floo Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Witam zainteresowanych pomocą. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa HP: http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/netbooki/875588_netbook_hp_2133_c7-m.aspx i tak się składa że mimo softu w postaci Vita Home, to radzi sobie całkiem dobrze. Parametry przyzwoite jak na takie małe coś i martwi mnie tylko jedna rzecz. Dlaczego tak słabo działa Blender - praktycznie krzaczy mi przy nim tragicznie, podobnie mam na youtube - przy pełnym ekranie i nie wiem dlaczego tak się dzieje... :( czy może to być wina sterów czy może directa 10? czy samego systemu... jeśli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam!
Lucas Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Obawiam, się, że słaba (chyba) karta graficzna może być przyczyną. To tylko takie moje spekulacje, ale właściwie by się zgadzało - krzaczy się program graficzny oraz film odpalany akurat przy powiększeniu.
arev Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Przykro to mówić, ale karty VIA (i Mirage od S3) to największe badziewia jakie ładuje się do laptopów. Niestety to niezbyt dobry sprzęt do pracy w 3D.
floo Napisano 5 Październik 2008 Autor Napisano 5 Październik 2008 no cóż pozostaje sobie odpuścić prace w 3d na tym laptopie... to maleństwo nie było kupowane pod tym kątem jednak bardzo chciałem spróbować czy aby chociaż rogów nie da się robić pod animkę.
trosiek Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Spróbuj ściągnąć najnowsze stery do grafy. No ale ludzie - dajcie spokój to jest netbook czyli do internetu a nie do grafiki ;) litości
Wafer Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 A ja bym wgrał XP i zobaczył jako poleci :) Tez mam lapka HP, nie pamietam modelu... mialem z nim orginalna Viste... miałem, bo na tym systemi poki co nic nie działa.... ;/
trosiek Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 a np co nie działa? Ja mam od dłuższego czasu (prawie rok) i wszystko działa... nie miałem ani jednego programu który by nie działał
Kuciel Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 sproboj sterowniki, ewentualnie w ustawieniach karty wez na wydajnosc nie na jakosc wszystko, powinno pomoc...
wesol Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 mi się wydaje ze to ramy, na viscie w PS'ie elliptical marquee tool tworzył mi zaznaczenie ok 20 min i zrezygnowałem, bo dopiero o 1/16 pasek postępu się posunął. oczywiscie 100% wykorzystanego ramu(tez mam 2gb). Jeśli chodzi o bledera to może linux? ale zawsze było problemy z kartami ati. poczytaj na jakimś forum. a może windows7? widać ogromny skok miedzy poprzednikami (xp, vista). To nie może być karata graficzna, bo ten komputer został stworzony do przeglądania internetu, a dla wielu internet=youtube. a pozatym VIA VN896 może wyświetlać obraz na panelach LCD, monitorach CRT i telewizorach, w rozdzielczości high definition sięgającej 1080i.
Robert B. Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 (edytowane) niestety karta graficzna, procesor. ogólnie ten laptop jest przewidziany tylko do spraw biurowych i internetu przykro mi to samo tyczy się laptopow z procesorami atom. Do multimediów minimom geforce 8200 i tak polecę ci COMPAQ CQ60 presario czy jak to się pisze. Wiem bo sprzedawałem niegdyś takowy sprzęt. PS bawiłem sie na sklepie tymi lapkami Zanim zaczniesz nic nie dajacą zabawę w nowe sterowniki zrób sobie recover-y Co do XP nowe laptopy w 99% są sygnowane na viste. Można to oszukać ale zanim zaczniesz się w to bawić sprawdź czy w ogóle idzie dostać sterowniki na XP do twojego sprzętu często nie ma. Edytowane 14 Luty 2009 przez Robert B.
Touch Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 Kupiłeś netbook'a, nie notebook'a, to nie są platformy przeznaczone do takich zastosowań. Nie ten procesor, nie ten układ graficzny. To ma być sprzęt maksymalnie mobilny, głównie jako drugi komputer, do komunikacji przez internet lub jako zaawansowany 'notatnik', nie jako narzędzie pracy grafika. Co do Visty w nowych kompach, to niestety jest umowa między Microsoft'em, a producentami nowego sprzętu, zgodnie z którą, każdy nowy komputer posiadający więcej niż 1GB RAM'u musi posiadać Vistę. Opcją jest jeszcze brak systemu lub linux. A najlepiej jeśli mamy w lapku Vistę Buisness lub Ultimate. Wtedy dostajemy od razu płytkę z oryginalnym Windows XP Professional lub mamy możliwość downgrade'u. Pozdr
Robertus Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 Do tego Blender chodzi w OpenGL a nie kazda karta , szczegolnie slaba sobie radzi
KLIK Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 ". A najlepiej jeśli mamy w lapku Vistę Buisness lub Ultimate" tzn - jesli kupiłem kompa rok temu i mialem w nim viste business to moge teraz zamienic na xp? nawet jesli vista byla w wersji OEM? Gdzieś czytalem ze własnie nie dotyczy to OEM. Bo tak juz dawno zamieniłbym na xp 64
Touch Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 Co Ci mogę powiedzieć, to są w ofercie, na przykład laptopy, gdzie preinstalowany jest system Vista Buisness i dołączona jest od razu płytka z XP Professional. Przykłady to HP550, Lenovo N200 i Sony VAIO z droższego segmentu. Najlepiej wyślij zapytanie do Microsoft'u. Pozdr
Robert B. Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 lapki bez systemu również w większości są insygnowane na viste wiec uwaga!
wesol Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 ten proces nazywa sie 'downgrade' i chyba kazdy moze z visty biznes oem downgradowac do xp
Rekomendowane odpowiedzi