Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie szukam nazw materiałów z których wykonane są np. elementy kuchni. O ile orientuje się z czego zrobiony jest widelec i nóż :-) to reszte materiałów dosyć średnio kojarze, a nie chciałbym nałożyć jakiegos badziewia typu teflon na blat stołu na przykład :/

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Chyba raczej las krzyży :D

Szczerze mówiąc to nie rozumiem dlaczego podczas nakładania materiałów chcesz się kierować ich nazwami, a nie np. wyglądem miniatur czy wiedzą zdobytą podczas próbnych renderów. Tak czy inaczej nazwy w stylu ceramic, glass, wood, brushed steel, chrome, coated plastic, marble, etc. są chyba wystarczająco opisowe, nie?

Posted

no tak, ale mnie chodzi raczej o to, czy dana lampa jest z plastiku czy z chromu :-)))))) Wiem, że to widać na oko niby, ale taki np. klucz do drzwi wejściowych nie koniecznie musi być z chromu, chociaz wygląda :P a widelec moge dać z chromu, stali lub aluminium :D

Posted

I w czym problem? Nikogo nie będzie interesowało, że nałożyłeś materiał o nazwie "polerowane alu" zamiast "polerowana nierdzewka", o ile wszystko będzie dobrze wyglądało na renderze.

Posted
no tak, ale mnie chodzi raczej o to, czy dana lampa jest z plastiku czy z chromu :-)))))) Wiem, że to widać na oko niby, ale taki np. klucz do drzwi wejściowych nie koniecznie musi być z chromu, chociaz wygląda :P a widelec moge dać z chromu, stali lub aluminium :D

Klucz z chromu? Kluczborg może ;). Chrom to proces powlekania powierzchni a nie materiał jako taki. A to z jakiego materiału jest coś zrobione nie ma znaczenia - po prostu kręcisz nastawami materiału tak długo aż nie otrzymasz odpowiedniego rezultatu. A widelców, łyżek itd. to się raczej nie chromuje.

Posted

No tak - skrót myślowy. Chodziło mi raczej o to że z chromu raczej nie wykonuje się rzeczy użytkowych - co najwyżej się je (jak zauważył Bacry) chromuje. A więc powleka cienką warstwą tego metalu.

Posted

Renderer "nie wnika" w to z czego materiał obiekt jest wykonany, a czym powleczony - bierze pod uwagę tylko powierzchnię, czyli tę cienką warstwę o której mówisz (oczywiście nie mówimy tu o materiałach przepuszczających światło ;)