Napisano 10 Luty 200916 l Tym razem coś innego - tarczowe hamulce rowerowe Avid BB5, robione w Rhino :) hi-res Co jest: - tarcza 160mm - adapter przód - klocki + spinka Co będzie: - zacisk - detale (śrubki, linka, baryłka) - jak dobrze pójdzie to skuszę się może na całe koło :) Edytowane 4 Marzec 200916 l przez KamillM
Napisano 11 Luty 200916 l Jest detal :) Czekam na najtrudniejsze - czyli zacisk... Może zrób taką mini scenkę, że ogólny zoom na hamulec, który jest zamontowany na ramie, widać haki z częścią ramy (haki może z jakimś polskim motywem na styl NS-bikes), piastę i szprychy... i tak offtopic: skaczesz? może się znamy :)
Napisano 11 Luty 200916 l Autor Też właśnie myślałem o jakiejś scence... zobaczę jak mi będzie szło :) Skakać nie, jeździć tak ;) Przy okazji, mały update: hi-res Edytowane 11 Luty 200916 l przez KamillM
Napisano 13 Luty 200916 l Autor Dzięki :) Zacisku jeszcze nie ruszam, zastanawiam się czy nie lepiej go zrobić w maxie :f Tymczasem up - kółko Mavic Crossride. Obręcz to tylko zarys, odpicuję ją jeszcze :P hi-res hi-res hi-res
Napisano 13 Luty 200916 l Kto jak to ale Ty Kliment to aniołkiem w tej kwestii nie jesteś ;) Ładny model. Niesluchaj tego podemna rób mocniejszy detal :D
Napisano 14 Luty 200916 l czekalem na całe koło bo byłem ciekaw jak ci wyjdzie klasyczny zaplot koła na 3 bądź 4 krzyże, a ty poszedłeś na prościznę i zrobiłeś w lekkim standardzie. Jakieś nyple? Jak już detal to po całości. Konusy także mają ząbki, żeby się wgryzały w ramę. Sam zacisk jest źle zrobiony, bo nie zależnie od położenia rączki niczego nie ściśnie. To takie detale.... :) Ale jest super! i to jak na rhino.
Napisano 14 Luty 200916 l hehe lol umkną mi ten wątek :D z samochodów na koła od roweru hehe dziwna koncepcja :D ale fajnie wygląda ... ale nie no jak zacząłeś koło to myśle ze juz mozesz mysleć nad jakimś fajnym rowerkiem do zjazdów ;) siakies takie cos ? :D hmmmm..,,
Napisano 14 Luty 200916 l to raczej jakieś enduro jest / bardzo lekki FR. Widziałeś kiedyś rower do zjazdu?
Napisano 14 Luty 200916 l to raczej jakieś enduro jest / bardzo lekki FR. Widziałeś kiedyś rower do zjazdu? A widziałeś kiedyś rower na którym sie nie zjeżdza ?? chodziło o cos w rodzaju sportowego roweru w tym stylu , nie czepiaj sie głupot bo to nie forum rowerowe i nie zasmiecamy wątku koledze Kamilowi :] Bye
Napisano 15 Luty 200916 l Autor kliment, dzięki, jestem zaszczycony! :D Nvidia, dziękować, mam nadzieję, że komp nie odmówi posłuszeństwa ;) leniuch, koła mavica mają taki zaplot a że te kółka ubóstwiam to po prostu musiałem je zrobić :D Nyple niby są, dziś się wezmę za felgę to dodam resztę detali. Konusom (aż musiałem sprawdzić co to jest) dodam ząbki :) Profil rączki zmienię, nie zwróciłem na to uwagi. Dzięki za uwagi! :) 09121986, rowery to moja miłość, dziwię się, że dopiero teraz wpadłem na pomysł zrobienia jakiejś części rowerowej :D Jeszcze nie mam w głowie żadnej scenki... Jeśli już będę robił rower, to raczej swój - Mongoose Rockadile LEX :) --- Dodałem oponkę - Schwalbe Nobby Nic: hi-res
Napisano 15 Luty 200916 l Autor makak_, tak planuję... jak będzie - zobaczymy ;p Kacper, jeśli chodzi o tarczę to występuje w 3 średnicach: 160mm, 180mm i 203mm :) Co do felgi to mam różne fotki kół Mavica i wynika z nich, że w wersjach dla tarczówek ma właśnie zaokrągloną obręcz (chociaż przyznaję, że nie za pięknie to wygląda). Uwierz mi, że też mam styczność z rowerem, to moja miłość :D
Napisano 15 Luty 200916 l który to mavic? Robileś kapslowanie na obręczy? Jestem ciekaw, czy będziesz się bawił potem w teksturowanie opony, tak aby na ściankach bocznych byl widoczny oplot. To na co czekamy teraz? Może pociągniesz dalej i jakiś widelec wymodelujesz? Może coś z wyższej półki? Jakiś SID? FOX X? (bo domyślam się, że rowerek XC) Jakiś już dłuższy czas temu sam zabierałem się za model mojego fox'a 36, ale pokonał mnie buster :) Kilka błędów w siatce miałem i się odechciało :) Chyba jeszcze raz spróbuję... jednak chwilowo pochłania mnie całkowicie RealFlow + Afterburn + FumeFX... moze później... Edytowane 16 Luty 200916 l przez leniuch
Napisano 16 Luty 200916 l Autor Eden-3d, dziękuować :) Ania, dzięki! Ja też mam taką nadzieję :) leniuch, Mavic Crossride Disc. Będę robił obręcz od nowa, bo raz, że nie ma kapsli (tak jak piszesz), a dwa że nie podoba mi się ten obły profil - wolę jednak standardowe kształty. Jeszcze nawet nie myślę o teksturach, ale postaram się zrobić tak jak mówisz :) Wszystko zależy jeszcze jaka będzie scenka - ostatnio mnie naszło żeby zrobić to w zwykłym studiu. Obecnie siedzę nad napędem - kaseta xt, przerzutka tylna xt shadow (mam ją w ręku, więc będzie łatwiej), łańcuch xtr, a korby i zmieniarka przednia - nieustalone, może coś z fsa/xt :) Próbowałem dziergać widelec, ale chyba jeszcze brakuje mi techniki, dlatego odkładam to na później :( ...myślałem o Marzocchi MX Pro, bo sam takiego mam, ale to się jeszcze zobaczy, na razie jestem otwarty na propozycje :) pozdrawiam
Napisano 16 Luty 200916 l Autor Dzięki, doceniam to, ale jak już zdecyduję się na jakąś ramę to od razu będę miał jej wszystkie dokładne wymiary :)
Napisano 16 Luty 200916 l dokładnie, z reguly każdy producent ma podaną geometrię ramy na stronie. Co do amortyzatora...zrób coś bardziej finezyjnego niż OEMowy marzocchi. korby i przezutkę przednią zrób do zestawu, XT, będzie co modelować bo tam są korby 2pc, więc są śrubki zaciskujące jedno ramię na osi. jestem strasznie ciekaw jak ci wyjdą te przerzutki i manetki od nich... :)
Napisano 18 Luty 200916 l Autor Może i masz rację... poszukam jakiegoś amorka fajnego ;) Ostatnio mam mniej czasu, więc tylko tyle nowego: hi-res hi-res ...tak, widzę tego buga na dole wózka :)
Napisano 19 Luty 200916 l ładnie to wygląda.. ładnie to wszystko widac.. czy mozesz pochwalic się siateczką? mnie strasznie interesuje jak modelujesz niektóre rzeczy bo ładnie wychodzą.. i czy modelujesz z głowy z podglądu czy masz bp ? pozdrawiam.. od dzis Twój fan :P
Napisano 19 Luty 200916 l Autor kliment, dziękować :) rudylew, siatka - nie ma co za bardzo oglądać, na pewno można to zrobić ładniej i szybciej :) Wrzucam sobie do viewportu w miarę możliwości prostopadły rzut/zdjęcie żeby złapać proprocje i zbieram całą masę zdjęć żeby uchwycić detal. W przypadku przerzutki - akurat mam ją w domu, więc jest o wiele łatwiej :) A z tym fanem to bez przesady ;) Pająk kasety idzie do wymiany, znalazłem fotkę 3 razy większą niż ta, z której korzystałem i okazało się, że ciut inaczej to wygląda...
Napisano 22 Luty 200916 l :000 Zrobisz zbliżenie na te napisy w finale ? :) Bo jeśli nie to nie wiem po co je robiłeś :D Ale oczywiście modelik pikny.
Napisano 22 Luty 200916 l Chyba nie renderujesz w rhino, że te bugi wychodzą. Zawsze chciałem się uczyć rhino ale jak zobaczyłem eksporty siatek z tego programu to odpuściłem. Faktycznie jest ten bug na wózku ale nie tylko ten:/ Praktycznie każdy ząbek ma bug spowodowany eksportem i nie tylko tam one są. Mam nadzieje, że podkręcenie jednego obiektu do miliona poly rozwiązuje chociaż ten problem:D. Wygląda to świetnie i powinno zostać świetne w rhino bo tam też jest vray już chyba. Pozdrawiam i powodzenia w dalszej pracy.
Napisano 22 Luty 200916 l Autor kliment, wbrew pozorom wyrycie takich napisów w rhino nie jest trudne. Zrobić to a maxie to dopiero zasługuje na szacunek :) Nvidia, szczerze mówiąc to nie mam pomysłu. Na razie dążę do wymodelowania całego roweru, bo to moja miłość :D A co dalej - zobaczę, może zostanie sam clay, a może spróbuję zrobić jakieś studio. Sjon, eksportuję do maxa i tam renderuję w vrayu (co prawda, jak piszesz, jest vray dla rhino, ale jeszcze się nie interesowałem nim dokładniej). Ten bug na wózku i te pierścienie przy każdej zębatce kasety to moja wina :( Eksport w rhino jest rozwiązany całkiem nieźle, można wybrać dowolną gęstość siatki. Mam zamiar kiedyś sprawdzić jaką minimalną gęstość dać, żeby to ładnie wyglądało - właściwie będę musiał, bo już teraz komp mi trochę zaczyna narzekać ;) kamil.ochel, to ja niedługo zwiaruję :P Dałem rendery na forum rowerowe żeby mi wytknęli błędy natury technicznej i okazało się, że muszę znowu poprawiać kasetę i mam małe kłopoty z proporcjami...
Napisano 4 Marzec 200916 l Autor Dawno nic nie dawałem, bo w sumie nic nowego nie robiłem. Przerzutka poszła w kąt, a dokładniej do serwisu - czeka na założenie :) A ja czekam aż wróci, bo muszę podpatrzeć co nieco. Dlatego zająłem się korbą - XT: hi-res
Napisano 5 Marzec 200916 l heheh mogles odpalic jakiegos CADowskiego softa, np. Solidwoks'a albo Rhino i tam zaprojektowac od podstaw bo widze ze idziesz niezle w sczegol :) Slicznie, to sie ceni!
Napisano 5 Marzec 200916 l Autor 09121986, dziękować :) leniuch, robię pojedynczy fragment zębatki i potem kopiuję je - jeśli o ten etap Ci chodzi. 3D CREATIVE, robię to w Rhino :)
Napisano 5 Marzec 200916 l A spoko :) Sorrki nie czytalem wszystkiego ;p To pozniej wiesz.. Spawara i CNC i masz rower ;p