Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej!

Jako, ze są wakacje i chciałem sie podszkolić trochę w 3ds'ie - postanowiłem wymodelować gitarę. Wybór padł na gitarę marki Peavey - model Wolfgang. Po raz pierwszy modeluje gitarę( nie mowie, ze wcześniej nie probowałem ;) ) i mam nadzieje ze jakoś to wyjdzie z ew. Waszą pomocą. W przyszłości mam nadzieje wrzucić do tego wątku kolejne wiosła - zależy czy totalnie nie stracę zapału przy modelowaniu tego ;).

Pozdro!

Postęp jak dotąd:

Wolfgang_160707.jpg

PS: Gitara w miniaturce to nie Wolfgang :D

Wolfgang np tu: http://pds.exblog.jp/pds/1/200608/23/41/a0060941_0351779.jpg

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zrobiłem mostek miedzy czasie. Musze dorobić jeszcze śruby mocujące i wyciąć otwór na most w korpusie.

Yaro16: Z MS wrzucam też. Nie widać za dużo ;). Blueprint jedyny gitary jaki mam to wymiary i kształt Ibaneza S albo JS nie jestem pewien bo nie jest tam nic napisane oprócz wymiarów - tak więc tutaj tylko z referek.

Oto postęp na dzień dzisiejszy:

Wolfgang_190707.jpg

Z MS:

Wolfgang_190707_smooth.jpg

(muszę zmniejszyć te "grzybki" od kluczy - bo mają chyba za dużą średnice)

Wolfgang_190707_smooth2.jpg

Pozdro!

Posted

Dzieki, tak sie zastanawiałem czy w ogóle nie przebudować gryfu - ale może jak sie pojawi grzebień i blokada - to sie uda zatuszować pewne miejsca ;) a chamfera postawie swoją drogą ;).

Ej, nie wiecie może gdzie możnaby dorwać dobrą teksturę drewna ?? Jest to dość nietypowa tekstura - szukalem w miniaturkach pakietu Evermotion - ale nie widze tam nic podobnego. Chodzi mianowicie o tzw. 'klon falisty' (ang curly/tiger/flame maple) z którego wykonywane są nakładki na korpus. Wygląda to bardzo efektownie. Macie może jakieś pomysly ? (przeleciałem sxc.hu i google pictures ( ;) ) i nic nie znalazlem )

pozdro!

Posted

Yoyoyo ;)

Model wydaje mi sie praktycznie skończony - może jakieś podkręcania jeszcze. Teraz czas na umaterialenie go.

Oto zrzuty:

Główka:

Wolfgang_210707.jpg

Korpus:

Wolfgang_210707b.jpg

Tutaj jeszcze rzut całości: http://www.schmidt.user.icpnet.pl/WIP/Wolfgang_210707c.jpg

Jakbyście mogli wyrazić swoje zdania na temat modelu - byłbym wdzięczny (albo może jak go pokazać lepiej dla krytyki) (tyłu korpusu nie modelowałem - znajdują się tam klapki itp).

Teraz pora na materiały. O ile te proceduralne, takie jak materiał mostka i tych wszystkich metalowych elementów to nie jakiś koszmar to jednak nie wiem jak się zabrać za teksturowanie korpusu i gryfu. Jakbyście to ugryźli ?? Unwrapem pewnie ? Nienawidze tego narzędzia ;) - nie znam sie na nim zupełnie. Można zrobić unwrap na modelu low-poly i nad nim wrzucić jakiś MS i zachowa to "rozmieszczenie z low-poly" (nie wiem czy wyrażam się jasno)??

Pozdro!

Posted

Bardzo przyjemna ta gitarka :) Zastanawiam się tylko jak przymocowane są przystawki, jakieś śruby po bokach powinny być chyba a nie potrafię ich tam dojrzeć...

Ja w moim gibsonku na podstrunnicę dałem taką teksturę podstrunnicabackupvo0.th.jpg i wyglądało całkim przyjemnie ;-)

Pozdrawiam :)

Posted

No tam niby dwie śrubki są ;) Ale rzeczywiście średnio je widać. Dzięki za teksturkę - tutaj planowałem zrobić gryf klonowy (czyli ten jasny) akurat - ale na pewno sie przyda :D.

Dzisiaj w sumie nic nie domodelowałem, ale zrobiłem clay render jeden:

TestRender220707j.jpg

Teraz widzę ze blokada strun ( przy główce gitary) jest trochę może za wysoko

- ale nie wiem czy będzie mi się chciało ją poprawiać ;).

Teraz pora na materiały.

Wszystkie opinie oczywiście mile, a wręcz bardzo mile widziane. ;)

Pozdro!!

Posted

Zajefajnie! Bardzo mi się podoba...

Choć kolorystyka to kwestia gustu, bo ja akurat niecierpię zielonego :)

Gdyby była powiedzmy pomarańczowa ze srebrnym osprzętem byłbym w stanie się w niej zakochać :-P

Pozdrawiam.

PS. Proponuję postawić ją na stojaczku, będzie ciekawiej wyglądać - co tak biedna na glebie leży? :)

Posted

Yoyo,

Oczywiście macie racje! Ja tak sie zastanawiałem jaki by tu kolor dać gitary a zapomniałem zupełnie, że przecież najpopularniejsze właśnie są te pomarańczowo-żółte (to przez referki, z których korzystałem - najlepsze zbliżenia były zielonej i różowej ;P ). Dzisiaj wykombinowałem coś takiego:

240707_WoflgangLO.jpg

Co sądzicie??

HXL Co do osadzenia gitarki w konkretnej scenie - to może za jakiś czas coś dla niej wykombinuje.

Pozdro

Posted

Mts nie chodzi mi o scenę, tylko o to żeby stała na stojaczku :) Chodzi o podobne ujęcie w studio tylko, że w pionie. Gitara inaczej wygląda i wydaje mi sie, że po prostu lepiej...

I mała prywatna prośba :) niech ten osprzęt będzie srebrny - tak jak ten przełącznik przetworników already :-] please ;-)

Posted

Yoyo, dzieki. Wrzucam ze srebrnym osprzętem. Poprawilem jeszcze potencjometry. Mi się szczerze mówiąc ten srebrny (jak teraz patrze) trochę bardziej podoba. No i jest bardziej podobna do oryginału ;)

Obstawiałem złoto, ale widać do tego koloru lakieru słabiej ono pasuje. Dzięki za sugestie ;)

WolfgangTapeta1280x900_silver_post.jpg

(na razie nie robie stojaka :D )

Jakieś uwagi? Do czego byście się przyczepili? Wygląda to w miarę realistycznie??

Pozdro

Posted

hmm... tak jak myślałem... zakochałem się, he he!

bardzo mi się podoba - brawo!!!

jeśli o mnie chodzi to pozostaje "w ramach luzu" zabawa z oświetleniem i innymi ujęciami kamery.

Naprawdę super! Pozdr :)

Posted

Gitarka wyszła super chociaż ja zawsze gustowałem w ibanezach.No i ten pomysł HXL jest bardzo dobry.Gitara by się fajnie prezentowała na stojaku.

Posted

model wyszedl fajnie, ale tekstura na desce to nieporozumienie... :)

aha, i jeszcze: nigdy tej gitary nie mialme w lapie, ale po zdjeciach widac, ze korpus, tak jak w gibsonach, jest profilowany:

http://www.guitarsandeffects.com/guitarimages2006/peavey_wolfgang_amber/WOLFGANG_AMBER_FLAMETOP_009.jpg

http://www.guitarsandeffects.com/guitarimages2006/peavey_wolfgang_amber/WOLFGANG_AMBER_FLAMETOP_002.jpg

http://image.inkfrog.com/pix/warrior3502/zprsirwmccartyyellowcase.jpg

image4024.jpg

Posted

HXL Dzięki za sugestie :D

Yaro16 dzięki! :D

Tomala Dzięki! Ja tez lubie ibanezki, ale ta gitara wydała oprocz tego ze mi sie podoba, wydala mi sie łatwiejsza do wymodelowania na początek.

Badyl: Jezeli chodzi o profilowanie to róznie z tymi gitarami bywa ogolnie. Ja się wzorowałem na tych płaskich. Grałem kiedyś w sklepie na OLP (model wlasnie Axis - czyli pokrewny) - i korpus nie był smoothowany. To zależy od modelu ogólnie.

http://www.guitarshop.net/evhguitarpix.htm

Na allegro płaskie Wolfgangi pamiętam właśnie tez.

Tak więc co do tego argumentu to obaj mamy racje - bo są i takie i takie.

A jeżeli chodzi o teksture to przyznaję się bez bicia :D . Starałem się zbliżyc jak się da do tiger-maple(klon falisty ten taki prążkowany) - bo nigdzie nie miałem podobnej tekstury - musiałem więc improwizować. Może macie jakiś pomysł odnośnie tej takiej teksturki ? Jak ją uzyskać...

Posted

Odnośnie tej texturki to ja bym pomalował korpus na taki żółty kolor, krawędzie pomalował czerwonym, całość zblurował żeby uzyskać łagodne przejście między tymi kolorami i później albo zmixować to z jakąś texturą drewna (taką pasiastą jak na malowaniu gitary) albo domalować te prążki w photoshopie.Powodzenia.

Posted

Dzieki Badyl za linki. Dzisiaj nawet bylem w sklepie sfotografować gitarki z nakładką z tego klonu, ale jakoś nie mogłem - przynajmniej tej odmiany prążkowanej - dobrze spreparować. Znalazłem za to inny typ klonu falistego, który też jest wykorzystywany do robienia nakładek. Dołożyłem jeszcze drobny połysk na korpusie i teraz wygląda to tak:

WolfgangTapeta1280x900_S_MT_SH.jpg

Wiem, zamęczam Was tą gitarą, ale mam nadzieje, że zostało jeszcze mniej elementów, do których można się przyczepić ;)

Pozdro!

Posted

Jeśli o mnie chodzi to zdania nie zmieniłem :)

Bardzo mi się podoba, bardzo!

I ta nowa textura nawet lepiej "leży" na tej Twojej gitarce :) Wiadomo, że zawsze można się do czegoś przyczepić, że nie jest wypukła, że kolory mogłybybyć inne, że światło jest nie takie, że tło jest brzydkie i tak, dalej i tak dalej...

Na moje skromne (czyt. amatorskie) oko pracka wygląda przyzwoicie i realistycznie. Większy realizm może uzyskałbyś bawiąc się z oświetleniem (i tym cholernym stojakiem - joke :-P). A może faktycznie trzebaby się skupić na uwagach wyjadaczy?!

Tak czy inaczej - dla mnie extra (!!!). Brawo!

Pozdrawiam serdecznie ;-)

Posted

Dzieki :D

No pewnie - zawsze mozna sie do czegos przyczepic.

Mi chyba juz pada na mózg ta gitara bo nie wiem czemu ale cały czas myslalem ze masz ksywe HXL ( ?!? ) i tak Ci odpowiadalem na posty, hmmm ;)

Tak więc zostawie juz tą gitarke w spokoju - no chyba, ze ktos cos mi jeszcze zasugeruje (ja jestem zadowolony z niej natenczas). A w przyszłosci powróce(!!!) z nowymi modelami gitar!! ;)

Pozdro!

Posted

Mts z Twoim mózgiem jest wszystko okay :) Tzn. od 2006r do przed wczoraj miałem nicka HXL tylko dlatego, że Homa podczas mojej rejestracji było, z tego co pamiętam, zajęte. Teraz jednak przejrzałem listę userów i okazało się, że "Homy" nie ma, więc... już jest :) Homa to imię greckie, którego używam od dzieciństwa. To tak dla sprostowania ;-)

Jeszcze raz gratuluję niezłej gitarki i pozdrawiam!

PS Może teraz jekiś wzmacniacz do niej? :)

Posted

fajnie to to wyglada, szkoda tylko, ze zdecydowales sie na to plaskie body, bo wiele gitarka traci na wygladzie bez tych profilowan :)

ogolnie jest w pytke :P

Posted

Homa: Ha! A jednak nie jest ze mną tak źle ;) Dzięki wielkie! :D

Badyl: Sądze, ze to profilowanie na pewno by wygladalo lepiej - lepsze refleksy itp - ale akurat w tym wypadku nawet nie wiedzialem, ze są dwa typy tych gitar :D. Dzieki!

Pozdro

Posted

Hej.

Wrzucam kolejny model(do tego samego wątku - nie będę już zaśmiecał forum nowymi tematami). Tym razem jest to gitara o dość ciekawym kształcie korpusu - Ibanez JS1000( wersja mts ;) - oznaczenia progów mi się zawsze z Ibaneza JEM podobały) - jest to model sygnowany Joe Satrianiego.

Na razie wrzucam bez materiałów - tylko z takim troszkę połyskującym shaderem - bo przy typowym Clay nie było prawie nic widać ;). Znienawidzona pewnie już przez Was scena - ale chciałem zobaczyć przy gotowym studio jak wygląda ta gitarka.

Zapraszam do komentowania modelu, sugestii itp.

Tym razem mam zamiar zrobić do tego wszystkiego jakąś chociaż skromną scenę studyjną - może właśnie stojaczek + jakiś piec. czy coś podobnego, ale najpierw materiały i oświetlenie dopakować (i może model ?).

JS1000_Custom_050707.jpg

Krzysiek M: dzięki, sorry nie zauwazyłem posta ;)

Posted

Heloł,

Ibanez: no ba ;) dzięki

Tomala: dzienx!

Yaro16: dzięki, no to pierwsza próba poniżej

JS1000_Custom_060807.jpg

Zabiorę się za stojak teraz pewnie, a między czasie może coś dopakuję.

Co sądzicie ??

Pozdro

Posted

Aż chce się wziąć do ręki i pograć chociaż przydałyby się 24 progi.

PS: lakier jakiś taki matowy bez połysku ale to chyba było zamierzone.

• Like 1
Posted

kurde no o wiele wiele wiele mniej mi się podoba ta gładka gitarka...

wróć do standardowej, bo naprawde fajniej wygląda :)

Posted

Trojkat: Starł się ;P Ale powrócił poniżej ;)

Krzysiek M.: Zdałem sobie sprawę, że średni ze mnie customowiec ;) więc wrzucam wersje "sklepową" - olałem florale itp.

Tomala: Dzięki. No własnie mat zamierzony ale jak widać wygwizdany ;)

Balrog: Dzięki!

Ibanez: Dzięki! ( i dodatkowo za to, że robicie takie fajne gitary ;P )

cta: Tak tez starałem się robić podczas ostatnich testów

Trochę też się męczyłem ze stojakiem, ale jakoś średnio mi wychodzi, więc oparłem gitarę o zawsze-dobrego box'a ;) .

JS1000_100807.jpg

Sprobuje chociaż zrobić jakiś wieszak czy coś, albo drugie podejście do stojaka.

Co sądzicie ??

PS: to ujęcie trochę gubi detale na pickupach i mostku... ale co tam ;)

Pozdro!!

Posted

Hej, dzięki!!

Oto nowe dzisiejsze renderki:

JS1000_mix.jpg

To juz chyba zostawie tak... a stojak i piec to zrobie do jakiejs innej scenki.

Co myslicie?? (troche natretny jestem, wiem ;) )

Pozdro!!