Napisano 1 Maj 200916 l ........a potem wszystko i tak zakryje pokrywa...moja krew! dobra robota dziadku! ;)
Napisano 8 Maj 200915 l Ten zbok oczywiscie to zanimował, chowa sie w luki i pewnie nawet sie kółka kręcą....
Napisano 9 Maj 200915 l a teksturka tego ponad tym będzie lepsza czy taka zostanie ? :) bo tak to jest pięknie... robi wrażenie :) nie ma się czego więcej przyczepić
Napisano 9 Maj 200915 l Autor a teksturka tego ponad tym będzie lepsza czy taka zostanie ? :) To ponad tym to komory podwozia. Po zmontowaniu modelu w całość praktycznie w ogóle ich nie będzie widać. Poza tym one są oteksturowane wewnątrz, a to co tu widać to zewnętrzność z wynicowaną teksturą :)
Napisano 9 Maj 200915 l no no, detal jak z tetrisa naprawde wspaniala robota, btw robisz dla pisma modelarskiego?
Napisano 9 Maj 200915 l Autor btw robisz dla pisma modelarskiego? Nie, to dla firmy, która takie modele sprzedaje do różnego rodzaju wizualizacji.
Napisano 10 Maj 200915 l Tylko się uczyć.. Z tego co widzę masz spore doświadczenie - mógłbyś się podzielić jakimiś wskazówkami co do postępowania z model pod teksturowanie ? Używasz jakiegoś standardowego studia pod tworzenie tekstur czy do każdego modelu musisz ustawiać światła od nowa ? Robisz i czy opłaca się robić detal na mapce pod dispa ? Normalnie czarna magia jak dla mnie ;) Jakbyś mógł choć troszkę rozjaśnić sprawę. A i jeszcze jedno: ustawiasz sobie riga pod te amortyzatory żeby Ci się wszystko samo składało czy bawisz się samemu w chowanie tego pod konkretny render ?
Napisano 16 Maj 200915 l Autor Używasz jakiegoś standardowego studia pod tworzenie tekstur czy do każdego modelu musisz ustawiać światła od nowa ? Robisz i czy opłaca się robić detal na mapce pod dispa ? A i jeszcze jedno: ustawiasz sobie riga pod te amortyzatory żeby Ci się wszystko samo składało czy bawisz się samemu w chowanie tego pod konkretny render ? Do renderowania wipów, a ostatnio także finalnych rzeczy używam Kerkythei. Przy wipach stosuję prosty układ oświetlenia oparty na współrzędnych geograficznych (w KT wybiera się gdzie, w jakim miesiącu i o której godzinie się dana scena "odbywa" a program ustawia "słońce"). Do tego albo sfera z niebem albo HDRI. Ponieważ póki co KT displace a nie obsługuje to i ja go ni eużywam :). Poza tym model ma być, wedle wymagań klienta, "ready to export", więc bardziej ambitne shadery z mety odpadają. Tylko mapy diffuse, specular i bump. Podobnie z animacją np. podwozia. Rigowanie odpada, bo klient chce ten model mieć w kilku formatach. Ustawiam tylko osie obrotu i animuje ręcznie wstawiając klatki. W sumie rig byłby idealny - ale nasz klient - nasz pan. Ateraz ostatni update w WIPie - otexturowany zewnętrze. Teraz tylko zebrać wszystkie elementy w kupe i finito :)
Napisano 16 Maj 200915 l Dzięki za odpowiedź. Te czerwone kropki jakieś dziwne jakby wklejone w PS i błagam daj większy render :D Może jakiś render gdy samolot zaczyna lądować - podwozie mógłbyś ładnie pokazać ;) A model to już chyba wiesz że fajnie wyszedł. (większy render proszę ;))
Napisano 16 Maj 200915 l oh! jaki piekny samolut wypieronił prezes! po trzykroć oh! :) EDIT: smigiełek w ruchu mi tylko brak ;)
Napisano 16 Maj 200915 l Prześliczny model Marku! Jak patrzę na te tłumiki płomieni to mi ślina cieknie. Rewelacja! 5* Daj Boże jakąś scenę tego cuda w akcji!
Napisano 16 Maj 200915 l .... Daj Boże jakąś scenę tego cuda w akcji! Ja rozumiem podlizywac sie Prezesowi, a jakze, sam sie podlizuje w nadziei ze mi odpuści te zaległe składki, ale mówic per " Boże" to juz chyba przesada...szczyt lizusostwa!....składek ci i tak nie daruje Piotr bo to przechera i liczygrosz..centuś rzekłbym, choć un nie z CK miasta Krakowa :D
Napisano 16 Maj 200915 l Autor Daj Boże jakąś scenę tego cuda w akcji! Ma być, tylko mi do niej Lanca brakuje ;)
Napisano 16 Maj 200915 l O jaka miła niespodzianka dopiero teraz wczytały się wszystkie 3 obrazki :D A na co jest ta obręcz pod spodem ? Tak wyskoczę z czymś co mnie ostatnio zaczęło dziwić: czemu nie naszło Was jeszcze żeby zebrać się jakoś do wspólnego projektu/któw? Jak mnie to dziwi :P - to tak propo ostatniego posta. Co do Twojej pracy to powiem Ci że czekam na jakąś scenkę bo teraz nie czuć jakoś tego samolotu jak dla mnie zalatuje takim małym modelem, a on chyba spory jest ? Może jakiś studyjny render ? no.. czuje jakiś niedosyt, wybacz ;) Śledziłem calutkiego wipa i ten model jest o wiele bardziej zaje*** niż teraz jak się tak na niego patrze - takie moje odczucia. Mam nadzieje że mnie zrozumiesz ;)
Napisano 16 Maj 200915 l Autor Śledziłem calutkiego wipa i ten model jest o wiele bardziej zaje*** niż teraz jak się tak na niego patrze - takie moje odczucia. Mam nadzieje że mnie zrozumiesz ;) Bo generalnie jak sie widzi kupę śrubek, tłoków, kabli, blach, opon i innego technologicznego badziewia to robi wrażenie. A jak to się tę kupe zmontuje to patrzysz a tu maluch... :)
Napisano 18 Maj 200915 l W imieniu własnym oraz reszty członków GMSu składam najszczersze gratulacje z okazji ukonczenia tego pieknego modelu! To mówiłem ja, klimciu woroszyłowiec v-ce prezes drugiej klasy, a w zeszłym tygodniu nie mówiłem bo byłem chory.....
Napisano 19 Maj 200915 l Dołączam się powinszowań i jako następny przedstawiciel grupy zalegającej ze składkami członkowskimi pragnę pogratulować Prezesowi tego volk-cuda!