Napisano 19 Październik 200816 l Aktualnie robie wizke pracowni komputerowej na zaliczenie w szkole. Obecny etap pracy wygląda następująco ale jeszcze dużo rzeczy się zmieni. Większosć materiałów też tylko testowo. Zakładam wątek bo prawdopodobnie nie pogradze waszą pomocą w dalszych etapach pracy :) Edytowane 9 Listopad 200816 l przez NV
Napisano 19 Październik 200816 l - krzesła brzydkie - materiały popraw - słońce daje ostre cienie - źle zrobiony widok za oknem Ogólnie mało rzeczy jest w scenie. Jakiego AA używasz? Pozdrawiam i czekam na update.
Napisano 20 Październik 200816 l tak .. Cienie od razu rzucają się w oko. .zwłaszcza pod biurkiem przy grzejniku !... materiał fotela ... PLASTYKOWO :D p.s. wróciłem :D
Napisano 20 Październik 200816 l Autor Spokojnie dopiero się rozkręcam ;) To zalążek pracy. Z racji tego, że mam mało czasu to i łabdejty będą co dłuższe odstępy czasu więc spokojnie :)
Napisano 20 Październik 200816 l Nie no, krzesła muszą polecieć, tak nisko przy biurku siedzieć to katorga by była. ;)
Napisano 20 Październik 200816 l Witam, *może głupi szczegół, ale w tej pracowni okna nieda się otworzyć :D bo niema jak ;) *krzesła zmień *wstaw coś do regału ;) *tło trochę nie pasuje *na oświetleniu się nie znam bardzo dobrze więc nic nie powiem *trochę dziwnie to wygląda, że każda drukarka jest pod takim samym kątem ułożona i monitor też :) *no i brak kabli od komputera. Bez tego on nie będzie działać. Klawiatura bez kabla i monitor też. To są takie szczegóły :D
Napisano 20 Październik 200816 l Autor Panowie ! :) To, że wrzuciłem ten renderek to nie znaczy, że nie będzie kabli, nic na półce itd. A co do krzeseł to się zastanowie czy do kosza wrzuce, bo podwyższyłem je i dopracowałem troszkę i mi się podobają. Na 100% drukarka czy monitory nie będą pod tym samym kątem ... ba będą różne :) To wszystko jest tak schematycznie. Jak już mówiłem to idzie na zaliczenie na informatyke więc wątek założyłem tak dla formalności bo znajomy ( z max3d ;) ) mi kazał. Wszsytko dopracuje w miare możliwośći. Ale serdeczne dzięki za uwagi bo są cenne :] PS: Zawsze klawiatura i mysz mogą być bezprzewodowe :D Ale spokojnie na detale przyjdzie czas :)
Napisano 25 Październik 200816 l Autor Żeby nie było, że nic nie robie ;) Jeszcze sporo pracy, muszę dodać zasłony, dokończyć sufit, zapełnić biurka, zmienić monitory, druakrki itp., dokończyć okna, poprawić niektóre materiały / zmienić ale czasu jest sporo więc powoli będę sobie to dłubał w wolnych chwilach od szkoły. I takie drugie dla zabawy.
Napisano 25 Październik 200816 l Masz pod sufitem jakieś niewidoczne światło? Bo chyba się coś fałszywego odbija w podłodze :] Popracuj nad geometrią okien. Niby drobna sprawa, ale sporo dodaje do obrazka. poszukaj przekrojów prawdziwych okien, przenieś je do 3D jako splajny, a potem Bevel profile na prostokącie. Fotele są zupełnie nie na miejscu. Bardziej bym je widział w gabinecie dentystycznym niż w szkole. Poza tym daj jakieś area shadows dla słońca. Rozmiar słońca powinien wynosić ok. 1/150 jego odległości od celu (jeśli to direct light to odległość powinieneś mieć wypisaną w parametrach światła, jeśli jakieś omni, Vray to sqrt(x^2 + y^2 + z^2) :).
Napisano 25 Październik 200816 l kamera o pół metra niżej. teraz perspektywa skraca pokój przez co ma się wrażenie, że sufit jest niżej.
Napisano 27 Październik 200816 l Witam Całkiem ładnie to wychodzi, jedyne co razi to krzesła (trochę chyba za drogie jak na nasze szkoły zakładam ze chodzi o polskie:)) no i dalej okna do wymodelowania od początku. Pozdrawiam Filip
Napisano 9 Listopad 200816 l Autor Wracam do projektu. Jak coś większość modeli to gotowce, ale zazwyczaj je jeszcze modyfikuje na potrzeby sceny więc coś tam modeluje ;). Na materiał monitorów nie patrzcie, na podłoge gdzie są te takie kropki (artefakty) też jeszcze nie wiem dlaczego się pojawiają.
Napisano 9 Listopad 200816 l Ładne światełko. Obcięłabym kadr od dołu, bo ta podłoga niezbyt ciekawa jest.
Napisano 9 Listopad 200816 l Tak. Zgadzam się z Anią. Za dużo podłogi i sufitu. Światełko w miarę. Bardzo podobają mi się zasłony, za to światło i cienie na podłodze już nie. Materiał skóry na fotelu zbyt reflektywny. A Artefakty? Moim zdaniem od krzesła. To nad nimi to jedyne na które światło pada. Może jakaś niedorobiona, niedopatrzona kaustyka? Ogólnie całkiem ładnie
Napisano 10 Listopad 200816 l Podoba mi sie kolorystyka i wiekszosc materialow. Niezle oswietlenie moim skromnym zdaniem, mimo, ze w rogu pojawiaja sie jakies bledy Gi (rozswietlenie za krzeslami). Bardzo niepraktyczny taki parkiet, lepiej wstawic deski z twardego drewna. Troche nie pasuje mi to ogromne puste miejsce w centrum kompozycyjnym Twojego obrazka (jest ono wypelnione jedynie parkietem), moze wstaw tam cos. Bedzie z tego dobra pracka.
Napisano 10 Listopad 200816 l na środku zrób jakś wysepkę z kaskadą wodną... ;) nie no żart. ale na środek możesz wwalić jeszcze wysepkę z 4-5 biurek :)
Napisano 10 Listopad 200816 l haha wcześniej crtki teraz lcd, fotele z plastiku teraz skóra :D widać że design ewoluuje wraz z postępem pracy :D
Napisano 10 Listopad 200816 l Autor Dzięki za komentarze. Jak zwykle staram się do nich stosować i poprawiać co myślę widać :) carlosss: Ehh bo Black Mamba namówił mnie abym dał to do WIP'a a te 2-1 rendery to taki bardziej zarys sceny miał być i nie miałem w planach tego na forum pokazywać. ReflectVision: Będą jeszcze resoraki ;] A tak na serio to chyba wiem o co Ci chodzi ale już raczej mebli zmieniać nie będę. Robie to do szkoły więc muszę się zmieścić w czasie i osiągnąć to co chciałem, czyli przyzwoity render nie model ;) ndru: thx JackVasi: thx Ania: Dzięki. Cieszę się, że się wypowiadasz w moim/moich wątkach :) trosiek: Pomyślimy ;)
Napisano 10 Listopad 200816 l zwariowałbym jakbym miał monitora tak z boku :) ładny render, kadr do obcięcie, zjedź kamera troszkę w dół i daj tym kompom cd-rom :P albo chociaz taka zaslepke co pasuje do obudowy i sie tak fajowo otwiera
Napisano 12 Listopad 200816 l Witam Coraz lepiej to wygląda! Zrób wysepkę na środku jak koledzy radzą i będzie git.
Napisano 29 Listopad 200816 l Autor Kończe na tym etapie. Miało wyjśc lepiej ale jako praca domowa na informatyke wystarczy bo czas sie kończy. :)
Napisano 29 Listopad 200816 l Powiem ci ze tylko te grzyby :P na scianach i jest Git. Mega progress patrzac na pierwsze rendery .Brawo
Napisano 29 Listopad 200816 l Scenka ładna, tylko brakuje mi jeszcze jednej rzeczy bardzo mnie wkurzającej w takich skupiskach komputerów, a mianowicie wszędzie się walających kabli. Rzuć na podłogę 500m tego cholerstwa, niech się wala pod nogami to będzie full real :-)