daniel1540 Napisano 30 Marzec 2008 Share Napisano 30 Marzec 2008 eh mam problem nie wiem czy to normalka... ale zalatwilem sobie vraya... i jak renderuje to wyrenderuje polowe szybko ,pozniej stoi w miejscu idzie bardzo powoli dalej... jakies 7 minut ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 30 Marzec 2008 Share Napisano 30 Marzec 2008 7 minut to długo ? Błogosławieni mający 7 minutowe rendery - alleluja Pokaż ustawienia, moze masz niepotrzebnie coś albo za ostro ustawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 30 Marzec 2008 Share Napisano 30 Marzec 2008 rendery moga trwac nawet do kilku godzin w zaleznosci od sprzetu i sceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 30 Marzec 2008 Autor Share Napisano 30 Marzec 2008 heheheh no nie wiem w mentalu nie bylo tak dlugo :P no ale fakt w v rayu mam materialy nalozone na auto... te wszystkie ustawienia? jeszcze pytanie zalozne xD jak zrobic zeby auto rzucalo cien ?:P nie moge znalesc nigdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 30 Marzec 2008 Autor Share Napisano 30 Marzec 2008 moja scena nie jest skomplikowana xD nie osiagnalem takiego poziomu jeszcze xD sprzet tez w miare dobry 3gb ramu procek 4 rdzeniowy ale grafa chyba tylko 256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 No i co z tego, że grafa tylko 256? Żeby cokolwiek rzucało cień muszą być światła. Najlepiej V-rayowe. Patrząc na rendery tego twojego nieszczęsnego wioskowozu zauważyłem, że nie włączałeś nawet Globalnej Illuminacji. Czyli nie ważne, czy to mental, czy v-ray, jak i tak wygląda to jak scanline. Poczytaj sobie tutki o GI, renderowaniu lakieru samochodowego i nie płacz, jak czas renderu skoczy do godzinki - dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 No i co z tego, że grafa tylko 256? Żeby cokolwiek rzucało cień muszą być światła. lol...? pisalem o sprzecie jakbys wyrzej przeczytal to byc wiedzial o czym mowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 ech... 7 minut... nie wiem po co ci vray do liczenia samochodu w ten sposób. bez ustawień AA, GI etc nie pomożemy. ile poly ma samochód? wiedz, że finalna wersja Twojego auta z dobrymi shaderami, studiem, GI, światłami etc. będzie się liczyć kilka godzin a nie minut. więc nie narzekaj. jak na test to wolno ale nie tragicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 lol...? pisalem o sprzecie jakbys wyrzej przeczytal to byc wiedzial o czym mowa... chodzi o to ze grafa nie ma nic do liczenia renderu. Jak render dojdzie do 7h to zacznij sie martwic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 bylo cos nie tak z materialem zmienilem material i jest w miare ok ... a co do kilku godzinnego renderu to nie mam sie co martwic bo ja takich zaawansowanych opcji renderingu predko nie osiagne ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 ustaw sobie ze 3 vraylight, wrzuć GI i ustaw preset na high. zassij materiał lakieru i szyb z vray-materials.de a potem wciśnij F9 przy rozdziałce 2k. kilka godzin murowane :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariusz Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 łatwiej wydłużyć czas renderu niż skrócić. co do tego że idzie najpierw szybko potem wolno, to łatwiej mu liczyć proste materiały i obiekty, zwalnia jak trafia na np. lakier samochodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 tiaa, rozumiem ze tylko ja nie mam obrazka? Czy autor nie pokazał co mu sie liczy te 7 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 znajdź w wątkach w wipie tego autora. będziesz wiedział o co chodzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 fajne masz ustawienia :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 jakie ustawienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 właśnie lol pokaż ustawienia a nie menu główne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 zarzucilem screena z pytaniem czy chodzi o pokazanie tych ustawien czy innych ;] w nich nie ma nic... sa standardowe bo nie wiem jaka opcja do czego xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 to jak w nich nic nie ma to po co kombinować :) rozwin zakladki, global switches, indirect ill, irridiance, quasi monte-carlo, caustic i pokaż co tam masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 Pokaż jeszcze scenę i czy na jakichś obiektach jest displacement? Przyspieszyć możesz jedynie zmniejszająć max transp levels, powiększając cutoff, reszta ustawień wpłynie na wygląd rendera (a te dwa tylko na jakość i ew. nie będzie widać różnicy). Przeczytaj w helpie do vraya co owe ustawienia znaczą. Ogólnie jeśli renderujesz bez GI i bez tych wszystkich vrayowych bajerów, to szybciej będzie pewnie scanlinem, przy czym i tam można ustawieniami przyspieszyć lub spowolnić. (Nie wykorzystujesz możliwości vraya, nie jest ci potrzebny do uzyskania takiego efektu) Wbijasz gwoździe młotem pneumatycznym że tak powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 juz sie renderuje ok... wczesniej mnie cos zmartwilo bo w miejscu stawalo... jak juz mowilem v raya mam od wczoraj juz zaczynam testowac czym sie roznia renderki gdy zmienie dana opcje... :) dajcie mi troszke czasu xD a co do sceny to jest to tylko zwykly cylinder z usunieta gora i polowa scian(zal wiem...) displacement... nie wiem co to... -.- :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 1 Kwiecień 2008 Share Napisano 1 Kwiecień 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Displacement_mapping a tu masz tuta ;P http://www.enjoycg.com/forums/enjoycg-tutorials/3052-rendering-new-beetle.html powodzenia aha i lakier kiepski, poszukaj na forum materialow hkorpinskiego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2008 mam te materialy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 2 Kwiecień 2008 Share Napisano 2 Kwiecień 2008 heh jesli nie znasz podstawowych pojec to hmmm moze nie ma co brac sie za vray? widze ze to jest standardem dla kazdego poczatkujacego by zainstalowac vray'a bo przeciez wszyscy pro tego uzywaja :/ Pobaw sie moze scanlinem a pozniej przerzuc sie na cos lepszego. A jak chcesz renderowac w tym vrayu tak na sile to polecam bys obczail dwa wazne zagadnienia na poczatek: "Global Ilumination" i "Antyaliasing" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2008 wiesz lepiej zaczac wczesniej... po co marnowac czas na scanline... a co do tych zagadnien to mam je obczajone ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 2 Kwiecień 2008 Share Napisano 2 Kwiecień 2008 w scanlinie podstawy lepiej poznać. ale ty wiesz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 2 Kwiecień 2008 Share Napisano 2 Kwiecień 2008 wiesz lepiej zaczac wczesniej... po co marnowac czas na scanline... e no, to po co marnujesz czas na vraya ? Odrazu siadaj do Rendermana albo Mantry :> Tak jak Xiz0r mowi, podstawy warto poznac, bo pozniej o wiele latwiej przerzucac sie na inne renderery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 5 Kwiecień 2008 Share Napisano 5 Kwiecień 2008 Jak nie włączysz GI to vray właściwie dużo sie od scanlina nie różni. Chyba nie obczaiłeś jednak tego zagadnienia do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2008 ej kolo... nie badz taki do przodu wiem do czego jest GI...wiec daj sobie na luz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 ej kolo nie pyskuj, ci panowie ci dobrze radzą a ty swoje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 To jak obczailes to GI to czemu w samym renderze nic parametrow nie zmieniasz? Jesli masz juz wiedza to wykorzystaj ja w praktyce po render sam sie nie ustawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2008 a kto powiedzial ze nie zmieniam...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 7 Kwiecień 2008 Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Ty sam pytając czy właściwe zakładki masz do pokazania.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 7 Kwiecień 2008 Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Widzę że kolega nie bardzo rozumie istotę udzielania się na forum. Forum nie ma służyć marnowaniu czasu bardziej doświadczonych użytkowników na zajmowanie się problemami ignorantów, którzy i tak pozostaną najmądrzejsi, a wszelkie rady skomentują w sobie właściwy sposób. Nie pomnę w tej chwili, kto w podpisie miał takie zdanie: "Jeśli wdajesz się w spory, dyskusje i kłótnie, możesz czasem osiągnąć zwycięstwo. Ale będzie to zwycięstwo próżne, ponieważ nigdy nie pozyskasz dobrej woli swojego oponenta". Nie karmmy trolla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demigod Napisano 7 Kwiecień 2008 Share Napisano 7 Kwiecień 2008 wlasnie tez szukalem tego opisu pasuje do tego goscia jak ulal :D TorllMaster :D olac .... kiedys byla bajak Fraglesi i tam byla taka wiedzma./. wszystko wiedzaca i slyszaca :] chyba sie naywala pleple czy jakos tak a ten nasz gosc to na nowe czasy hmm Trolek ps gosc sie zamerykanizowal sie hehe :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel1540 Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2008 gosc sie zamerykanizowal sie hehe :] czepiasz sie ludzi co mieszkaja w Ameryce bo sam tkwisz w Ostrolece...? P.S dosc dawno byl zlozone te pytanie odnosnie ustawien v raya...juz od jakiegos czasu jest to nie aktualne no ale mniejsza z tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 7 Kwiecień 2008 Share Napisano 7 Kwiecień 2008 to trzeba bylo napisac odrazu a nie zaczynac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi