Napisano 8 Sierpień 200816 l Witam, zakładam taki temat po części na prośbę znajomego który chce się poważnie zająć animacją. Nie ukrywam że sam też jestem ciekaw jakim programem warto się zainteresować maya czy XSI ? Jeżeli macie jakieś doświadczenia w jednym albo drugim sofcie a najlepiej w obu pod względem narzędzi do animacji to bardzo proszę o jakieś wskazówki. Które rozwiązania przypadły Wam do gustu a które są wkurzające itp. Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
Napisano 8 Sierpień 200816 l Kolejna wojenka się zaraz zacznie. Zważywszy że od dzisiaj XSI 7 można wziąć we własne łapki i to najszybciej rozwijający się soft przed dokonaniem jakichkolwiek ocen polecam zapoznanie się tak z PLE jak i trialem XSI 7 - Dobór oprogramowania zawsze zależy od wielu wielu czynników w tym indywidualnych preferencji i doświadczenia. Akurat w porównaniu tych 2 pakietów nie można w pełni obiektywnie narzucić Ci które jest lepsze. _BB
Napisano 8 Sierpień 200816 l nigdy nie siedzialam w maya ani w XSI . moze ktos mi powie dlaczego lepiej sei w nich animuje niz w maxie ?
Napisano 8 Sierpień 200816 l Tak prawde mowiac .. jezeli chodzi o strikte animacyjne podejscie to nie ma roznicy.. bo to sa te same patenty. Jezeli chodzi o standardowe narzedzia .. srodowisko pracy.. to xsi wygrywa tu wa kazdym polu. Aczkolwiek jezeli chodzi o bardziej skomplikowane rozbudowane narzedzia.. dodatki pluginy .. skrypty .. lub wogole materialy szkoleniowe.. to Maya.. w XSI jest bardzo skromnie z tym.
Napisano 8 Sierpień 200816 l Jeszcze napisz jaka animacja głównie cię interesuje - animacja postaci - biped lub quadruped, może bardzoej w stronę efektów specjalnych, może tylko kulki chcesz animować... Nie małem jeszcze okazji, ale pewnie wybrałbym XSI - jak pisano wyżej - szybko się rozwija i jest naprawdę potężnym narzędziem. Maya również zresztą... Z innych programów możesz jeszcze zerknąć na program Houdini.
Napisano 8 Sierpień 200816 l Tomala, tyle na forum siedzisz i nie wiesz co z takiej dyskusji wyniknie? :) Ja powiem z pozycji obserwatora: Narazie jak widze to Maja ma pozycje tzw industry standart (przynajmiej tak AnimationMentor twierdzi :D ), z drugiej strony, nie wiem ile ten standart sie utrzyma pod skrzydlami Autodesku i konkurencji XSI.
Napisano 8 Sierpień 200816 l Akurat w przypadku animacji roznice miedzy softami sa najmniejsze moim skromnym zdaniem. XSI bardzo zblizyl sie do Majki w wielu kwiestiach, glownie workflowem, zeby podlizac sie Majowcom. Poza tym doskonale daje sobie rade, wiele rzeczy mial przed Majka, a i teraz Majka moze sobie o kilku pomarzyc. Na marginesie - ja zaczalem proces przesiadki z Majki na XSI.
Napisano 8 Sierpień 200816 l Autor mirach myślałem że będzie większa wojna ;) piotrek jak dla mnie to liczą sie przede wszystkim narzędzia używane przy animacji postaci zarówno biped jaki quadruped. Słyszałem że w XSI łatwo i szybko się skinuje a to mi zawsze spędzało sen z powiek podczas pracy w maxie. SUPER_OkO wiem że goła majka słabo wypada przy XSI, a czy możesz coś powiedzieć na temat interface'a i pracy w XSI. W ogóle w którym programie Ci się najwygodniej, najsprawniej pracowało bo przecież pracowałeś w kilku softach więc masz jakieś porównanie. Reanimator co Cię przede wszystkim skłoniło do rozpoczęcia przesiadki na XSI?
Napisano 8 Sierpień 200816 l Takie przemyślenie Jeśli dziś zakładasz małe studio animacji/vfx - bez 2 zdań XSI Jeśli potrzebujesz dużo i szybko bipedy czy quadrupedy - Max/XSI Jeśli planujesz pracować w Hollywood w najbliższym czasie - Maya Jeśli dobrze znasz któryś z języków skryptowania - bez znaczenia Jeśli nie a standart features to mało Max , zaraz za nią Maya ...i można tak rozwijać i rozwijać
Napisano 8 Sierpień 200816 l ja bym dodal: jezeli chcesz zrownowazony pod prawie kazdym wzgledem soft prosto z pudelka, to XSI lub Max. ;)
Napisano 8 Sierpień 200816 l Z tego co tu czytam (i innych wątków z forum) wnioskuje, że maxa łatamy pluginami, a maye skryptami - czyli z tej dwójki brałbym maye, bo za skrypty raczej nie każą sobie płacić ;) Inną kwestią jest, że budowa interfejsu mayki to dla mnie czarna magia...
Napisano 9 Sierpień 200816 l Inną kwestią jest, że budowa interfejsu mayki to dla mnie czarna magia... Toć to przejrzyste, jak krystaliczna woda... ;X
Napisano 9 Sierpień 200816 l A trochę MELa robi z niego naprawde przyjazną bestię to to się zgadza, warto się poduczyć MEL-a bo to bardzo pomaga... a co do przejrzystości to nie bardzo wiem o co biga, i może to jest kwestia przyzwyczajeń i nawyków jakie się nabrało z wcześniejszym programem. pozdrawiam! FLoo
Napisano 10 Sierpień 200816 l Autor Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wynika z nich że warto się zainteresować raczej XSI. Jak znajdę trochę czasu to ściągnę sobie triala i sobie potestuję. A jeżeli chodzi o video-tutoriale do XSI to od których warto zacząć naukę programu? Są jakieś które możecie szczególnie polecić albo te w które nie warto inwestować?
Napisano 10 Sierpień 200816 l Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wynika z nich że warto się zainteresować raczej XSI. Jak znajdę trochę czasu to ściągnę sobie triala i sobie potestuję. A jeżeli chodzi o video-tutoriale do XSI to od których warto zacząć naukę programu? Są jakieś które możecie szczególnie polecić albo te w które nie warto inwestować? Digital Tutors - Introduction.. chyba by było okejowe, jest już do 7-ki. Do 6-stki wkładali to do paczki, więc do 7-demki tym bardziej. Była też cała seria dostępna za friko online, ale teraz site nie działa... Edytowane 11 Sierpień 200816 l przez Levus
Napisano 11 Sierpień 200816 l Na sam początek to może Artist Guide - jest za free na stronie softimage'a (tam gdzie trial), mógłbyś poszukać wersji do 6, bo tam było podzielone na działy: modeling, rendering, animacja itd, a 7 jest vfx (ice, skrypty), film (reference, modeling chyba) itd - mniej czytelne jeśli cie konkretnie aniamcja interesuje
Napisano 11 Sierpień 200816 l Autor streaker szukałem i nie mogę znaleźć gdzie to można ściągnąć wszędzie pisze że kopia za free dla każdego kto kupi licencję na XSI.
Napisano 11 Sierpień 200816 l http://www.softimage.com/downloads/XSI_ess_trial/default.aspx - nie ma razem z innymi downloadami ? Ja stamtąd ściągnąłem, tylko formularz wypełniłem danymi z customer portalu, ale wg. tego co pisze w punkcie 3-cim powinno być dla każdego ...:::EDIT:::... Odezwij się na priva :)