Napisano 9 Kwiecień 200816 l Witam, niose się z zamiarem kupna Lightwave lub Cinema, ale szcze powiedziawszy o tych softach niewiele wiem. Potrzebuje czegoś pod budowę siatki dla ZBrusha, siedziałem w Mayi, no ale cena... :) Jak wygląda Cinema i Lightwave na tle Blendera? Moje drugie pytanie związane jest z licencjonowaniem, zakup przez US jest o wiele bardziej korzystny, aczkolwiek czy obydwie firmy prawadzą taką samą nonsensowną politykę, jak w przypadku autodesku, że trzeba kupić soft w kraju swojego zamieszkania (chyba, że coś się zmieniło z Autodeskiem)?
Napisano 9 Kwiecień 200816 l Pracuje na Cinemie i jest bezstresowo, szybko i stabilnie. Soft szybko się rozwija i każda nowa wersja nie jest takim bublem jak maxy ;] Z eksportami do obj, fbx nie ma problemów. Dodatkowo przy zakupie dostajemy BodyPainta 3D.
Napisano 9 Kwiecień 200816 l Jako użytkownik C4D powinienem polecać Cineme, ale jeśli chcesz robić siatki pod ZBrusha, to nie lepiej darmowego wings3D?
Napisano 9 Kwiecień 200816 l jeśli to mają być tylko siateczki do Zbrusha, to szkoda kasy na komercje, lepiej poświęcić trochę czasu na naukę modelowania w wings... no chyba że modelujesz główki z plane to wtedy inna sprawa... Blender jest dobry, tyle że trzeba czasu żeby się przestawić, bo inna polityka modelowania... :) powodzenia!! P.s. Jeśli masz brać to Cinema, dodatkowo body painta zarobisz... ;)
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Ja polecam Lightwave. Niektorych może przestraszyć praca w osobnych modułach (Modeler i Layout), ale po krotszej praktyce w ogole to nie przeszkadza, ani nie wydaje sie dziwne:) Jest do niego sporo pomocy w necie i ciekawe książki ( np. http://helion.magazyn.pl/LightWave-7-Vademecum-profesjonalisty/LW7VP/ksiazka.html ), wbrew pozorom ta ksiązka nie zaczyna się jakby była dla pro:) http://www.quedex.com/show.php?kat=13&firm=2&prod=183
Napisano 10 Kwiecień 200816 l a moze warto sie zainteresowac XSI Foundation ? bardzo korzystna cena przy bardzo dobrym sofcie , polecam http://softimage.com/
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Autor Ze wstydem muszę przyznać, że w chwili kiedy się zainteresowałem 3d od razu wskoczyłem w "komercyjną naukę", zamiast zorientować się co w trawie piszczy. Aczkolwiek nie mam oporów przed przysiedzeniem w Wingsie czy Blenderze, staram się zarysować opcje. Oferta XSI Foundation jest niezła, problem polega na tym, że prowadzę firmę, a ten produkt zdaje się jest skierowany do osobistego użytku. Trudno byłoby mi odgraniczyć w razie problemów, osobisty użytek od komercyjnego, z racji prowadzenia działalności w miejscu zamieszkania :( Oferta newtek i maxona, nie przewiduje takich rozwiązań zakupu jakimi dysponuje pixologic, który jest bardzo elastyczny. Z tego co się zorientowałem na 1 rzut oka, trzeba sie skontaktować z dystrybutorami europejskimi, a tych dwóch delikwentów na Polskę, którzy są wskazani na stronach producenta milczą (ok już tylko jeden:D, p... euro:)). ps. No do lightwave sporo książek wydał wordware. http://www.wordware.com/lightwave/
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Zdaje mi się, że gdzieś w tekście zachęcającym do XSI była fragment o wersji Fnd. typu "Affordable solution for freelancers", więc chyba jednak do użytku komercyjnego też się nadaje :)
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Jeśli chcesz tylko do budowy siatki, nie kupuj żadnego softu, tylko ściągnij wingsa. Jeśli natomiast później chcesz z tym modelem coś robić - materiały, światło, rendering - wtedy się przyda jakiś soft do wszystkiego.
Napisano 10 Kwiecień 200816 l jeżeli tylko model to może modo lub silo ? fajne proste programiki typowo do modelowania
Napisano 10 Kwiecień 200816 l Autor Przyznam się, że po cichu jednak myślę o takim do wszystkiego, to jest prędzej czy później nieuniknione - oczywiście w ramach rozsądku :). Spróbuje dowiedzieć się czegoś więcj o XSI f.
Napisano 11 Kwiecień 200816 l Autor Faktycznie XSI Foundation do wykorzystania komercyjnego, porównanie wersji: http://www.softimage.com/products/xsi/pdf/XSI_6_x_ComparisonChart.pdf myślę, że na początku nie będzie mi brakować rzeczy, ktorych nazwy nic mi nie mówią ;) no oprócz "Polygon Reduction" i batch processingu :) Pewnym zgrzytem jest brak możliwości upgrade'u, ale proporcjonalnie do finansów jest to pewien kompromis :) Pozdrawiam i dziękuje za sugestie.
Napisano 11 Kwiecień 200816 l ckris jaka cena, chodzi mi już o wszystko, opłaty, taka wersja do ręki, ile będzie kosztować...??? dowiadywałeś się???
Napisano 11 Kwiecień 200816 l ckris jaka cena, chodzi mi już o wszystko, opłaty, taka wersja do ręki, ile będzie kosztować...??? dowiadywałeś się??? Około 2k brutto kosztuje XSI foundation u Rupika, cena się waha z kursem euro. Spoko sofcik za takie pieniądze, faktycznie, względem potrzeb trzeba więcej wysypać, no ale jak będą potrzeby, to pieniądze pewnie też już będą:) Mnie to boli że hair and fur nie ma w foundation... pozdrawiam!
Napisano 11 Kwiecień 200816 l ok jako stary lightwaveowiec jednak polecę ci LW ze wszystkich które tu wymieniasz - (moim zdaniem) jest najbardziej rozbudowany i wszechstronny w tym przedziale cenowym, a jeśli szarpniesz się jeszcze na fprime to już nie ma konkurencji. Jest tylko jeden kłopot - w Polsce nie można go kupić za normalną cenę (widziałem za 6000pln gdzie w usa kosztuje 900usd)- opłaca się kupno wyłącznie w usa. Newtek nie robi żadnych problemów z licencjami, niezależnie od tego, gdzie był kupiony - nie będziesz mógł jedynie go odpisać od kosztów działalności, ale i tak się opłaca. W wersji 9.5 która wchodzi niedługo do sprzedaży (jest to darmowy upgrade więc nawet jeśli kupisz teraz 9.3 to i tak będziesz mógł zupgradeować do 9.5 za darmo) jest kompletny system owłosienia i modelowania fryzur (taki jak hair z xsi), import IES i inne takie. Nawet jeśli nie kupisz fprime to i tak wbudowany engine renderujący jest bardzo wydajny i szybki, a możesz także wesprzeć rodzimy przemysł komputerowy i nabyć kraya - superszybki silnik renderujący którego przykłady możesz zobaczyć w tym wątku: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=23737&highlight=kray Są dwie bolączki lightwavea na tle xsi (na tle cinemy nie ma bolączek :) ): brak construction history - i tego raczej nie dorobią. dużo gorszy rigging - (ale nad tym też już pracują) szczerze mówiąc wszystko ma gorszy rigging od xsi, oprócz może project messiah ale to inna bajka.
Napisano 11 Kwiecień 200816 l Autor ckris jaka cena, chodzi mi już o wszystko, opłaty, taka wersja do ręki, ile będzie kosztować...??? dowiadywałeś się??? okolice 1850, dziękuje Panie marcinie za szczegółową charakterystykę LW, jednakże klamka zapadła; okrojony XSI z tego co zdązyłem się zorientować i tak tworzy ramy poza które zapewne już nie wyjdę przez najbliższy rok do dwóch; niestety rozwiązania nazwijmy to przemysłowe, swoje kosztują w przeliczeniu na euro (kto by pomyślał pamiętając folklor koło orbisu), kukając na prace z Lightwave'a i Cinema cieszę się, że jednak stanowią one konkurencję - zobaczyłem te rendery i dają niektóre popalić..., panowie, czy ten fotorealizm ma sens :) ? nie uważacie, że ktoś robi nas w balona :D
Napisano 11 Kwiecień 200816 l ckris nie całe 2000zł:D lol wow to brzmi pięknie:D tym bardziej że XSI świetnie sprawdza się przy animacjach, a myślałem o Mayce, jednak za wysokie progi jak na początek... ten Autodesck mnie załamuje... :P dobrze że konkurencja nie śpi, co znaczy rozwój innych programów... ;)
Napisano 11 Kwiecień 200816 l Autor No tak tylko z drugiej strony co dopiero ceny programów do projektowania sensowniejszych rzeczy niż wróżki i białe misie ;) Kiedyś życie było chyba proste, był pong, stechpad i wsio :D
Napisano 11 Kwiecień 200816 l No tak tylko z drugiej strony co dopiero ceny programów do projektowania sensowniejszych rzeczy niż wróżki i białe misie ;) Kiedyś życie było chyba proste, był pong, stechpad i wsio :D Nikt nikogo nie zmusza do siedzenia przed komputerem najwyższej klasy, możesz sobie spectrum tanio kupić z osprzętem jeśli obecny soft jest za dziwny:D Nie ma się co jeżyć o ceny, kupować co nam pasuje i cześć. Wybór jest spory, gorzej jak Autodesk wszystkich wykupi. Aliasa już ma, mudboxa też, jeszcze softimage i pixologic zostały na półce. Wtedy można się zacząć martwić..
Napisano 12 Kwiecień 200816 l no jak myślisz że zx spectrum z oryginalnym osprzętem można jakoś tanio kupić to się mylisz :) to już zabytek i ceny osiąga jak za antyczne meble :)
Napisano 12 Kwiecień 200816 l Autor Magnavox z pongiem na ebayu można już za 20 dolców kupić :D Kiedyś była grafika w Another World i to było dzieło sztuki, dzisiaj w tej branży choćbym nie wiem jaki soft był, nie ma dzieł sztuki (z wyj. bioshock). W jednym z numerów Cinefex był kiedyś ciekawy art. o VFX w Predatorze McTiernana i to było dzieło sztuki :); no to tyle gwoli narzekania
Napisano 13 Kwiecień 200816 l " każda nowa wersja nie jest takim bublem jak maxy ;" no bo jeszcze mu duzo d Maxa brakuje :) :) oj duzooooooo