Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam od pewnego czasu taki problem, że nie działa mi małe Ć.

Wszystkie inne polskie literki działają, zarówno duże jak i małe. Ć działa mi tylko duże. Jeśli próbuję wstukac małe Ć (AltGr + c, albo Ctrl+Alt+c), to się nie robi nic, tak jakbym nic nie wcisnęła. Problem występuje w każdym programie.

System to Windows XP, i mam zazwyczaj ustawione literki "Polskie dla programisty". Przełączenie na inny język (np. niemiecki) i z powrotem nie pomaga. Wystartowanie komputera na nowo nie pomaga. Problem występuje od kilku tygodni.

Czy ktoś spotkał się kiedyś z takim problemem i wie co można zrobic?

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 12,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a zamiast y pisze się z? spróbuj kombinacji ctrl+shit wciśnięte razem. W takim wypadku pomaga. Możesz też usunąć inne typy klawiatur (214 i jakaś jeszcze) i zostawić tylko programisty.

Napisano

Tez mialem problem z ć, a mianowicie program zarzadzajacy karta graficzna miał domyslnie ustawione alt+c jako jeden ze skrótów. Tylko u mnie otwieral sie panel i moglem dzieki temu zidentyfikowac zrodlo problemu. Byc moze u Ciebie to takze zarezerwowany skrot przez jakas aplikacje, ktora jednak sie nie ujawnia..

Napisano
  • Autor

Trosiek -

To znaczy, ja mam niemiecki laptop, z ustawionym polskim pismem. Więc zamiast Y pisze się Z, ale tak było zawsze i to jest u mnie normalne (napisy na klawiszach mam niemieckie, czyli Z mam u góry, ale jak przełączę na polskie pismo to u góry mam Y)

Ctrl+Shift u mnie nic nie robi.

214 u mnie nie było nigdy aktywne. Dodałam i usunęłam, ale nic się nie zmieniło.

Próbowałam też usunąc programistę i dodac znowu, ale dalej nie działa.

Leander -

żaden panel mi nie wyskakuje, i wydaje mi się że nic nie instalowałam ostatnio. Karta graficzna była zawsze ta sama i nigdy dotąd nie gryzła się z literkami.

Czy jest jakaś możliwośc sprawdzenia, czy dany skrót akurat coś uruchamia w programach? Oprócz przeglądania po kolei list skrótów wszystkich programów?

Acha, u mnie nie wciska się Alt+c, u mnie jest i zawsze było AltGr+c albo Ctrl+Alt+c. Samym Altem nic się nie da, także te wszystkie ś, ż, ź, ą itd. wciskam poprzez AltGr.

Bruneq -

Żadnego ATI tu nie ma, z tego co wiem.

Edytowane przez Ania

Napisano

piszą o tym na forum

moja siostra też miała Catalyst ale nie mogła wyłączyć skrótu...

ATI to dostawca strowników i kart grafiki.. zdaje się...

pozdrawiam.

Napisano

Fakt, Catalyst Control Center swojego czasu też sprawiało mi problemy. Jeżeli masz to zainstalowane to spróbuj wyłączyć w nim skróty klawiszowe i koniecznie zrestartować komputer. Jeżeli mimo to 'ć' nie będzie działać to pozostaje odinstalować Catalysta.

Napisano

Aniu, a spróbuj nacisnąć tę kombinację ctrl+shift kilka razy. Często mi się to zdarza jak w programach graficznych zwłaszcza przy np. skalowaniu kiedy dużo używa się kombinacji shift+ctrl+alt+cośtam jeszcze:), zauważyłem, że pojedyńcze naciśnięcie nic nie daje.

Napisano

Ć było problemem u użytkowników radeonów od bardzo dawna. Rozwiązaniem była zmiana skrótu klawiszowego w panelu ATI (Catalyst Control Center), ale skoro go nie ma, to może spróbuj Start - Uruchom - services.msc - odszukaj usługę ATI Hotkey Poller - właściwości - tryb uruchamiania zmień na Wyłączony. Restart.

Napisano
  • Autor

Mam kartę grafiki Nvidia.

Catalyst Control Center nie mam.

Naciskanie Ctrl+Shift wiele razy też nic nie daje (nic się nie dzieje), co ten skrót w ogóle robi, teoretycznie?

Napisano

Przełącza języki w systemie, teoretycznie jak jest tylko jeden to nie powinien, ale chyba różnie to bywa;)

Napisano
  • Autor

Acha, to ja to kiedyś wyłączyłam i przełączyłam na inne skróty.

Ale na dole z prawej mam ikonkę PL, czyli aktywny jest w tej chwili na pewno język polski. Gdyby był inny język aktywny, to ż, ś, ą też by nie działały.

Napisano

Nie wiem jak uruchomić skrót ALT+c, natomiast obchodzę problem w ten sposób, że używam ALT+0230

Pochodzę z tej epoki, kiedy był w szkole średniej ekonomicznej przedmiot "technika biurowa i komputerowa" i korzystam dlatego głównie z POLSKI 214

ALT+0230 na pewno u Ciebie zadziała.

Napisano
  • Autor

Z Alt+0230 sprawdziłam, jest ten problem, że to się wstukuje przez klawisze numeryczne (te 9 w kwadraciku z prawej na standardowej klawiaturze), a ja mam laptopa na którym jest tylko rządek 9 cyfr nad literkami, którymi to nie działa.

Jak nic innego nie pomoże to będę się musiała nauczyć Polski 214, ale dość niechętnie bo trudno się przestawić ---- ooo teraz ććć zadziałało, ale niebardzo wiem co przełączyłam.

Mam nadzieję że mi zostanie. Już raz mi tydzień temu zadziałało na krótki czas, ale potem znowu przestało.

Napisano
  • Autor

Niestety link do programu xmodmap nie działa, a małe Ć znów znikło. Ale pomysł jest dobry, nie wiedziałam że takie programy są, i znalazłam sobie inny, podobny program (http://www.autohotkey.com), i próbuję to uruchomic. Narazie są problemy bo w programie nie są chyba przewidziane obce literki, ale pytam się na ich forum i może jakoś się będzie dało.

Napisano

co do sprawdzenia, czy aby skrót nie uruchamia Ci jakiejś aplikacji włącz sobie menedżer zadań i sprawdź w zakładce Procesy, czy nie pojawia się jakiś nowy.

A co do klawiatury numerycznej w laptopach, to zdaję się, że każdy ma takową rozmieszczoną na klawiszach z literami, dostępną przez przytrzymanie klawisza Fn

Pozdrawiam i życzę rozwiazania problemu;)

Napisano
zdecydowanie jest to skrot ATI!

Ania zdecydowanie nie ma karty grafucznej od ATI :p

Napisano
  • Autor

Chyba udało mi się znaleźć złoczyńcę - był to program Trillian, ktory co prawda miał ten skrót Ctrl+Alt+c nieaktywny, ale mimo to go jakby słyszał. Skasowałam wszystkie skróty z Trilliana i teraz działa (jak na razie).

Programem Autohotkey też udało mi się włączyć ć, ale działało to tylko w przeglądarce internetowej, nie działało np. w Notepad ani w OpenOffice, ponieważ te nie rozpoznawają znaków Unicode wprowadzanych w ten sposób.

Za to wpadłam na pomysł że w ten sposób mogę sobie zrobić własne skróty klawiszowe w Blenderze, więc w sumie na dobre mi wyszło :)