onyxstudio.pl Posted February 14, 2008 Share Posted February 14, 2008 Witam. Potrzebuję rolki papieru toaletowego.. .ale w maxie Proszę o linki do pomocnych stron lub podpowiedzi od czego zacząć... Papier musi się rozwijać. To nie może być cylinder z płaskim prostokątem... Pozdro, Raff. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JunioR Posted February 14, 2008 Share Posted February 14, 2008 nigdy nie widzialem zeby papier toaletowy wygladal jak prosty prostokat, sprobuj modelowac z poly :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
BLADE Posted February 14, 2008 Share Posted February 14, 2008 jesli ma sie rozwijac to malo narzedzi wchodzi w gre... spróbuj zrobic hmmm długi prostokat z poly (zagęszczony odpowiednio) i pozwijac go reactorem inaczej tego nie widze Link to comment Share on other sites More sharing options...
onyxstudio.pl Posted February 14, 2008 Author Share Posted February 14, 2008 Dzięki za pomoc. pozwijac go reactorem... super tylko, ze ja jestem blady jak d... węża mogę liczyć na jakikolwiek opis tej operacji... ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shogun 3D Posted February 14, 2008 Share Posted February 14, 2008 Ja bym zrobił walec z teksturą, podpiął pod to pasek clotha i nawinął. Potem można to spowrotem rozwinąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
onyxstudio.pl Posted February 14, 2008 Author Share Posted February 14, 2008 wielkie dzięki... jest tylko mały problem pasek clotha... git tylko, że ja nie wiem gdzie "taki" pasek wyprodukuje :) nie mówiąc o tym jak to nawinąć :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
polon Posted February 14, 2008 Share Posted February 14, 2008 a ile tego papieru ma sie rozwinąć i jak bedzie ujecie wyglądało, bo mozna jakoś tak szczęśliwie to zrobić ze nie będzie trzeba sie męczyć za bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miłosz3ds Posted February 14, 2008 Share Posted February 14, 2008 super tylko, ze ja jestem blady jak d... węża Ja myślę, że możesz to zrobić tak: -bierzesz sobie cylinder i plane i układasz tak: -jak chcesz "rozwinąć" papier, po prostu przesuwasz wierzchołki: to chyba najprostszy sposób, nie jest zbyt efektowny, ale do szybkiego zrobienia czegoś takiego myślę, że nie jest zły. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksar Posted February 14, 2008 Share Posted February 14, 2008 nie wiem jak to zrobić finalnie i nie mam czasu żeby zrobić eksperyment ale szedłbym w stronę path deform a jako sciezke i kształt rolki z boku dałbym spline w kształcie gęstej spirali (helix bodajże) + klika segmentów podłączonych do tego jako już rozwinięty papier no i oczywiście jakieś poly robiace za papier Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shogun 3D Posted February 15, 2008 Share Posted February 15, 2008 miłosz3ds: Twój sposób jest dobry, o ile nie będzie na tym tekstury. Pomysł piksara jest chyba najlepszy: procent wytloczenia decydowałby o ilości papieru rozwiniętego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mort Posted February 15, 2008 Share Posted February 15, 2008 jest jeszcze AF loft, program który tworzy trochę bardziej zaawansowanego lofta od maxowego. reszta podobnie jak u Pixara, a przesuwasz tylko start i enpoint. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts