Napisano 23 Luty 200421 l Moj pierwesz samolot w Maxie 3 dzień pracy. Pilnie potrzeba dobrych zdjęć Yaka 7-lub wczesnego-9 jeszcze nie zdecydowałem który zrobie.
Napisano 24 Luty 200421 l Narazie to wygląda biednie... zresztą jak każda scena na początku modelingu :) ... Prosiłeś o jakieś zdjęcia znalezłem pare... mam nadzieje,że Ci pomogą.. PozdR Poszukam jeszce zdjęć.. może coś znajde to Ci dam..
Napisano 24 Luty 200421 l Znalazłem jeszcze takie... ->->->->->->->- Mam nadzieję, że te fotki Ci pomogą... PozdR
Napisano 24 Luty 200421 l Na jednym ze zdjęc widze szmacianego Jaka :P z IL-2 Sturmovik :D Co do materiałów zobacze w monografiach chyba coś tam miałem o Jakach.
Napisano 24 Luty 200421 l W tej monografii (wiecej o jakach nie mam): o Jaku 7 jest jakies 4-5 stron, umieściłem na ftp 3 z nich, gdyż na innych prawie nic nie ma:P Obrazki zajmują jakies 300 KB: Yak-7-1 Yak-7-2 Yak-7-3 Umieścielm także rysunek techniczny Jaka-9D: Yak-9 Mam nadzieje że materiały sie choć troche przydadzą :)
Napisano 24 Luty 200421 l Autor za nmatriały .Co do skrzydel to sa ok (mirror) .nastepne rzuty beda juz normalne :) Czy możesz mi pokaza przod twojego modelu w rzucie izometrycznym z bliska bo mam z tym nieesamowitego zgryza a u Ciebie wygląda jak w oryginale .
Napisano 25 Luty 200421 l Autor Pytanie jest do PTAK-u,na moich zdjeciach nie widać tego elementu chlodnicy a jego wykonanie dos znaczoco wplywa na wyglada kadluba Yaka-7. Z gory dzieki :))
Napisano 26 Luty 200421 l Autor Zmiany w modelu 1.Chłodnica przednia i tylna .2.Poprawiony obrys polaczenia kadluba z skrzydlem.3.Wytloczki na kadlubie(w oryginale to byla kratownica pokryta materialem. A rzut jest juz z kamery i w polowce -nie bedzie problemu czy skrzydla sa rowne) :))
Napisano 28 Luty 200421 l Autor Kadłub dostał troche detali i wciec Pojawila sie kabina ogon zostal przyciet tak aby dodac czesc ruchoma teraz praca nad faza wstepna do tylnych skrzydel
Napisano 28 Luty 200421 l Jest o wiele lepiej niż na początku... W tym modelu największą rolę odegrają tekstury, większość rowków możesz zrobić bumpem ...
Napisano 29 Luty 200421 l Autor tera siedze nad skrzydelkami .Przednie maja juz lotki a tylne wlasnie powastaja ,Jka juz beda to wrzuce jpega , a potem podwozie :) i smigielko :))
Napisano 2 Marzec 200421 l Autor 1.kolo z przednie ok 90 % complet 2. smmiglo , tlne skrzydla i kolk ogonowe a propo rowków to chyba faktycznie bumpem bylo by prosciej imoze lepiej by to wygladało ?
Napisano 2 Marzec 200421 l Na renderku z kołami na górnej części tego kabelka widać że jest [zbyt] kańciasty.. potraktuj go smooth\'em
Napisano 3 Marzec 200421 l Autor Przypomnialem sobie ,ze to samolot z IIWW a ja mu miejsca na karabinki nie zrobilem no to teraz juz sa.Jutro zabieram se za skrzydla -wykonczenie no i pora chyba go powoli z polowki w calosc zlozyc.A moze jescze cos wczesniej zmienic(poprawic),czegos mu jeszcze brak ???
Napisano 5 Marzec 200421 l Autor i dodalem kilka detali .Mam nadzieje ,ze nabiera to juz jakiegos wygladu.Kabina jest tragiczna i nie mawniej szkla bo chyba trzeba ja bedzie zrobic jeszcze raz ,Ale najpierw zaczne to troche otexturowywac ,.zobacze co mi wyjdzie :( [boje się] na sama mysl o texturowaniu to mi ........ , .........., .......... i ........
Napisano 5 Marzec 200421 l fajny a najbardziej podoba mi sie w tym wszystkim to ze uzyles przektoi kadlubowych.tylko mogl bys jescze zrobic osobno lotki i tylne stateczniki poziome A i zrob cos takiego jak na tej animce :) nie chodzi mi oczywiscie o cala animacje http://finalrender.com/products/images/fr_stage1/gallery/corsair_small.avi
Napisano 7 Marzec 200421 l Autor idzie mi to tragicznie (cala robie sam bez zrzutow zdjęć) i idzie mi to strasznie mozolnie . Nie bardzo wim jak nadac materialowi efekt \"uzywanego \" ,wytartego i niepolyskliwego bo ruscy mieli matowe lakiery , do tego polowa samolotu jest drewniana (polowa kadluba tez) i nie wim czy powinienem to zaakcentowac (delikatnie zmienilem fakture w materiale na poszyciu z drewna i plotna ). Bardzo licze na pomoc w teksturowniu bo mi arbajt sie zatrzymal :((
Napisano 7 Marzec 200421 l Autor A umini kolor z plotna ,musze to poprawic 2. wim ze roznica nie jest duze w obu materialach ale jak zrobie wieksza to wyglada to troche glupio . I pytanko jak zrobic obdarcie farby by natuealnie wugladalo?
Napisano 7 Marzec 200421 l Autor i kolpaku smigla wydaje mi sie ze to juz ostareczna wersja oraz poprawilem texture kadłuba ale jest to wersja surowa i teraz vede ja \"naturalizowal \" l
Napisano 7 Marzec 200421 l hmmm... jak juz kiedys pisalem w innych topicach: daj mu dirty reyesa :D fajnie sie prezentuje modelik ale jest stanowczo za czysty
Napisano 7 Marzec 200421 l Autor Dirty reyser -z czym to sie je ? I gdzie to sie da spotkac lub jakis tutek(topic) z opisem dzialania :?
Napisano 8 Marzec 200421 l no wyglada ok, widac ze sie starasz. Ale textury to jeszcze musisz dopracowac :). Pozdrawiam
Napisano 14 Marzec 200421 l Autor ale wrescie upralem sie z ta cho... rdza i tak mniej wiecej to wygloada .Moze troche przesadzilem z ta iloscia rdzy. Czekam na opinie i zabieram sie za reszte teksturek(tylko tsam kadlub ma texturke w 90 % go tow a reszta jest do zrobienia) Podziekowania dla Aleksandra. Pewnie bym tego nie ugryzl bez jego porad :) !!!
Napisano 14 Marzec 200421 l Nom, troszke zadużo rdzy, ale bardzo ładnie Ci to idzie. Możesz pokazać siatke?
Napisano 14 Marzec 200421 l No i teraz ta rdza wygląda jak \"nasprejowana\", normalnie to powinny być takie łuszczące się płaty.
Napisano 6 Kwiecień 200421 l Autor i ją wyrzucilem ,a ze z komputerem mialem problemow wiecej niz serewr max3d to od dzis zabieram sie ponownie do pracy.
Napisano 6 Kwiecień 200421 l Autor Po 30 resecie maxa ma dos .Może jak dorzucę ramu (mam 256) to bedzie lepiej i maxidlo przestanie sie \"wieszac\".Wiem ,że duzo pracy jeszcze przy tym modelu mam ale w takich warunkach -pass.
Napisano 7 Kwiecień 200421 l no no switna pracka, jeszcze tylko wymodeluj kokpit i bedzie najlepszy samolocik na forum.
Napisano 7 Kwiecień 200421 l Autor Myślałem że odstawie go na razie ,ale wpadł mi pomysł aby go pokroić na czesci,Dorobić to co jest nie tak lub czego nie ma (kokpit ) i spróbować złożyć w całość do renderowania .Chyba ,że ma ktoś pomysł na bezbolesną pracę z obiektem o 110.000 fejsów . Pomysły i podpowiedzi mile widziane.
Napisano 7 Kwiecień 200421 l doloz sobie troche kostek pamieci ram(czyt DDr), a tak na serio to w editable poly ukryj nieurzywane polygony, to powinno pomoc.
Napisano 7 Kwiecień 200421 l Autor I troche pociagnolem dalej a kokpitu nie moge znalezc referencji (cos z yaka -9 mam jest prawie taki sam i chyba go wsadze z braku lakiu ... Dodalem trymer w ogonie ,tekturke tylnych skrzydel i usunolem odpadajaca farbe z miejsc ww kadlubie gdzie jest on plocienny(tkanina i drewno) :))
Napisano 7 Kwiecień 200421 l Łooooo ... świetna pracka !!! Super texturki i wogole caly model. Podoba mi sie !! :-)
Napisano 7 Kwiecień 200421 l Autor Czy cos jeszcze poprawic w samym samolocie oraz JAKA SCENE DOROBIC ?
Napisano 7 Kwiecień 200421 l Wow! modelik super, podoba mi sie bardzo. Moim zdaniem niepotrzebnie dorobiłeś tylko RS-82, gdyż rosjanie w późniejszych wersjach chyba tego za bardzo nie używali :P Hmm, modelowi już chyba nic nie brakuje :) Co do sceny to może jakieś ujecie w powietrzu, chmurki, słońce itd.
Napisano 8 Kwiecień 200421 l Autor Czy nie ma nikt wiecej pomyslu na scenke militarno-lotnicza. Czy tylko carsy na forum istnieja? Mama wrażenie ,ze temat inny niz \"samochodówka\" nie istnieje.Mi osobiscie wpadl pomysł scenki na lotnisku na ktorym stoi kilka Yaczków i z powietrza sa atakowane przez niemieckie mysliwce lub bombardowane (czyli duzo ognia i dymu ) Co wy na to ? Jesli taka scenka wam bedzie odpwiadac to zabieram sie za samlot niemiecki,a potem komponuje scene lub anime.
Napisano 8 Kwiecień 200421 l samo robie samochod ale uwazam ze na forum powinno sie znalesc wiecej inny tematow, a co do sceny to mam propozycje a nawet kilka: 1)(Duzo roboty) Wymodeluj lotniskowiec w doku 2)(malo roboty)Hangar i takie duperelki jak beczki 3)(srednio roboty) Rozwal go tzn. Oderwij skrzydlo zrob wystajace druciki , polam kolka, zrob wiecej dziur w calym, i poloz na łące moze nawet zeby gdzies sie palilo...
Napisano 8 Kwiecień 200421 l jak ze tak dobrze ci to idzie w prezencie dla ciebie poszukalem cabiny i znalazlem mala czesc mam nadzieje ze ci sie przyda