mkeruj Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 (edytowane) Witam Stało się tak, że obydwaj z Lokim zostaliśmy tryumfatorami poprzedniej bitwy. Dziękujemy za uznanie i oddane głosy. Zbliżają się Święta, wszyscy (chyba) będą mieli więcej czasu, zatem teraz trochę większe wyzwanie. Oto nowa referka: Jeśli chodzi o skomplikowane modele - nie jest ich wiele, jednak gdyby komuś brakowało jeszcze umiejętności, chyba nikt nie będzie miał nikomu za złe, jeśli użyje nie swoich modeli, jednak mile widziana jest informacja o tym w opisie pracy. Zainteresowanym rzutami i widokami budynku polecam stronę http://www.archdaily.com/8850/eb1-home/. Zachęcam do zapoznania się z zaktualizowanym regulaminem - jest on dostępny tutaj: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=55434 Ostateczny termin postowania prac - czwartek, 1 stycznia 2009, godzina 20.00 PS. Gdyby ktoś miał chęć odtworzyć rzut w cadzie - może liczyć na repa. Powodzenia Loki i mkeruj Edytowane 22 Grudzień 2008 przez tweety
Fargate Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Refka bardzo przyjemna :) Skończę robotę i biorę się za nią :D
naeq Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Hm, takie contesty mi się podobają, chyba się zabiorę za to ;)
siwy Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Fajny temat, może się skuszę. Ustalmy od razu że nie można wycinać fragmentów refki i wklejać do swojej wizki, ani używać tych fragmentów jako tekstur, tła itp.
Tores Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Podoba mi się, ale za dużo modelowania i by mnie rodzinka z domu wyrzuciła jakbym miał w wolnej chwili znów przed kompem siedzieć więc odpadam. PS. Może nie róbcie ograniczeń w sprawie wykorzystania gotowych modeli i informowania o tym skoro nie da się ich zrobić dokładnie bez informacji typu: expres do kawy to model firmy X a piec to model firmy Y. Wiem że można improwizować z tymi modelami ale po co skoro i tak będą mało dokładne a wolałbym zrobić coś co wykorzystam kiedyś w swoich innych wizkach.
sand Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 fajo to. Szkoda, że na święta mnie nie będzie :/
trosiek Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Tores ale nie ma żadnych ograniczeń co do modeli :) Siwy - wczoraj wprowadziłem zmiany w regulaminie na ten temat właśnie. Dopisałem 3 ostatnie punkty, także polecam się z nimi zapoznać.
Filip Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Witam Fajna referka! Jak macie jakies referki wyposazenia to wrzucajcie tutaj napewno przyda sie przy modelowaniu.
tweety Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Nowy regulamin minibitwy arch&wiz dostepny jest tutaj: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=55434 Pierwszy post tego wątku został zaktualizowany. Dodano nowy wpis mówiący o tym, że prowadzący daną minibitwę nie może brać udziału w prowadzonej minibitwie. Czyli np: mkeruj nie może startować w tej minibitwie, bo to on znalazł referencyjną fotę. Pozdrawiam [ps] trosiek sprawdź PM
mkeruj Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 Filip, jeśli chodzi o referki, jest kilka fotek na stronie podanej w pierwszym poście. Nestety to wszystko. Tweety - wszystko OK. Spróbuję jednak wrzucić swoją wersję, jako honorowy udział. Tores - myślę że improwizować z modelami można. W końcu nie skupiamy się tu na modelingu. PZDR mkeruj
mkeruj Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 Hoker jest bardzo podobny do tego: http://www.sacreations.co.za/bar.htm# lub http://ship2user.ca/proddetail.php?prod=CC6501
mkeruj Napisano 23 Grudzień 2008 Autor Napisano 23 Grudzień 2008 Zachęcam do wrzucania WIP-ów/skrinów i zgłaszania uczestnictwa. Może przy jakimś problemie ktoś posłuży radą? PZDR mkeruj
naeq Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Jak patrze na obrazek tego domu... To jest Render czy Foto ? :| chyba Foto nie?
trosiek Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 a wiesz że ja i mkeruj mamy właśnie wątpliwości...? w exifie pisze niby że nikon D300, ale to jak render wygląda :/ jest też jeszcze jedno ujęcie, które wygląda perfidnie jak render.
naeq Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Dziwne to... Ale to co zauważyłem, to tak: -Para na oknach -Ryski i odbicia na zmywarce -Odbicie na czarnym stole z kuchenką, wygląda nieregularnie realistycznie -Odbicia na krzesłach wyglądają jak prawdziwe Te fakty mogą potwierdzać to że jest to Fotografia.
chveti Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 a wiesz że ja i mkeruj mamy właśnie wątpliwości...? w exifie pisze niby że nikon D300, ale to jak render wygląda :/ jest też jeszcze jedno ujęcie, które wygląda perfidnie jak render. hehe ale już nie przesadzajmy, kto by podmieniał w jakikolwiek sposób EXIF żeby zrobić z renderu zdjęcie? ;)
tweety Napisano 25 Grudzień 2008 Napisano 25 Grudzień 2008 hehe to co Falcom wypisał z powodzeniem można domalować w PS albo wyliczyć w materiałach;) jestem zdania że to fotografia chociaż strasznie nudna i sterylna. Wiadomo... Nikon ;)
naeq Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 (edytowane) tweety masz rację, lecz jeżeli ktoś by chciał dodać do tego fotorealizmu to to chyba nie wystarczy. Pierwszy raz się spotkałem z zdjęciem które wygląda jak render i w dodatku nie jest specjalnie realistyczne. Edytowane 27 Grudzień 2008 przez naeq
Lis Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 fajny contest. Jam macie jakieś zapisy to mnie dopiszcie :)
mkeruj Napisano 26 Grudzień 2008 Autor Napisano 26 Grudzień 2008 Zapiszesz się sam wrzucając swoją wizkę. :D Wipy również pożądane.
trosiek Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Falcom-mi się jakoś udało mniej więcej wpasować:
mkeruj Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Napisano 27 Grudzień 2008 No, Trosiek bardzo ładnie... A niektórzy z tego co wiem wymiękli przy dopasowaniu kadru....
naeq Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 trosiek - mi tez już się udało, prawie perfekcyjnie, tak że wszystko się zgadza :) Widzę ze już masz dużo modeli, ja zaczynam dopiero ;x Powodzenia!
Tores Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Dajcie jakieś rendery jak wam oświetlenie wychodzi
mkeruj Napisano 28 Grudzień 2008 Autor Napisano 28 Grudzień 2008 Lis właśnie wrzucił swoje finałowe prace. Są dostępne w FW. Czekamy na pozostałe...
naeq Napisano 1 Styczeń 2009 Napisano 1 Styczeń 2009 Właśnie mi się renderuje finałowy obrazek, czy będziecie bardzo źli jak zapastuje go trochę po 20:00? Boje się po prostu że nie wyrobię z renderingiem.
mkeruj Napisano 1 Styczeń 2009 Autor Napisano 1 Styczeń 2009 Falcom ma problemy ze sprzętem, czekamy z zakończeniem do jutra. Szkoda że tak mało prac do ankiety, ale to pewnie z powodu świąt.
mkeruj Napisano 2 Styczeń 2009 Autor Napisano 2 Styczeń 2009 Nic nie wypociłem, musiałem pozostałe roboty pociągnąć do przodu.
Tores Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 To może przenieście zakończenie na poniedziałek do 20-tej. Może pare osób jest w stanie dokończyć swoją scenę do tego czasu. Sam bym nawet wrzucił swoją bo jak pisałem czasu na modelowanie to nie miałem ale światło mam ustawione. Teraz trochę go mogę wygospodarować i dokończyć modele. Bez sensu byłoby dawać tylko 2 prace do sondy. Niech się wpiszą osoby które na 100% by się wyrobiły. Jeżeli natomiast mielibyście czekać tylko na mnie to nie bierzcie mojej prośby pod uwagę.
trosiek Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 popieram prośbę Toresa. Niestety ta minibitewka trafiła na nieszczęsny czas świąt i sylwestra, gdzie wiele osób chyba odpoczywało od maxa :D ale nie od forum bo pamiętam 15 min po północy było na nim ze 50 osób :D Ja też postaram się dorzucić, ale jedyny warunek to jeśli zainstaluje maxa bo coś mi fika po formacie :/
naeq Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 (edytowane) A to fajnie, mógłbym już dać prackę, ale jak do poniedziałku to poprawię parę rzeczy ;) Edytowane 2 Styczeń 2009 przez naeq
tweety Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 no to przedłużamy do poniedziałku, czyli 5 stycznia 2009 :) Pozdrawiam
Tores Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 Moje wstępne wypociny. Nie wiecie jak się pozbyś jasnych miejsc w szparach pod szufladami po lewej stronie? Wydaje mi się, że powstały one po daniu vraylights pod półkami.
Lis Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 spróbuj zmniejszyć wielkosć sampla w LC. Jak zrobiłes te bliki na zmywarce? Bo wygląda mi to na bitmapę :D
pressenter Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 O, przedłużone. No to też powinienem się wyrobić.
Tores Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 Dzięki Lis. Okazało się, że miałem zaznaczoną teksturę z rozdzielczością 512. Odchaczyłem i jest ok. Co do zmywarki to rzeczywiście tekstura :)
Lis Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 I jak panowie? Mam nadzieję że do wieczora pojawi się jeszcze kilka kuchni!
naeq Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 (edytowane) Właśnie renderuje mi się finałowy obrazek Kuchni :) W sumie nie dużo nad nią siedziałem, około z 2 dni. Jak się uda to może jeszcze dziś wrzucę. Edytowane 5 Styczeń 2009 przez naeq
t0m3k Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 a ja chcialbym zapytac kiedy nastepna miniBitwa bo o tej dowiedzialem sie z watku FALcom'a w FW :/
naeq Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Tores - Chyba przesadziłeś z postprodukcją oraz coś textur nie widać. Ogółem ładnie, dobrze oświetlone.
Filip Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Tores - Ładnie wyszło. Od czego te brzydkie cienie pod puszkami od lampek?
Loki Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Fajnie wam wychodzi ta scenka, faktycznie dużo wyższy poziom niż poprzednia minibitwa :) Przypominam tylko o wrzucaniu gotowych renderów do tego tematu. Żeby mkeruj nie musiał szukać po całym forum waszych obrazków :)
Tores Napisano 5 Styczeń 2009 Napisano 5 Styczeń 2009 Dzięki chłopaki. No bez Post się nie obyło. Jedni meczą render bez końca aby otrzymać dobry efekt już w maxie a inni idą trochę na skróty przez PS'a. Trzeba sobie jakoś radzić aby szybko zrobić to co się chce uzyskać. Ogólnie powiem szczerze, że ciężkie dla mnie było uzyskanie w miarę dobrze kontrastowego wnętrza bez przepaleń. Dużo się nauczyłem przy nim i polecam te mini-bitwy każdemu. Filip - to nie cień tylko odbicie. Nie miałem czasu już ustawić fresnela poprawnie i wyszło za ostro.
Rekomendowane odpowiedzi