Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej

Tak sie niestety zlozylo ze moj lapek przyszedl z preinstalowana Vistą. No i zaczeły się kłopoty... :)

Do rzeczy:

Zainstalowałem sobie właśnie Maxa 9, dociągnołem SP1 i SP2 (który miał to rozwiązywać problemy z Maxem w Viscie wg Autodesku).

No i niby Max się włancza (chociaż Vista mi krzyczy ze nie kompatybilny i ze musi wyłączyć Areo - to mnie akurat mało obchodzi). Problem w tym że pod DirectX w viewportach jest tragiczna wydajność, kiedy w scenie jest 1 box to FPS = 18.

Pod openGL jest lepiej, 1 box = okolo 60 FPSów.

Tak czy siak, jakieś rady jak poprawić wydajność pod DirectX?

Parametry:

Vista Home, ta bardziej bajerancka

Grafa 8600M

System w zasadzie czysty, zainstalowany jakis tydzien temu od 0 po padzie partycji.

pozdrawiam

Mirach

Ps: rada "zainstaluj Maxa 2008" odpada - w pracy mam Maxa 9 i nie bede sobie utrudniał życia :)

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
Wywalic viste i zainstalowac xp SP 2

Chyba sie do tego zabiore jutro.... walsnie sie okazalo ze Modo tez nie jest kompatybilne z Vista...

Ile to już osób odradzało viste?

Jestem jedna z tych osob, ale pomyslalem ze skoro dostalem takie cudo to dam mu szanse a nie wywale do kosza odrazu... Tak sie konczy byciem otwartym na zmiany :D

Napisano
Ile to już osób odradzało viste?

według moich wyliczeń 84 + 1 (Ja)

Napisano

serwus :)

Mirach : sprawdz jakiego Directa masz wlaczonego. U mnie na viscie , w maxie DX 10 dał 4 klatki , a DX 9 - kilkadziesiat.

Ja sie już poddałem - i zrobiłem odwrót na XP64 :(.

pozdrawiam i życze powodzenia:)

Napisano
  • Autor

Hm, mi to niestety nie pomoze, ale jesli ktos ma Viste Biznes albo Ulitmate i bardzo chce się jej pozbyć, to okazuje się że MS daje mozliwosc downgrade na XPka.

Tutaj jest taki mini pdf wyjasniajacy o co biega:

http://www.bmsnet.co.uk/blog/vista%20downgrade%20rights.pdf

Edit:

Kanu: dzieki, sprawdziłem. Zmieniłem na DX10, i ilosc klatek poszła w góre do jakiś 30-35. Niestety zaczeły się pojawiać krzaki w wyświetlaniu.

Cóż, święta idą, piękna pora na reinstalke systemu :D

Napisano

- nie wiadomo czy downgrade na xp będzie możliwy ze względu na dostępność sterów

- zainstaluj najnowsze sdk directx 9

- sam mam viste i to x64, po walkach ale wszystko dobrze chodzi.

Napisano

Też kupiłem parę dni temu vistę home premium 64 i wszystko śmiga aż miło. A scena, która na xp home 32 nie chciała się renderować, nagle zaczęla i to przy czterokrotnie wyższej rozdzielczości (4000x3000:)

Napisano

U mnie też chodzi bez żadnych cudów i problemów. Widać kwestia "szczęścia" :)

Napisano

Najgorzej jest ze sterownikami po przesiadce na xp bo producenci laptopów już chyba zapomnieli o tym systemie a szkoda.

Napisano
U mnie też chodzi bez żadnych cudów i problemów. Widać kwestia "szczęścia" :)

Albo "nieszczęścia", zresztą cały ten system jest taki "nieszczęśliwy", to jest dobry system gdy chcesz posiedzieć w necie i popisać maile, do prawdziwej roboty jest xp albo 2k, ale pewnie tylko marudze ;)

Napisano
  • Autor

Hm, widac na pechowa viste trafilem :)

Modo na szczescie udalo sie odpalic pod trybem zgodnosci z XP. Pozostaje pomęczyć sie jeszcze troche i zobaczyc co wyjdzie :)