Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moj pierwesz samolot w Maxie

3 dzień pracy.

Pilnie potrzeba dobrych zdjęć

Yaka 7-lub wczesnego-9 jeszcze nie zdecydowałem który zrobie.

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Narazie to wygląda biednie... zresztą jak każda scena na początku modelingu :) ... Prosiłeś o jakieś zdjęcia znalezłem pare... mam nadzieje,że Ci pomogą.. PozdR

yak7.jpg

yak-7.jpg

yak7.jpg

CW_Yak7.jpg

Poszukam jeszce zdjęć.. może coś znajde to Ci dam..

Napisano

Na jednym ze zdjęc widze szmacianego Jaka :P z IL-2 Sturmovik :D

Co do materiałów zobacze w monografiach chyba coś tam miałem o Jakach.

Napisano

W tej monografii (wiecej o jakach nie mam):

okladka.jpg

o Jaku 7 jest jakies 4-5 stron, umieściłem na ftp 3 z nich, gdyż na innych prawie nic nie ma:P

Obrazki zajmują jakies 300 KB:

Yak-7-1

Yak-7-2

Yak-7-3

Umieścielm także rysunek techniczny Jaka-9D:

Yak-9

Mam nadzieje że materiały sie choć troche przydadzą :)

Napisano

za nmatriały .Co do skrzydel to sa ok (mirror) .nastepne rzuty beda juz normalne :) Czy możesz mi pokaza przod twojego modelu w rzucie izometrycznym z bliska bo mam z tym nieesamowitego zgryza a u Ciebie wygląda jak w oryginale .

Napisano

Pytanie jest do PTAK-u,na moich zdjeciach nie widać tego elementu chlodnicy a jego wykonanie dos znaczoco wplywa na wyglada kadluba Yaka-7. Z gory dzieki :))

Napisano

Zmiany w modelu 1.Chłodnica przednia i tylna .2.Poprawiony obrys polaczenia kadluba z skrzydlem.3.Wytloczki na kadlubie(w oryginale to byla kratownica pokryta materialem. A rzut jest juz z kamery i w polowce -nie bedzie problemu czy skrzydla sa rowne) :))

Napisano

Kadłub dostał troche detali i wciec

Pojawila sie kabina

ogon zostal przyciet tak aby dodac czesc ruchoma teraz praca nad faza wstepna do tylnych skrzydel

Napisano

Jest o wiele lepiej niż na początku... W tym modelu największą rolę odegrają tekstury, większość rowków możesz zrobić bumpem ...

Napisano

tera siedze nad skrzydelkami .Przednie maja juz lotki a tylne wlasnie powastaja ,Jka juz beda to wrzuce jpega , a potem podwozie :) i smigielko :))

Napisano

1.kolo z przednie ok 90 % complet 2. smmiglo , tlne skrzydla i kolk ogonowe

a propo rowków to chyba faktycznie bumpem bylo by prosciej imoze lepiej by to wygladało ?

Gość _Kreska_
Napisano

no, no, wyglada coraz lepiej, podoba mi sie. Czekam na kolejne apdejty:)

Napisano

Przypomnialem sobie ,ze to samolot z IIWW a ja mu miejsca na karabinki nie zrobilem no to teraz juz sa.Jutro zabieram se za skrzydla -wykonczenie no i pora chyba go powoli z polowki w calosc zlozyc.A moze jescze cos wczesniej zmienic(poprawic),czegos mu jeszcze brak ???

Napisano

i dodalem kilka detali .Mam nadzieje ,ze nabiera to juz jakiegos wygladu.Kabina jest tragiczna i nie mawniej szkla bo chyba trzeba ja bedzie zrobic jeszcze raz ,Ale najpierw zaczne to troche otexturowywac ,.zobacze co mi wyjdzie :( [boje się] na sama mysl o texturowaniu to mi ........ , .........., .......... i ........

Napisano

idzie mi to tragicznie (cala robie sam bez zrzutow zdjęć) i idzie mi to strasznie mozolnie .

Nie bardzo wim jak nadac materialowi efekt \"uzywanego \" ,wytartego i niepolyskliwego bo ruscy mieli matowe lakiery , do tego polowa samolotu jest drewniana (polowa kadluba tez) i nie wim czy powinienem to zaakcentowac (delikatnie zmienilem fakture w materiale na poszyciu z drewna i plotna ). Bardzo licze na pomoc w teksturowniu bo mi arbajt sie zatrzymal :((

Napisano

A umini kolor z plotna ,musze to poprawic

2. wim ze roznica nie jest duze w obu materialach ale jak zrobie wieksza to wyglada to troche glupio .

I pytanko jak zrobic obdarcie farby by natuealnie wugladalo?

Napisano

i kolpaku smigla wydaje mi sie ze to juz ostareczna wersja oraz poprawilem texture kadłuba ale jest to wersja surowa i teraz vede ja \"naturalizowal \" l

Napisano

hmmm... jak juz kiedys pisalem w innych topicach:

daj mu dirty reyesa :D

fajnie sie prezentuje modelik ale jest stanowczo za czysty

Napisano

ale wrescie upralem sie z ta cho... rdza i tak mniej wiecej to wygloada .Moze troche przesadzilem z ta iloscia rdzy.

Czekam na opinie i zabieram sie za reszte teksturek(tylko tsam kadlub ma texturke w 90 % go tow a reszta jest do zrobienia) Podziekowania dla Aleksandra.

Pewnie bym tego nie ugryzl bez jego porad :) !!!

Napisano

Po 30 resecie maxa ma dos .Może jak dorzucę ramu (mam 256) to bedzie lepiej i maxidlo przestanie sie \"wieszac\".Wiem ,że duzo pracy jeszcze przy tym modelu mam ale w takich warunkach -pass.

Napisano

no no switna pracka, jeszcze tylko wymodeluj kokpit i bedzie najlepszy samolocik na forum.

Napisano

Myślałem że odstawie go na razie ,ale wpadł mi pomysł aby go pokroić na czesci,Dorobić to co jest nie tak lub czego nie ma (kokpit ) i spróbować złożyć w całość do renderowania .Chyba ,że ma ktoś pomysł na bezbolesną pracę z obiektem o 110.000 fejsów . Pomysły i podpowiedzi mile widziane.

Napisano

doloz sobie troche kostek pamieci ram(czyt DDr), a tak na serio to w editable poly ukryj nieurzywane polygony, to powinno pomoc.

Napisano

I troche pociagnolem dalej a kokpitu nie moge znalezc referencji (cos z yaka -9 mam jest prawie taki sam i chyba go wsadze z braku lakiu ...

Dodalem trymer w ogonie ,tekturke tylnych skrzydel i usunolem odpadajaca farbe z miejsc ww kadlubie gdzie jest on plocienny(tkanina i drewno) :))

Napisano

Wow! modelik super, podoba mi sie bardzo. Moim zdaniem niepotrzebnie dorobiłeś tylko RS-82, gdyż rosjanie w późniejszych wersjach chyba tego za bardzo nie używali :P Hmm, modelowi już chyba nic nie brakuje :) Co do sceny to może jakieś ujecie w powietrzu, chmurki, słońce itd.

Napisano

Czy nie ma nikt wiecej pomyslu na scenke militarno-lotnicza. Czy tylko carsy na forum istnieja? Mama wrażenie ,ze temat inny niz \"samochodówka\" nie istnieje.Mi osobiscie wpadl pomysł scenki na lotnisku na ktorym stoi kilka Yaczków i z powietrza sa atakowane przez niemieckie mysliwce lub bombardowane (czyli duzo ognia i dymu ) Co wy na to ?

Jesli taka scenka wam bedzie odpwiadac to zabieram sie za samlot niemiecki,a potem komponuje scene lub anime.

Napisano

samo robie samochod ale uwazam ze na forum powinno sie znalesc wiecej inny tematow, a co do sceny to mam propozycje a nawet kilka:

1)(Duzo roboty) Wymodeluj lotniskowiec w doku

2)(malo roboty)Hangar i takie duperelki jak beczki

3)(srednio roboty) Rozwal go tzn. Oderwij skrzydlo zrob wystajace druciki , polam kolka, zrob wiecej dziur w calym, i poloz na łące moze nawet zeby gdzies sie palilo...

Napisano

jak ze tak dobrze ci to idzie w prezencie dla ciebie poszukalem cabiny i znalazlem mala czesc mam nadzieje ze ci sie przyda