Napisano 9 Listopad 200717 l Witam. Zabrałem się za robienie takiej o scenki :) Taka o jadalnia. Narazie jest jak jest, proszę o konstruktywną ocenę. Daję pierwszy i drugi render. Na pierwszym zapomniałem o shaderze podłogi (i już widać jakieś jaja z fotonami) a na drugim podłoga jest ale fotony psują się jeszcze bardziej. Scena oświetlona Vra-y sun & sky... Gdyby ktoś mógłby mi podrzucić jakieś ustawienia do w miarę szybkiego renderingu oraz ładnych efektów (czyli żeby wyglądało tak jak moje rendery ale bez tych kropek) byłbym bardzo zadowolony aha wiem że między krzesłami a stołem jest mało przestrzeni na nogi... jutro się za to zabiore bo już dzisiaj nie mam siły ;) Pozdrawiam was ziomki :) EDIT: Czy też macie wrażenie że powinienem zwiększyć odrobinę bump na podłodze?
Napisano 9 Listopad 200717 l podaj maila to wysle Ci w plik z moimi ustawieniami -sa w miare dobre .A co to krzeseleczek to rzeczywiscie malo przestrzeni zostawiles i nie naturalnie to wyglada pozdro
Napisano 9 Listopad 200717 l Autor Chyba zmienię koncepcję na bardziej wieczorną. Jutro siadam do nowych krzeseł. W nocy test ustawień renderera od Łukasza ;) Pozdrawiam was poziomeczki
Napisano 9 Listopad 200717 l Bump na moje oko dobry. Przydałyby sie jakieś okna i widoczek za nimi. I zrób coś z tym łamaniem rurki miedzy siedzeniem a oparciem. Widać, że są one "kwadratowe".(Widać na pierwszym krześle po prawo) A teraz taki OFF Ciekawe czy takie krzesełka byłyby wygodne ?
Napisano 10 Listopad 200717 l Autor Wiem że widać teraz rano to zauważyłem. Bump trochę jednak podniosłem na test i myślę że coś pomiędzy tymi dwoma bumpami będzie OK. Takie krzesełka nie byłyby wygodne. I dzisiaj zrobie jakieś listwy przypodłogowe okna i jak mi się będzie chciało to jeszcze nowe krzesła. BTW jak pozbyć się tych kropek (chyba to są fotony)... Z rendera na render inaczej to wygląda. Może powinienem wyłączyć kaustykę? OK to był test ustawień od Łukasza. Znowu zapomniałem sobie dodać wyświetlanie tego paska z info o czasie :) Ale trudno. Widzę też że jest problem z kablem od lampy. Trochę za gruby przewód a metalowych linek nie widać... :) też coś pokombinuje Pozdrawiam, Kamil Ochel :)
Napisano 10 Listopad 200717 l lepszy bump na pierwszym, bo te kanty to sie zabic mozna ;) kropek chcesz sie pozbyc to w color mapingu zaznacz subpixel i clamp output caustyki to nie widze, sieknij moze ujecie szklanki +fajny stół ;) - krzesła tragiczne ;P (za te dzióbki mozna nieciekawie zachaczyc ;P a lampa dziwnie wisi... kable jakos sie nie tak jak trza układaja aha i panele chyba za szerokie... (nie wiem moze i takie są) generalnie spoko bede zagladał bo sam ze 2 tygodnie temu robiłęm cos podobnego ale przy zmianie kompa pogubiłem staff ;p pozdrawiam
Napisano 10 Listopad 200717 l Autor arturprx2 robie teraz próbny clay. I widzę tylko dwie kropy ;) ale nie wiem jak będzie jak dodam spowrotem shadery
Napisano 10 Listopad 200717 l Autor haha ;) ale ok proszę was o dalszą pomoc, bo z ustawieniami V-Ray jestem raczej nie obczajony ;) 1) Na krzesłach pod oknem oraz na oknach i scianie pdo oknem widac jakies bugi. Brzydkie jak je usunąć? 2) Ma ktoś może pomysł czemu ta niebieska ściana jest niebieska i jak się tego pozbyć? Widzicie te krzesła po raz przedostatni. Właśnie wrzuciłem render z trochę zmienionymi nastawami. i z klamkami w oknach :) Jutro robię nowe krzesła. na tym renderze krzesła widzicie po raz ostatni. potem siądę do modelowania nowych. teraz był test wyżyłowanych (trochę bardziej niż wcześniej) nastaw. Oczywiście o tym żeby dodać pasek z render time i tak dalej przypomniałem sobie rano. Co zmieniłem? Dodałem klamki w oknach i zmieniłem troszkę ich shader. Ustawienia irradiance map ustawiłem na very high. Puknąłem "[ Render ]" i ustawiłem priorytet na czasu rzeczywistego, żeby nie było takiej sytuacji że rano się budzę a ty jeszcze daje render... OK... proszę o komentarze i krytyke. Aha... nie wiem jakie jeszcze będzie światło więc...
Napisano 14 Listopad 200717 l sie zgadzam z przedmowca-idzie w dobrym kierunku-moze te krzesla za ergonomiczne nie sa ale oceniam renderek pozro
Napisano 14 Listopad 200717 l pasek z rendertime itp mozesz dodac nawet po skonczeniu renderu (w prawym dolnym rogu okna Vray Framebufera poszukaj gdzies tam jest taka mala strzalka - nie mam teraz maxa przed oczyma wiec nie moge powiedziec dokladnie) - zapowiada sie coraz lepiej - krzesla blyszcza za bardzo (tzn za duzo odbic - pokombinuj z fallof i fresnelem)
Napisano 14 Listopad 200717 l Autor krzesla do wywalenia ;) więc narazie nie bawię się z materiałami dzisiaj zapuszczam render z uchylonym oknem, bo nie chce mi się na razie nic więcej
Napisano 14 Listopad 200717 l najbardziej podoba mi sie stolik , jak zrobisz widok zza okna bedzie spoko wygladalo :] pozdrawiam
Napisano 15 Listopad 200717 l Autor No to nocny renderek... mam pytanko... ma ktoś jakąs stronkę z DUŻĄ ilością różnych designów krzeseł?? ech za oknem szaro bo to png z alhpa ;)
Napisano 15 Listopad 200717 l rendertime przesadny, cos takiego powinno sie max 10min renderowac (test bo do finala mozna podkrecic) modele kiepskie i deski torche za duze, nad oswietleniem trzeba troche popracowac referki http://images.google.co.uk/images?q=dining%20room&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:en-GB:official duzo krzesel :) http://images.google.co.uk/images?q=table+chairs&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rls=org.mozilla:en-GB:official
Napisano 15 Listopad 200717 l Autor t0m3kw googlach już trzepałem różne hasła i jest trochę fajnych krzeseł ale mam problem z wyborem... co do oświetlenia, to wiem będzie inne, ale pod koniec... w ogóle chyba teraz bede robil inne te rendery... ale to wieczorkiem. zaraz wpada kumpel to go nie bede zanudzał 3DSem ;) Pozdrawiam
Napisano 15 Listopad 200717 l co to znaczy z duza iloscia dezajnow? ze duzo krzesel w roznych kolorach i ksztaltach? http://www.e-interiors.net a tak ogolnie to dziwnie to wyglada, nie widze w sumie zadnej jadali tylko stol i smieszne pajakowate nogi od krzesla.
Napisano 26 Listopad 200717 l noo juz duzo lepiej z tym oknem uchylonym , jak zmienisz krzesla i dodasz moze jakas szafke tam na ta niebieska scianę czy cos to bedzie wporzo
Napisano 27 Listopad 200717 l pierwsze chyba najbardziej pasuje do stolu bo reszta to chyba za niskie tak wygladaja :)
Napisano 27 Listopad 200717 l mnie sie wydaje ze ostatnie najlepsze bo stylem pasuje do stolu:} Stól mozesz obnizyc czy cos a np skorzane krzeslo do takie architektory niebardzo
Napisano 28 Listopad 200717 l Autor mnie się też pierwsze i trzecie najbardziej podoba :) chyba zrobię obydwa... ale niestetu kolejny up będzie po świętach bo teraz zostałem z PIII 450 MHz :D więc nie wiele zdziałam
Napisano 28 Listopad 200717 l chetnie pomoge ;] modele podziabiesz u siebie a na liczenie podrzucisz mi scene ;]
Napisano 28 Listopad 200717 l Autor :P no może może :D ale nie chcę Ci zajmować czasu... narazie w ogóle muszę znaleźć instalkę maxa bo nie chce mi się ściągać :D pozdrawiam i trzymajcie kciuki :D
Napisano 28 Listopad 200717 l oj... bykiem do gory to nie leze, fakt ale zawsze jakas chwila sie znajdzie, pozdrawiam ;]
Napisano 28 Listopad 200717 l Autor hehe ok no to trzymam Cię za słowo ;D jednak wujek wraca jeszcze na parę dni z kompem ;D więc zrobiłem to 3 krzesło (to znaczy wzorowałem się na nim)... wyszło jak wyszło ale cóż :D zobaczę może jeszcze coś przy nim pokombinuję... czekam na komentarze co poprawić :D
Napisano 18 Grudzień 200717 l Autor dzieki za komenty :) ciesze sie ze jeszcze ktos odwiedza ten watek... ale teraz mi padl komputer a nowy dopiero w styczniu... na szczescie projekt zbackupowalem... trzymajcie za mnie kciuki :D
Napisano 24 Grudzień 200717 l zeby pasowalo do reszty sceny to mógłbyś jeszcze rozjaśnić troche materiał krzesła (albo przyciemnić stół :P) i poduszke zrobić bardziej matową i bardziej bym zaokrąglił jej krawędzie bo tak troche za kwadroatowa mi sie wydaje (nie wiem czemu ale przypomina mi batona w białej czekoladzie, z braku lako mógłbyś ją dać na tależ na stole :P mi to sie wszystko z żarciem...). zycze zeby kompik wyzdrowiał :P
Napisano 25 Grudzień 200717 l realizm cool, wysokiej klasy ale wiecej detalu, ściany trzeba dopracować i koniecznie cos za oknem
Napisano 25 Grudzień 200717 l realizm cool, wysokiej klasy ale wiecej detalu, ściany trzeba dopracować i koniecznie cos za oknem mam nadzieję, że żartujesz z tym "realizmem"...
Napisano 31 Grudzień 200717 l Autor dzięki wam misie :) już się nie mogę doczekac nowego kompa bo stary mi sie spalil... jak tylko dorwe sie do nowego sprzetu :) wtedy upa macie pewnego
Napisano 11 Styczeń 200817 l czekam na komentarze co poprawić :D hmm zaczynajac od tego krzesla to wszystko by sie przydalo poprawic, nawet chamfer`y na krawedziach :)
Napisano 25 Styczeń 200817 l Autor Lukasz_Stanek teraz mam kompa zastępczego. Mam tylko nadzieję że będę mógł już niedługo wrócić do tego wipa. Zależy mi na tym :) Tym czasem mogę tylko podziękować za komentarze. hcipter to krzesło było robione na szybko
Napisano 15 Marzec 200816 l wg mnie trzecie krzesło jest najzgrabniejsze - dwa pierwsze mogłyby wyglądać przycięzkawo przy tym lekkim stole. pzdr!