Jump to content
  • 0

3ds max 2009 sp1 - bledy


Question

Witam, poki co napotkalem nastepujace bledy/wady maxa 2009:

 

1. opengl - smieci przy zaznaczaniu ctrl+w

2. drgania statystyk przy niektorych operacjach

3. wolniejsze dzialanie viewportu - max dziala ogolnie wolniej, dodatkowo po pewnym czasie zwalnia jeszcze bardziej - powoduje to viewcube - nalezy go wylaczyc. Jak? Wyrzucic plik AutoCamMax.gup z folderu stdplugs

 

4. bledny eksport .obj (lub bledny import ivy generator - z 2008 importowal jednak bezblednie) to byl jednak moj blad nie maxa ;] - nalezy zaznaczyc opcje triangles i np. taki ivy generator wszystko ladnie czyta

 

5. "animacja" kamery - w poprzednich wersjach ujecia do stilli tworzylem w taki sposob, ze nie robilem kamer dla kazdego widoku tylko jednej kamerze przypisywalem sciezke. Nie robilem tego poprzez splajn a jedynie naciskalem auto key i strzalkami badz myszka regulowalem sobie kamerke jak chcialem. Teraz max 2009 nie zapamietuje ustawien kamery :|

Wole unikac batch rendera i kilku kamer - czesto sie wiesza ok rozwiazane - kiedys nie trzeba bylo wciskac set keys (duzy kluczyk) po uruchumieniu trybu auto key

 

Jesli ktos ma podobne doswiadczenia i wie jak je obejsc - pomozcie

Edited by gregkilla
Link to post
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Ja zauważyłem przede wszystkim o wiele wolniejszy rendering w vray'u (kilkukrotnie)

i dziwne niespodzianki w viewportach. wyświetlanie w direx10 w ogóle nie działa... (mam vistę 64)

 

Ale te wszystkie niespodzianki mam w 30 dniowej wersji + sp1. Słyszałem, że ten trial to wersja beta i może sp nie naprawia w niej pewnych rzeczy. Pytanie tylko czy jak zakupie upgrade to w ogóle będę z niego korzystał...

Link to post
Share on other sites
  • 0
Ja zauważyłem przede wszystkim o wiele wolniejszy rendering w vray'u (kilkukrotnie)

 

to zalezy jakiego vraya sie ma :)

 

Słyszałem, że ten trial to wersja beta i może sp nie naprawia w niej pewnych rzeczy.

 

bzdura, to normala wersja maxa, od pelnej rozni ja wpisanie kodu i zarejstrowanie.

 

Pytanie tylko czy jak zakupie upgrade to w ogóle będę z niego korzystał...

 

hehehe, u nas w firmie wciaz na Max 9 robimy, DVD z 2009 lezy sobie grzecznie w szafce i czeka na lepsze czasy :)

Link to post
Share on other sites
  • 0

Ja animowałem conieco w maxie 2009 i autokey dziala, przynajmniej na helperach i obiektach. Więc musi tobie tez dzialac. A o pomste do nieba wołają nietóre błędy, najbardziej chyba te, które były jeszcze w poprzednich wersjach maxa.

Link to post
Share on other sites
  • 0

jak w temacie - szwankuje mi okno orto. Zwykle pracuje właśnie w tym widoku i w nim przekształcam obiekty w przestrzeni 3d. przesiadłem sie właśnie z viz 2008 na maxdesign2009 i przy kliknięciu myszką w obrębie widoku powoduje nieznaczne, a czasami bardzo duże, skoki widoku (jego zmianę). Nie wiem co jest grane! Srasznie mnie to zaczyan irytować. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graf.(FX 3500), a nawet do myszki (!) i dalej sie chrzani.

 

wersja -maxdesign2009 sp1 + vray 1.5 sp2

 

quad 2.4, 4gig ram, fx3500

 

ps. zauważyłem, że max nie tylko "porusza" oknem, ale także przechodz z ortho na jakąś perspektywę - linie nie są równoległe), ale w narożniku okna dalej widnieje napis "orthographic"...

 

Problem chyba rozwiązany! okazało się, że obiekty były za bardzo oddalone od środka układu współrzędnych (ok 1mln jednostek-import z autocada) po ruszeniu wszystkich elementów wszystko wróciło do normy. muszę dla pewności jeszcze trochę przetestować scenkę.

Edited by zaki79
Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam ! po przesiadce z max2008 32bit (win xp) na max2009 64bit (vista) napotkałem na drobny lecz bardzo irytujący problem -> otóż max2009 zdaje się nie chwytać dodatkowych klawiszy myszy (logitech mx620) skróty widoków pod kciukiem bardzo ułatwiały poruszanie się po scenie - dlatego zależy mi na odzyskaniu tego udogodnienia - tymczasem max sić broni ;)

 

w systemie wszystko działa poprawnie, tylko max nie chwyta klawiszy... ponowna instalacja sterów gryzonia nic nie przyniosła

 

czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, ew. pomysł na rozwiązanie problemu ?

 

 

PS

to mój pierwszy post tak wiec serdecznie witam forumowiczów ! :)

Link to post
Share on other sites
  • 0

 

w systemie wszystko działa poprawnie, tylko max nie chwyta klawiszy... ponowna instalacja sterów gryzonia nic nie przyniosła

 

czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, ew. pomysł na rozwiązanie problemu ?

 

 

PS

to mój pierwszy post tak wiec serdecznie witam forumowiczów ! :)

 

Witam

Ja na Logitech MX 1000 miałem podobne problemy (sterownik Setpoint 4.60). Max 2009 gubił część z przypisanych klawiszy. Problem rozwiązał dodatkowy programik uberOptions, który integruje się w sterownik Setpoint i pozwala ustawiać profile klawiszy dla różnych programów. Np.: w max 2009 mam inny schemat oraz inny w photoshopie itp. Schematy zmieniają się automatycznie po wykryciu programu. Podaje linka do oficjalnej strony.

 

http://www.mstarmetro.net/users/rlowens/

Link to post
Share on other sites
  • 0
jak w temacie - szwankuje mi okno orto. Zwykle pracuje właśnie w tym widoku i w nim przekształcam obiekty w przestrzeni 3d. przesiadłem sie właśnie z viz 2008 na maxdesign2009 i przy kliknięciu myszką w obrębie widoku powoduje nieznaczne, a czasami bardzo duże, skoki widoku (jego zmianę). Nie wiem co jest grane! Srasznie mnie to zaczyan irytować. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graf.(FX 3500), a nawet do myszki (!) i dalej sie chrzani.

 

wersja -maxdesign2009 sp1 + vray 1.5 sp2

 

quad 2.4, 4gig ram, fx3500

 

ps. zauważyłem, że max nie tylko "porusza" oknem, ale także przechodz z ortho na jakąś perspektywę - linie nie są równoległe), ale w narożniku okna dalej widnieje napis "orthographic"...

 

Problem chyba rozwiązany! okazało się, że obiekty były za bardzo oddalone od środka układu współrzędnych (ok 1mln jednostek-import z autocada) po ruszeniu wszystkich elementów wszystko wróciło do normy. muszę dla pewności jeszcze trochę przetestować scenkę.

 

mialem to samo, w trybie ortho przeskakujacy obraz - wyrzucilem viewcube, ktory nota bene zwalnia prace po pewnym czasie - i oba problemy zniknely!

 

aby wyrzucic viewcube na stale, trzeba usunac plik AutoCamMax.gup z katalogu stdplugs (lub zrobic sobie AutoCamMax.gup.bak)

 

problem 4. byl natomiast wydumany - zle to robilem ;)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy