Skocz do zawartości

Jak stworzyć vertex na obiekcie?

Paul

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

t0m3k- Nie lubię takiego podejścia, jesteśmy na forum dyskusyjnym w dziale oprogramowanie/3ds max... Dobrym miejscu na wszelkie tego typu pytania, w regulaminie nie widziałem punktu "NIE PYTAJ! Wciśnij F1". Nie masz ochoty? To nie odpisuj :).

Na modelach można tworzyć wierzchołki czy rysować polygony- należy wybrać snapowanie do faców jak już zresztą Agmakonts napisał (z klawiatury to będzie "s" a potem "shift+prawy klawisz" i wybierz face w prawym dolnym rogu).

Pozdrawiam,

Skoro już jesteśmy w temacie, a propos snapu wertexów do siatki, jest maxie jakiś outomat który przyciąga wertexy jednej siatki do drugiej siatki?

Chodzi mi np. o przyciągnięcie siatki low nakładającej się z siatką hi.

Wiem, że w mayce coś takiego jest ale w maxie?

Jak już jestesmy przy vertexach to mam pytanie:

Skąd po użyciu editable mesh/poly slice biorą się dodatkowe vertexy "po drodze"?

Zaznaczam 2 poly robie im slice wzdluz, a na edgu pojawiają sie na jednym 2 na drugim 3....

gratis od maxa?

:)

no przy cut pojawil się jeden ;) a moze cos mam wlączone o czym nie wiem (jakis add vertices czy co?)? moze lepiej pozostac przy splineach? co myslicie?

edit: ok. przy show hide end result pojawiaja sie dodatkowe edges (ale nie bardzo lapie skąd) i w miejscu ich przeciecia pojawiaja sie vertexy. co z tym zrobic? i czy da się przestawic slice plane zeby pokazywal sie za nastepnym wcisnieciem w ostatniej formie i pozycji czy trzeba za kazdym razem dopasowywac na nowo?

jak uzywasz cut to ciagniesz linie z jednego punktu do drugiego przecinajac tym sposobem polygon. Czyli przykladowo masz poly w ktorego sklad wchodza 4 edge (tak mam czworokat) i gdy od jednego edga poprowadzimy cut'a do drugiego do nasz czworokat sie podzieli i w na tych dwoch edgach pojawi sie po 1 vertexie :] A show hide jak sama nazwa wskazuje odkrywa wczesniejsze ukryte vertexy poly itp. Co do pozycji slice plane to juz nie pamietam ale mowie daruj sobie to lepiej korzystac z cut'a gdy chcemy ciac w odpowiednich miejsach a jak chcemy tnac po scianach niewidoczych dla kamery do connectem przyklad: zaznaczasz edge klikasz conect i wszystkie zostaja polaczone nowymi edgami proste jeszcze mozna ustawic by laczyc zaznaczone edge nie 1 nowym edgem a np 2, 3 i 44 :P.

• Confused 1

Odświeżę ten temacik :), mam pytanko czy da sie na skrzyżowanych edgach dodać wertex tak aby one były połączone tylko jednym wertexem ,dokladnie w miejscu ich przecięcia?

Z góry dziekuje za odpowiedz

Ps. szukałem na forum ale jakoś nie mogłem tego znaleźć. Proszę o wyrozumiałość jesli to juz było.

shogun blisko było:) ,a piotrek daruj sobie takie porady bo są nie na miejscu.

shogun, ale jak zrobić aby ten wertex utworzył się dokładnie w punkcie przecięcia tych edgy.