Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Stało się tak, że obydwaj z Lokim zostaliśmy tryumfatorami poprzedniej bitwy.

Dziękujemy za uznanie i oddane głosy.

Zbliżają się Święta, wszyscy (chyba) będą mieli więcej czasu, zatem teraz trochę większe wyzwanie.

Oto nowa referka:

propozycjawizkivc1.jpg

w1100.png

Jeśli chodzi o skomplikowane modele - nie jest ich wiele, jednak gdyby komuś brakowało jeszcze umiejętności, chyba nikt nie będzie miał nikomu za złe, jeśli użyje nie swoich modeli, jednak mile widziana jest informacja o tym w opisie pracy.

Zainteresowanym rzutami i widokami budynku polecam stronę http://www.archdaily.com/8850/eb1-home/.

Zachęcam do zapoznania się z zaktualizowanym regulaminem - jest on dostępny tutaj:

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=55434

Ostateczny termin postowania prac - czwartek, 1 stycznia 2009, godzina 20.00

PS.

Gdyby ktoś miał chęć odtworzyć rzut w cadzie - może liczyć na repa.

Powodzenia

Loki i mkeruj

Edytowane przez tweety

• Odpowiedzi 66
  • Wyświetleń 8,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hm, takie contesty mi się podobają, chyba się zabiorę za to ;)

Napisano

Fajny temat, może się skuszę. Ustalmy od razu że nie można wycinać fragmentów refki i wklejać do swojej wizki, ani używać tych fragmentów jako tekstur, tła itp.

Napisano

Podoba mi się, ale za dużo modelowania i by mnie rodzinka z domu wyrzuciła jakbym miał w wolnej chwili znów przed kompem siedzieć więc odpadam.

PS. Może nie róbcie ograniczeń w sprawie wykorzystania gotowych modeli i informowania o tym skoro nie da się ich zrobić dokładnie bez informacji typu: expres do kawy to model firmy X a piec to model firmy Y. Wiem że można improwizować z tymi modelami ale po co skoro i tak będą mało dokładne a wolałbym zrobić coś co wykorzystam kiedyś w swoich innych wizkach.

Napisano

Tores ale nie ma żadnych ograniczeń co do modeli :) Siwy - wczoraj wprowadziłem zmiany w regulaminie na ten temat właśnie. Dopisałem 3 ostatnie punkty, także polecam się z nimi zapoznać.

Napisano

Witam

Fajna referka! Jak macie jakies referki wyposazenia to wrzucajcie tutaj napewno przyda sie przy modelowaniu.

Napisano

Nowy regulamin minibitwy arch&wiz dostepny jest tutaj:

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=55434

Pierwszy post tego wątku został zaktualizowany.

Dodano nowy wpis mówiący o tym, że prowadzący daną minibitwę nie może brać udziału w prowadzonej minibitwie. Czyli np: mkeruj nie może startować w tej minibitwie, bo to on znalazł referencyjną fotę.

Pozdrawiam

[ps]

trosiek sprawdź PM

Napisano
  • Autor

Filip, jeśli chodzi o referki, jest kilka fotek na stronie podanej w pierwszym poście. Nestety to wszystko.

Tweety - wszystko OK. Spróbuję jednak wrzucić swoją wersję, jako honorowy udział.

Tores - myślę że improwizować z modelami można. W końcu nie skupiamy się tu na modelingu.

PZDR

mkeruj

Napisano
  • Autor

Zachęcam do wrzucania WIP-ów/skrinów i zgłaszania uczestnictwa.

Może przy jakimś problemie ktoś posłuży radą?

PZDR

mkeruj

Napisano

Jak patrze na obrazek tego domu... To jest Render czy Foto ? :| chyba Foto nie?

Napisano

a wiesz że ja i mkeruj mamy właśnie wątpliwości...? w exifie pisze niby że nikon D300, ale to jak render wygląda :/ jest też jeszcze jedno ujęcie, które wygląda perfidnie jak render.

Napisano

Dziwne to...

Ale to co zauważyłem, to tak:

-Para na oknach

-Ryski i odbicia na zmywarce

-Odbicie na czarnym stole z kuchenką, wygląda nieregularnie realistycznie

-Odbicia na krzesłach wyglądają jak prawdziwe

Te fakty mogą potwierdzać to że jest to Fotografia.

Napisano
a wiesz że ja i mkeruj mamy właśnie wątpliwości...? w exifie pisze niby że nikon D300, ale to jak render wygląda :/ jest też jeszcze jedno ujęcie, które wygląda perfidnie jak render.

hehe ale już nie przesadzajmy, kto by podmieniał w jakikolwiek sposób EXIF żeby zrobić z renderu zdjęcie? ;)

Napisano

hehe to co Falcom wypisał z powodzeniem można domalować w PS albo wyliczyć w materiałach;)

jestem zdania że to fotografia chociaż strasznie nudna i sterylna. Wiadomo... Nikon ;)

Napisano

tweety masz rację, lecz jeżeli ktoś by chciał dodać do tego fotorealizmu to to chyba nie wystarczy. Pierwszy raz się spotkałem z zdjęciem które wygląda jak render i w dodatku nie jest specjalnie realistyczne.

Edytowane przez naeq

Napisano

fajny contest. Jam macie jakieś zapisy to mnie dopiszcie :)

Napisano
  • Autor

Zapiszesz się sam wrzucając swoją wizkę. :D

Wipy również pożądane.

Napisano
  • Autor

No, Trosiek bardzo ładnie...

A niektórzy z tego co wiem wymiękli przy dopasowaniu kadru....

Napisano

trosiek - mi tez już się udało, prawie perfekcyjnie, tak że wszystko się zgadza :)

Widzę ze już masz dużo modeli, ja zaczynam dopiero ;x Powodzenia!

Napisano
  • Autor

Lis właśnie wrzucił swoje finałowe prace.

Są dostępne w FW.

Czekamy na pozostałe...

Napisano

Właśnie mi się renderuje finałowy obrazek, czy będziecie bardzo źli jak zapastuje go trochę po 20:00?

Boje się po prostu że nie wyrobię z renderingiem.

Napisano
  • Autor

Falcom ma problemy ze sprzętem, czekamy z zakończeniem do jutra.

Szkoda że tak mało prac do ankiety, ale to pewnie z powodu świąt.

Napisano
  • Autor

Nic nie wypociłem, musiałem pozostałe roboty pociągnąć do przodu.

Napisano

To może przenieście zakończenie na poniedziałek do 20-tej. Może pare osób jest w stanie dokończyć swoją scenę do tego czasu. Sam bym nawet wrzucił swoją bo jak pisałem czasu na modelowanie to nie miałem ale światło mam ustawione. Teraz trochę go mogę wygospodarować i dokończyć modele. Bez sensu byłoby dawać tylko 2 prace do sondy. Niech się wpiszą osoby które na 100% by się wyrobiły. Jeżeli natomiast mielibyście czekać tylko na mnie to nie bierzcie mojej prośby pod uwagę.

Napisano

popieram prośbę Toresa. Niestety ta minibitewka trafiła na nieszczęsny czas świąt i sylwestra, gdzie wiele osób chyba odpoczywało od maxa :D ale nie od forum bo pamiętam 15 min po północy było na nim ze 50 osób :D Ja też postaram się dorzucić, ale jedyny warunek to jeśli zainstaluje maxa bo coś mi fika po formacie :/

Napisano

A to fajnie, mógłbym już dać prackę, ale jak do poniedziałku to poprawię parę rzeczy ;)

Edytowane przez naeq

Napisano

no to przedłużamy do poniedziałku, czyli

5 stycznia 2009

:)

Pozdrawiam

Napisano

Moje wstępne wypociny. Nie wiecie jak się pozbyś jasnych miejsc w szparach pod szufladami po lewej stronie? Wydaje mi się, że powstały one po daniu vraylights pod półkami.

kuchniatf03pw5.jpg

Napisano

spróbuj zmniejszyć wielkosć sampla w LC.

Jak zrobiłes te bliki na zmywarce? Bo wygląda mi to na bitmapę :D

Napisano

Dzięki Lis. Okazało się, że miałem zaznaczoną teksturę z rozdzielczością 512. Odchaczyłem i jest ok. Co do zmywarki to rzeczywiście tekstura :)

Napisano

I jak panowie? Mam nadzieję że do wieczora pojawi się jeszcze kilka kuchni!

Napisano

Właśnie renderuje mi się finałowy obrazek Kuchni :) W sumie nie dużo nad nią siedziałem, około z 2 dni. Jak się uda to może jeszcze dziś wrzucę.

Edytowane przez naeq

Napisano

a ja chcialbym zapytac kiedy nastepna miniBitwa bo o tej dowiedzialem sie z watku FALcom'a w FW :/

Napisano

Tores - Chyba przesadziłeś z postprodukcją oraz coś textur nie widać. Ogółem ładnie, dobrze oświetlone.

Napisano

Tores - Ładnie wyszło. Od czego te brzydkie cienie pod puszkami od lampek?

Napisano

Fajnie wam wychodzi ta scenka, faktycznie dużo wyższy poziom niż poprzednia minibitwa :)

Przypominam tylko o wrzucaniu gotowych renderów do tego tematu. Żeby mkeruj nie musiał szukać po całym forum waszych obrazków :)

Napisano

Dzięki chłopaki. No bez Post się nie obyło. Jedni meczą render bez końca aby otrzymać dobry efekt już w maxie a inni idą trochę na skróty przez PS'a. Trzeba sobie jakoś radzić aby szybko zrobić to co się chce uzyskać. Ogólnie powiem szczerze, że ciężkie dla mnie było uzyskanie w miarę dobrze kontrastowego wnętrza bez przepaleń. Dużo się nauczyłem przy nim i polecam te mini-bitwy każdemu.

Filip - to nie cień tylko odbicie. Nie miałem czasu już ustawić fresnela poprawnie i wyszło za ostro.