kamil.ochel Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Witam. Zabrałem się za robienie takiej o scenki :) Taka o jadalnia. Narazie jest jak jest, proszę o konstruktywną ocenę. Daję pierwszy i drugi render. Na pierwszym zapomniałem o shaderze podłogi (i już widać jakieś jaja z fotonami) a na drugim podłoga jest ale fotony psują się jeszcze bardziej. Scena oświetlona Vra-y sun & sky... Gdyby ktoś mógłby mi podrzucić jakieś ustawienia do w miarę szybkiego renderingu oraz ładnych efektów (czyli żeby wyglądało tak jak moje rendery ale bez tych kropek) byłbym bardzo zadowolony aha wiem że między krzesłami a stołem jest mało przestrzeni na nogi... jutro się za to zabiore bo już dzisiaj nie mam siły ;) Pozdrawiam was ziomki :) EDIT: Czy też macie wrażenie że powinienem zwiększyć odrobinę bump na podłodze?
lukasz3d Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 podaj maila to wysle Ci w plik z moimi ustawieniami -sa w miare dobre .A co to krzeseleczek to rzeczywiscie malo przestrzeni zostawiles i nie naturalnie to wyglada pozdro 1
kamil.ochel Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 okej ;) wlasciwie to w ogóle zrobie je od nowa bo nie sa piekne
lukasz3d Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 przeskaluj poprostu-wyslalem juz plik obczai sobie moze siadzie
kamil.ochel Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 Chyba zmienię koncepcję na bardziej wieczorną. Jutro siadam do nowych krzeseł. W nocy test ustawień renderera od Łukasza ;) Pozdrawiam was poziomeczki
avalanche Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Bump na moje oko dobry. Przydałyby sie jakieś okna i widoczek za nimi. I zrób coś z tym łamaniem rurki miedzy siedzeniem a oparciem. Widać, że są one "kwadratowe".(Widać na pierwszym krześle po prawo) A teraz taki OFF Ciekawe czy takie krzesełka byłyby wygodne ?
kamil.ochel Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 Wiem że widać teraz rano to zauważyłem. Bump trochę jednak podniosłem na test i myślę że coś pomiędzy tymi dwoma bumpami będzie OK. Takie krzesełka nie byłyby wygodne. I dzisiaj zrobie jakieś listwy przypodłogowe okna i jak mi się będzie chciało to jeszcze nowe krzesła. BTW jak pozbyć się tych kropek (chyba to są fotony)... Z rendera na render inaczej to wygląda. Może powinienem wyłączyć kaustykę? OK to był test ustawień od Łukasza. Znowu zapomniałem sobie dodać wyświetlanie tego paska z info o czasie :) Ale trudno. Widzę też że jest problem z kablem od lampy. Trochę za gruby przewód a metalowych linek nie widać... :) też coś pokombinuje Pozdrawiam, Kamil Ochel :)
arturprx2 Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 lepszy bump na pierwszym, bo te kanty to sie zabic mozna ;) kropek chcesz sie pozbyc to w color mapingu zaznacz subpixel i clamp output caustyki to nie widze, sieknij moze ujecie szklanki +fajny stół ;) - krzesła tragiczne ;P (za te dzióbki mozna nieciekawie zachaczyc ;P a lampa dziwnie wisi... kable jakos sie nie tak jak trza układaja aha i panele chyba za szerokie... (nie wiem moze i takie są) generalnie spoko bede zagladał bo sam ze 2 tygodnie temu robiłęm cos podobnego ale przy zmianie kompa pogubiłem staff ;p pozdrawiam 1
kamil.ochel Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 arturprx2 robie teraz próbny clay. I widzę tylko dwie kropy ;) ale nie wiem jak będzie jak dodam spowrotem shadery
kamil.ochel Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 haha ;) ale ok proszę was o dalszą pomoc, bo z ustawieniami V-Ray jestem raczej nie obczajony ;) 1) Na krzesłach pod oknem oraz na oknach i scianie pdo oknem widac jakies bugi. Brzydkie jak je usunąć? 2) Ma ktoś może pomysł czemu ta niebieska ściana jest niebieska i jak się tego pozbyć? Widzicie te krzesła po raz przedostatni. Właśnie wrzuciłem render z trochę zmienionymi nastawami. i z klamkami w oknach :) Jutro robię nowe krzesła. na tym renderze krzesła widzicie po raz ostatni. potem siądę do modelowania nowych. teraz był test wyżyłowanych (trochę bardziej niż wcześniej) nastaw. Oczywiście o tym żeby dodać pasek z render time i tak dalej przypomniałem sobie rano. Co zmieniłem? Dodałem klamki w oknach i zmieniłem troszkę ich shader. Ustawienia irradiance map ustawiłem na very high. Puknąłem "[ Render ]" i ustawiłem priorytet na czasu rzeczywistego, żeby nie było takiej sytuacji że rano się budzę a ty jeszcze daje render... OK... proszę o komentarze i krytyke. Aha... nie wiem jakie jeszcze będzie światło więc...
Gość User190 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Render powoli daje radę.. może wyglądać fajnie po skończeniu :)
lukasz3d Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 sie zgadzam z przedmowca-idzie w dobrym kierunku-moze te krzesla za ergonomiczne nie sa ale oceniam renderek pozro
Loki Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 pasek z rendertime itp mozesz dodac nawet po skonczeniu renderu (w prawym dolnym rogu okna Vray Framebufera poszukaj gdzies tam jest taka mala strzalka - nie mam teraz maxa przed oczyma wiec nie moge powiedziec dokladnie) - zapowiada sie coraz lepiej - krzesla blyszcza za bardzo (tzn za duzo odbic - pokombinuj z fallof i fresnelem)
kamil.ochel Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 krzesla do wywalenia ;) więc narazie nie bawię się z materiałami dzisiaj zapuszczam render z uchylonym oknem, bo nie chce mi się na razie nic więcej
wojo23 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 najbardziej podoba mi sie stolik , jak zrobisz widok zza okna bedzie spoko wygladalo :] pozdrawiam
kamil.ochel Napisano 15 Listopad 2007 Autor Napisano 15 Listopad 2007 No to nocny renderek... mam pytanko... ma ktoś jakąs stronkę z DUŻĄ ilością różnych designów krzeseł?? ech za oknem szaro bo to png z alhpa ;)
t0m3k Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 rendertime przesadny, cos takiego powinno sie max 10min renderowac (test bo do finala mozna podkrecic) modele kiepskie i deski torche za duze, nad oswietleniem trzeba troche popracowac referki http://images.google.co.uk/images?q=dining%20room&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:en-GB:official duzo krzesel :) http://images.google.co.uk/images?q=table+chairs&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:en-GB:official
kamil.ochel Napisano 15 Listopad 2007 Autor Napisano 15 Listopad 2007 t0m3kw googlach już trzepałem różne hasła i jest trochę fajnych krzeseł ale mam problem z wyborem... co do oświetlenia, to wiem będzie inne, ale pod koniec... w ogóle chyba teraz bede robil inne te rendery... ale to wieczorkiem. zaraz wpada kumpel to go nie bede zanudzał 3DSem ;) Pozdrawiam
JunioR Napisano 15 Listopad 2007 Napisano 15 Listopad 2007 co to znaczy z duza iloscia dezajnow? ze duzo krzesel w roznych kolorach i ksztaltach? http://www.e-interiors.net a tak ogolnie to dziwnie to wyglada, nie widze w sumie zadnej jadali tylko stol i smieszne pajakowate nogi od krzesla.
wojo23 Napisano 26 Listopad 2007 Napisano 26 Listopad 2007 noo juz duzo lepiej z tym oknem uchylonym , jak zmienisz krzesla i dodasz moze jakas szafke tam na ta niebieska scianę czy cos to bedzie wporzo
hcpiter Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 pierwsze chyba najbardziej pasuje do stolu bo reszta to chyba za niskie tak wygladaja :)
arturprx2 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 pierwsze spoko i skora elegancka, fajne szycie ;] twoje dzieła ?
wojo23 Napisano 27 Listopad 2007 Napisano 27 Listopad 2007 mnie sie wydaje ze ostatnie najlepsze bo stylem pasuje do stolu:} Stól mozesz obnizyc czy cos a np skorzane krzeslo do takie architektory niebardzo
kamil.ochel Napisano 28 Listopad 2007 Autor Napisano 28 Listopad 2007 mnie się też pierwsze i trzecie najbardziej podoba :) chyba zrobię obydwa... ale niestetu kolejny up będzie po świętach bo teraz zostałem z PIII 450 MHz :D więc nie wiele zdziałam
arturprx2 Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 chetnie pomoge ;] modele podziabiesz u siebie a na liczenie podrzucisz mi scene ;]
kamil.ochel Napisano 28 Listopad 2007 Autor Napisano 28 Listopad 2007 :P no może może :D ale nie chcę Ci zajmować czasu... narazie w ogóle muszę znaleźć instalkę maxa bo nie chce mi się ściągać :D pozdrawiam i trzymajcie kciuki :D
arturprx2 Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 oj... bykiem do gory to nie leze, fakt ale zawsze jakas chwila sie znajdzie, pozdrawiam ;]
kamil.ochel Napisano 28 Listopad 2007 Autor Napisano 28 Listopad 2007 hehe ok no to trzymam Cię za słowo ;D jednak wujek wraca jeszcze na parę dni z kompem ;D więc zrobiłem to 3 krzesło (to znaczy wzorowałem się na nim)... wyszło jak wyszło ale cóż :D zobaczę może jeszcze coś przy nim pokombinuję... czekam na komentarze co poprawić :D
M4rcus Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 lukasz3d moglbys mi tez wyslac setup? [email protected]
avalanche Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 popraw tą poduszkę na krześle okropna tu masz przykład takiej poduszki
kamil.ochel Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 dzieki za komenty :) ciesze sie ze jeszcze ktos odwiedza ten watek... ale teraz mi padl komputer a nowy dopiero w styczniu... na szczescie projekt zbackupowalem... trzymajcie za mnie kciuki :D
masterloko Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 no czekamy czekamy ;] czekamy i czymamy ;d pzdr
Ufol Napisano 24 Grudzień 2007 Napisano 24 Grudzień 2007 zeby pasowalo do reszty sceny to mógłbyś jeszcze rozjaśnić troche materiał krzesła (albo przyciemnić stół :P) i poduszke zrobić bardziej matową i bardziej bym zaokrąglił jej krawędzie bo tak troche za kwadroatowa mi sie wydaje (nie wiem czemu ale przypomina mi batona w białej czekoladzie, z braku lako mógłbyś ją dać na tależ na stole :P mi to sie wszystko z żarciem...). zycze zeby kompik wyzdrowiał :P
mbudzko Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 realizm cool, wysokiej klasy ale wiecej detalu, ściany trzeba dopracować i koniecznie cos za oknem
tweety Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 realizm cool, wysokiej klasy ale wiecej detalu, ściany trzeba dopracować i koniecznie cos za oknem mam nadzieję, że żartujesz z tym "realizmem"...
kamil.ochel Napisano 31 Grudzień 2007 Autor Napisano 31 Grudzień 2007 dzięki wam misie :) już się nie mogę doczekac nowego kompa bo stary mi sie spalil... jak tylko dorwe sie do nowego sprzetu :) wtedy upa macie pewnego
hcpiter Napisano 11 Styczeń 2008 Napisano 11 Styczeń 2008 czekam na komentarze co poprawić :D hmm zaczynajac od tego krzesla to wszystko by sie przydalo poprawic, nawet chamfer`y na krawedziach :)
kamil.ochel Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Napisano 25 Styczeń 2008 Lukasz_Stanek teraz mam kompa zastępczego. Mam tylko nadzieję że będę mógł już niedługo wrócić do tego wipa. Zależy mi na tym :) Tym czasem mogę tylko podziękować za komentarze. hcipter to krzesło było robione na szybko
Gość ukiem Napisano 15 Marzec 2008 Napisano 15 Marzec 2008 wg mnie trzecie krzesło jest najzgrabniejsze - dwa pierwsze mogłyby wyglądać przycięzkawo przy tym lekkim stole. pzdr!
Rekomendowane odpowiedzi