Napisano 11 Lipiec 200717 l Witam wszystkich mam taki budyneczek do wyrederowania, renderuje w mentalu morduje sie juz 2 dzień i nic, jakieś to wszystko sztuczne, bez wyrazu, cienie słabe za jasne i wogóle. Szkło do kitu, pomieszczenia ciemne i nie wiem co mam z tym teraz zrobic? Światło to daylight Istny plastik:)
Napisano 11 Lipiec 200717 l nie znam sie na mentalu, ale powiadaja ze jest slaby do vizualizacji, lecz znalazlem w necie taki o to tutek, moze sie przyda: http://lakehao.home.comcast.net/ex_mentalray.htm pozdrawiam!
Napisano 11 Lipiec 200717 l Autor JunioR a vraya znasz dobrze? Moge zacząć i w vray tylko sam nie dam rady uzyskać świetnego efektu, chodzi o jak najlepszy efekt
Napisano 11 Lipiec 200717 l Eh, taaa... mental jest słaby do vizek... nie oszukujmy się - jak ktoś nie potrafi renderować to render będzie słaby. Syriusz - napisałeś, że światło to daylight, lecz to nic nie mówi, powiedz jakie masz światło słońca i nieba. Jeśli masz mentala 3.5 to słońce ustaw - mr sun, a niebo - mr sky.
Napisano 11 Lipiec 200717 l Autor Dokładnie tak zrobilem Party i tak własnie wyszlo może faktycznie w vrayu to oświetlić? Przerobiłem tego tutka który mi podesłaal JunioR i wyszło tak jak wyszło. Teraz nie mogę wrzucić zdjęcia jakiś bład wyskakuje.
Napisano 11 Lipiec 200717 l stworzyć musisz lepsze materiały - refleksyjne z fallofem (nawet zwykłe ściany), dodaj coś do otoczenia, żeby było co odbijać w połączeniu z FG.
Napisano 12 Lipiec 200717 l Autor Kurcze nie daje rady tego tak oświetlić, może ktoś spróbuje się tym obawić i sprawdzi co jest nie tak?
Napisano 12 Lipiec 200717 l ach, tak jak patry mowi, mental slabo sprawdza sie w vizkach, chyba ze dobrze go kumasz. Bardziej polecam vraya i maxwella do takich spraw :) Poszukaj w necie tutkow, jest ich naprawde duzo, zwlaszcze jezeli chodzi o vraya. Pozdrawiam!
Napisano 12 Lipiec 200717 l Tam od razu źle się sprawdza... Faktem jest, że może trudniej renderować niż w vray'u, ale to nie znaczy, że jest gorszy :p
Napisano 12 Lipiec 200717 l podstawowy problem to materiały. musisz nad nimi popracować. redner wygląda jakby wogóle nie było włączone GI i FG (zakładka Indirect Illumination w Render (F10)). a mental nie jest taki zły :P
Napisano 12 Lipiec 200717 l daj scenke to sie troche pomecze :] szczerze mowiac w renderach slaby jestem no ale mysle ze bym uzyskal troche lepszy efekt niz na tym renderku :P
Napisano 12 Lipiec 200717 l Autor Pomęczę się po pracy z tymi teksturkami i zobaczymy co z tego wyjdzie. Temporal jak mam Ci to wysłać, nigdy scenki nie wysyłalem na maila? Mam nóż na gardle jeszcze nigdy nie renderowałem budynku, chyba mnie to troszkę przerosło a wizkę mam oddać dziś wieczorkiem, POMOCY:(
Napisano 12 Lipiec 200717 l Jeśli możesz, udostępnij scenkę, a postaramy się pomóc :) Jak coś to ślij na sendspace.com :)
Napisano 12 Lipiec 200717 l Autor Ok ale to jest goł scena z budynkiem tylko jeśli poczekacie to wyśle to co mam aktualnie zrobione, chyba że ktoś chce sie pobawić od początku:) http://www.sendspace.com/file/tyjx9e
Napisano 12 Lipiec 200717 l No to na speedzika coś tam spróbowałem zrobić :) Pierwsze co rzuciło się w oczy to skala... :) Drzwi na 5m to trochę za dużo ;) Materiały też nie za bardzo, lepiej używać mentalowskich :) A więc po modyfikacjach wygląda tak: Światełko mam nadzieję, że jest lepsze :) Materiały poprawiłem, lecz nieznacznie, ponieważ tekstur nie ma, a tych za Ciebie szukać nie będę ;) Trzeba by też dać coś do env, bo takie same niebo jest nieciekawe i materiały nie mają co odbijać :) EDIT Bym zapomniał :D Scenka do pobrania: http://www.sendspace.com/file/bs20z1 EDIT 2 O, i pamiętaj, że manewrując tylko samym słońcem, można uzyskać ciekawe efekty :) Tutaj np. wszystko mam identyczne jak w poprzednim renderze, tylko słońce dałem niżej :)
Napisano 12 Lipiec 200717 l Autor Party no o wiele lepiej, podoba mi sę, wielkie dzięki za pomoc,teraz sam pokombinuje zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Napisano 12 Lipiec 200717 l Tez to wyrenderuje tylko narazie nie mam ochoty :P jutro dam jakiegos render :P
Napisano 12 Lipiec 200717 l Autor Dziękuję wszystkim za chęci i poświęcony czas napewno bezcenny. bez was tego nie zrobiłbym:) Jeśli komuś chce się renderować to z chęcią zapraszam-może tym razem vray?:)