyć musisz lepsze materiały - refleksyjne z fallofem (nawet zwykłe ściany), dodaj coś do otoczenia, żeby było co odbijać w połączeniu z FG.

Napisano

ach, tak jak patry mowi, mental slabo sprawdza sie w vizkach, chyba ze dobrze go kumasz. Bardziej polecam vraya i maxwella do takich spraw :)

Poszukaj w necie tutkow, jest ich naprawde duzo, zwlaszcze jezeli chodzi o vraya.

Pozdrawiam!

Napisano

podstawowy problem to materiały. musisz nad nimi popracować. redner wygląda jakby wogóle nie było włączone GI i FG (zakładka Indirect Illumination w Render (F10)).

a mental nie jest taki zły :P

Napisano

Pomęczę się po pracy z tymi teksturkami i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Temporal jak mam Ci to wysłać, nigdy scenki nie wysyłalem na maila?

Mam nóż na gardle jeszcze nigdy nie renderowałem budynku, chyba mnie to troszkę przerosło a wizkę mam oddać dziś wieczorkiem, POMOCY:(

Napisano

No to na speedzika coś tam spróbowałem zrobić :)

Pierwsze co rzuciło się w oczy to skala... :) Drzwi na 5m to trochę za dużo ;)

Materiały też nie za bardzo, lepiej używać mentalowskich :)

A więc po modyfikacjach wygląda tak:

43529f392d862f6d.jpg

Światełko mam nadzieję, że jest lepsze :) Materiały poprawiłem, lecz nieznacznie, ponieważ tekstur nie ma, a tych za Ciebie szukać nie będę ;)

Trzeba by też dać coś do env, bo takie same niebo jest nieciekawe i materiały nie mają co odbijać :)

EDIT

Bym zapomniał :D Scenka do pobrania: http://www.sendspace.com/file/bs20z1

EDIT 2

O, i pamiętaj, że manewrując tylko samym słońcem, można uzyskać ciekawe efekty :) Tutaj np. wszystko mam identyczne jak w poprzednim renderze, tylko słońce dałem niżej :)

51338ba98258021d.jpg

• Like 1
Napisano

Dziękuję wszystkim za chęci i poświęcony czas napewno bezcenny. bez was tego nie zrobiłbym:) Jeśli komuś chce się renderować to z chęcią zapraszam-może tym razem vray?:)