Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam...

Oprócz tworzenia grafiki lubię sobie też napisać czasem jakieś opowiadanie :) Obecnie piszę takie jedno osadzone w świecie fantasy :)

W opowiadaniu zamieściłem parę przekleństw ^^ Chcąc w ten sposób pokazać podłość głównego bohatera i jego brak szacunku dla innych ;] Jednak po rozmowie z pewną osobą uświadomiłem sobie, że nie wszystkie przekleństwa zawsze były. I tutaj jest moje pytanie... W takim powiedzmy średniowieczu jak ludzie przeklinali? Np. czy było takie słowo jak "skurwysyn", albo "skurwiel"? Czy zastępowali to jakimś innym bluzgiem?

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Możesz z tego czerpać:

Pismo Kozaków zaporoskich do sułtana Mehmeda IV (autentyk)

Oferta Mehmeda IV

„ Ja, sułtan, syn Mehmeda, brat Słońca i Księżyca, wnuk i namiestnik Boga, Pan królestw Macedonii, Babilonu, Jerozolimy, Wielkiego i Małego Egiptu, Król nad Królami, Pan nad Panami, znamienity rycerz, niezwyciężony dowódca, niepokonany obrońca miasta Pańskiego, wypełniający wolę samego Boga, nadzieja i uspokojenie dla muzułmanów, budzący przestrach, ale i wielki obrońca chrześcijan — nakazuję Wam, zaporoskim kozakom, poddać się mi dobrowolnie bez żadnego oporu i nie kazać mi się więcej Waszymi napaściami przejmować.

Sułtan turecki Mehmed IV[1]

I kozacy :)

„ Zaporoscy Kozacy do sułtana tureckiego! Ty, sułtanie, diable turecki, przeklętego diabła bracie i towarzyszu, samego Lucyfera sekretarzu. Jaki z Ciebie do diabła rycerz, jeśli nie umiesz gołą dupą jeża zabić. Twoje wojsko zjada czarcie gówno. Nie będziesz Ty, sukin Ty synu, synów chrześcijańskiej ziemi pod sobą mieć, walczyć będziemy z Tobą ziemią i wodą, kurwa Twoja mać. Kucharzu Ty babiloński, kołodzieju macedoński, piwowarze jerozolimski, garbarzu aleksandryjski, świński pastuchu Wielkiego i Małego Egiptu, świnio armeńska, podolski złodziejaszku, kołczanie tatarski, kacie kamieniecki i błaźnie dla wszystkiego co na ziemi i pod ziemią, szatańskiego węża potomku i chuju zagięty. Świński Ty ryju, kobyli zadzie, psie rzeźnika, niechrzczony łbie, kurwa Twoja mać.

O tak Ci Kozacy zaporoscy odpowiadają, plugawcze. Nie będziesz Ty nawet naszych świń wypasać. Teraz kończymy, daty nie znamy, bo kalendarza nie mamy, miesiąc na niebie, a rok w księgach zapisany, a dzień u nas taki jak i u was, za co możecie w dupę pocałować nas!

Podpisali: Ataman Koszowy Iwan Sirko ze wszystkimi zaporożcami»[1]

Posted
W opowiadaniu zamieściłem parę przekleństw ^^ Chcąc w ten sposób pokazać podłość głównego bohatera i jego brak szacunku dla innych

To akurat można pokazać za pomocą innych środków. :p

Posted

mirach - O dzięki... To się na pewno przyda :) Wieczorkiem sobie do tego siądę :)

DraB - To jest dobre hehehe... Goście co mieli wyobraźnie xD Najbardziej mi podpasiło "...sukin Ty synu...". I chyba właśnie to wykorzystam :) Dzięki :)

Kr3tz - Dzięki... To też się może przydać...

A mam jeszcze jedno pytanie. Zna ktoś może jakieś dosyć dobre portale, gdzie np. wrzucam jakieś opowiadanie (oczywiście moje) i ludzie to czytają a potem mówią co jest dobrze, a co źle? Bo chciałbym, żeby moje opowiadania był czytane przez trochę szersze grono jak tylko znajomi :)

Ps. Jeśli ktoś by chciał poczytać te moje bzdety i wypowiedzieć się na ten temat to niech da znać na PW :)

Posted

motyla noga...

"udawaj że ich nie słyszysz"...

wujek Dobra Rada..

moment gdzie to było..

ha, Kowalewski oglądał to w TV, w Brunecie Wieczorową Porą.. mocna rzecz.

motyla noga...

pozdrawiam.

Posted

teraz zwątpiłem... :/

taaak.... zgadza się.. w Misiu... i wujek mu przecie poradził co ma zrobić..

motyla noga.

pozdrawiam..