Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, poki co napotkalem nastepujace bledy/wady maxa 2009:

1. opengl - smieci przy zaznaczaniu ctrl+w

2. drgania statystyk przy niektorych operacjach

3. wolniejsze dzialanie viewportu - max dziala ogolnie wolniej, dodatkowo po pewnym czasie zwalnia jeszcze bardziej - powoduje to viewcube - nalezy go wylaczyc. Jak? Wyrzucic plik AutoCamMax.gup z folderu stdplugs

4. bledny eksport .obj (lub bledny import ivy generator - z 2008 importowal jednak bezblednie) to byl jednak moj blad nie maxa ;] - nalezy zaznaczyc opcje triangles i np. taki ivy generator wszystko ladnie czyta

5. "animacja" kamery - w poprzednich wersjach ujecia do stilli tworzylem w taki sposob, ze nie robilem kamer dla kazdego widoku tylko jednej kamerze przypisywalem sciezke. Nie robilem tego poprzez splajn a jedynie naciskalem auto key i strzalkami badz myszka regulowalem sobie kamerke jak chcialem. Teraz max 2009 nie zapamietuje ustawien kamery :|

Wole unikac batch rendera i kilku kamer - czesto sie wiesza ok rozwiazane - kiedys nie trzeba bylo wciskac set keys (duzy kluczyk) po uruchumieniu trybu auto key

Jesli ktos ma podobne doswiadczenia i wie jak je obejsc - pomozcie

Edytowane przez gregkilla

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja zauważyłem przede wszystkim o wiele wolniejszy rendering w vray'u (kilkukrotnie)

i dziwne niespodzianki w viewportach. wyświetlanie w direx10 w ogóle nie działa... (mam vistę 64)

Ale te wszystkie niespodzianki mam w 30 dniowej wersji + sp1. Słyszałem, że ten trial to wersja beta i może sp nie naprawia w niej pewnych rzeczy. Pytanie tylko czy jak zakupie upgrade to w ogóle będę z niego korzystał...

Napisano
Ja zauważyłem przede wszystkim o wiele wolniejszy rendering w vray'u (kilkukrotnie)

to zalezy jakiego vraya sie ma :)

Słyszałem, że ten trial to wersja beta i może sp nie naprawia w niej pewnych rzeczy.

bzdura, to normala wersja maxa, od pelnej rozni ja wpisanie kodu i zarejstrowanie.

Pytanie tylko czy jak zakupie upgrade to w ogóle będę z niego korzystał...

hehehe, u nas w firmie wciaz na Max 9 robimy, DVD z 2009 lezy sobie grzecznie w szafce i czeka na lepsze czasy :)

Napisano

Vray 1,52 sp2 czyli niby ten najnowszy... A rendery na prawde lecą kilka razy wolniej...

Napisano
  • Autor

hmmm czy ktos wie cos p-kcie 5. ? ;]

podobnie dzieje sie z obiektami - nie reaguja na auto key:|

Edytowane przez gregkilla

Napisano

Ja animowałem conieco w maxie 2009 i autokey dziala, przynajmniej na helperach i obiektach. Więc musi tobie tez dzialac. A o pomste do nieba wołają nietóre błędy, najbardziej chyba te, które były jeszcze w poprzednich wersjach maxa.

Napisano

jak w temacie - szwankuje mi okno orto. Zwykle pracuje właśnie w tym widoku i w nim przekształcam obiekty w przestrzeni 3d. przesiadłem sie właśnie z viz 2008 na maxdesign2009 i przy kliknięciu myszką w obrębie widoku powoduje nieznaczne, a czasami bardzo duże, skoki widoku (jego zmianę). Nie wiem co jest grane! Srasznie mnie to zaczyan irytować. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graf.(FX 3500), a nawet do myszki (!) i dalej sie chrzani.

wersja -maxdesign2009 sp1 + vray 1.5 sp2

quad 2.4, 4gig ram, fx3500

ps. zauważyłem, że max nie tylko "porusza" oknem, ale także przechodz z ortho na jakąś perspektywę - linie nie są równoległe), ale w narożniku okna dalej widnieje napis "orthographic"...

Problem chyba rozwiązany! okazało się, że obiekty były za bardzo oddalone od środka układu współrzędnych (ok 1mln jednostek-import z autocada) po ruszeniu wszystkich elementów wszystko wróciło do normy. muszę dla pewności jeszcze trochę przetestować scenkę.

Edytowane przez zaki79

Napisano

Witam ! po przesiadce z max2008 32bit (win xp) na max2009 64bit (vista) napotkałem na drobny lecz bardzo irytujący problem -> otóż max2009 zdaje się nie chwytać dodatkowych klawiszy myszy (logitech mx620) skróty widoków pod kciukiem bardzo ułatwiały poruszanie się po scenie - dlatego zależy mi na odzyskaniu tego udogodnienia - tymczasem max sić broni ;)

w systemie wszystko działa poprawnie, tylko max nie chwyta klawiszy... ponowna instalacja sterów gryzonia nic nie przyniosła

czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, ew. pomysł na rozwiązanie problemu ?

PS

to mój pierwszy post tak wiec serdecznie witam forumowiczów ! :)

Napisano

w systemie wszystko działa poprawnie, tylko max nie chwyta klawiszy... ponowna instalacja sterów gryzonia nic nie przyniosła

czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, ew. pomysł na rozwiązanie problemu ?

PS

to mój pierwszy post tak wiec serdecznie witam forumowiczów ! :)

Witam

Ja na Logitech MX 1000 miałem podobne problemy (sterownik Setpoint 4.60). Max 2009 gubił część z przypisanych klawiszy. Problem rozwiązał dodatkowy programik uberOptions, który integruje się w sterownik Setpoint i pozwala ustawiać profile klawiszy dla różnych programów. Np.: w max 2009 mam inny schemat oraz inny w photoshopie itp. Schematy zmieniają się automatycznie po wykryciu programu. Podaje linka do oficjalnej strony.

http://www.mstarmetro.net/users/rlowens/

Napisano

czytałem wszystko i żaden z tych problemów po SP u mnie nie występuje. Przed SP było tragicznie, ale po instalacji śmiga.

Napisano
  • Autor
jak w temacie - szwankuje mi okno orto. Zwykle pracuje właśnie w tym widoku i w nim przekształcam obiekty w przestrzeni 3d. przesiadłem sie właśnie z viz 2008 na maxdesign2009 i przy kliknięciu myszką w obrębie widoku powoduje nieznaczne, a czasami bardzo duże, skoki widoku (jego zmianę). Nie wiem co jest grane! Srasznie mnie to zaczyan irytować. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graf.(FX 3500), a nawet do myszki (!) i dalej sie chrzani.

wersja -maxdesign2009 sp1 + vray 1.5 sp2

quad 2.4, 4gig ram, fx3500

ps. zauważyłem, że max nie tylko "porusza" oknem, ale także przechodz z ortho na jakąś perspektywę - linie nie są równoległe), ale w narożniku okna dalej widnieje napis "orthographic"...

Problem chyba rozwiązany! okazało się, że obiekty były za bardzo oddalone od środka układu współrzędnych (ok 1mln jednostek-import z autocada) po ruszeniu wszystkich elementów wszystko wróciło do normy. muszę dla pewności jeszcze trochę przetestować scenkę.

mialem to samo, w trybie ortho przeskakujacy obraz - wyrzucilem viewcube, ktory nota bene zwalnia prace po pewnym czasie - i oba problemy zniknely!

aby wyrzucic viewcube na stale, trzeba usunac plik AutoCamMax.gup z katalogu stdplugs (lub zrobic sobie AutoCamMax.gup.bak)

problem 4. byl natomiast wydumany - zle to robilem ;)