Napisano 11 Marzec 200916 l Witam, na cgtalku jest nowa mini bitwa "80's Cartoons" , do niej modeluję chatke muminków ,główne problemy to brak super refek (HQ z filmu) ,oraz różny wygląd tego domku na różnych filmikach/ujęciach , porobiłem sobie tylko screeny z dość słabej jakości filmików na youtube , dzisiaj mi print screen przestał działać ,dlaczego?:D pare refek żeby nie było ,nie jade prosto z tego domu (ostatnia refka po prawej) ,dopiero jak coś jest naprawde ciężko z filmu animowanego dojżeć to się tym sugeruje.. pozdrawiam ostatni up; Edytowane 12 Marzec 200916 l przez peterr
Napisano 11 Marzec 200916 l no praca fajna tylko co z tymi oknami jest?? chyba troszkę są źle usadowione?? czekam na dalsze efekty powodzenia
Napisano 11 Marzec 200916 l Autor okna latają bo je modeluje i pozycjonuje jeszcze ,potem trzeba będzie to wszystko wyciąć "do środka" domku :) dzięki ,wie ktoś czemu print screen nie działa czasami ?
Napisano 11 Marzec 200916 l Nawet nawet . Filmików szukasz na YT czy korzystasz z kreskowka.pl lub kreskowa fani ?Dlaczego wybrałeś to anime ? Czemu nie coś Polskiego jak Reksio :D
Napisano 11 Marzec 200916 l Autor haha muminek:D reksio reksio...nie wiem tak po prostu ,lubiłem muminki a ten budynek wydawał się całkiem przyjemny + troche detalu... szukałem po google ,na youtubie znalazło ,narazie mam problem z brakiem print screena w nocy dam update pzdr
Napisano 11 Marzec 200916 l Autor A może wcześniej mały "up" ,męcze okna ,są dość nudne gdzieniegdzie więc chyba je lekko pozmiękczam (tutaj przesadziłem na renderze) edit: i kamyki ,nie wiem czy finished ale są pzdr Edytowane 11 Marzec 200916 l przez peterr
Napisano 11 Marzec 200916 l Dlaczego wybrałeś to anime ? Czemu nie coś Polskiego jak Reksio :D No padłem ze śmiechu :D Muminek pyta czemu nie wybrał reksia :D
Napisano 12 Marzec 200916 l Autor Okna są już ok ,nie są wycięte ale to potem ,narazie z tyłu domu zewnętrzną częśc piwnicy trzeba zrobić ,mały detal na dachu przy wejściu (chyba jakiś ptak jest w bajce ,rozmazane bardzo) a potem pokombinuje czy okna są w dobrych miejsach w stosunku do wnętrza..
Napisano 12 Marzec 200916 l Autor yup, jak modeling to modeling :D może jeszcze je poprawie w zb ,może zoptymalizuje bo walnąłem na mental-proxy 500k poly... pzdr:)
Napisano 12 Marzec 200916 l Autor testuje różne dachy któreś się bardziej podoba ? oba do bani? co się nie podoba? git? pzdr
Napisano 12 Marzec 200916 l Autor kurcze akurat to się da zrobić ,chodzi mi o to czy raczej takie puchate[:D] czy bardziej płaskie , dzięki za opinie ,czekam na jeszcze;P pzdr
Napisano 12 Marzec 200916 l bardzo ciekawie ci to wychodzi. Pamiętam, że ktoś jeszcze robił podobną pracę z muminkami, też modelował ich dom. Powodzenia w tej bitwie widziałem, że strasznie dużo jest tam dobrych prac. tak na marginesie, zawsze się zastanawiałem jak mama i tata muminka mają na imię, każda postać miała imię w tej bajce i czemu mama muminka robiła pranie, skoro sam muminek nie miał rzadnych ubrań, ona sama miała tylko fartuch a tata muminka cylinder, może dla całej doliny robiła pranie, coś jak miejska pralnia.
Napisano 12 Marzec 200916 l Autor ptaszek nad daszkiem;0 jeszcze mi nie do końca leży ,zwłaszcza nogi ,pasuje dodać piórka na skrzydłach tak jak na tym na dole, ale to zaraz.. zapowiada się brak większych up-ów przez weekend jako że studia heh. pzdr
Napisano 13 Marzec 200916 l nieźle wyszedł ci ten ptak :) przez weekend jako że studia heh. niestety znam ten ból, a co studiujesz jeśli to nie jest tajemnica
Napisano 13 Marzec 200916 l fajne, to będzie sam dom, czy mieszkańców też przewidujesz? wiesz buka, bobek, ryjek i te sprawy:)
Napisano 13 Marzec 200916 l Autor to tak ,studiuje na ekonomicznej ;) czasu zostało jeszcze miesiąc minus tydzień dla bezpieczeństwa na poprawki/optymalizacje/rendery zostaje 3 tygodnie ,narazie chce zrobić dom i nad tym się musze skupić ,jak czas pozwoli to zrobie jakiegoś/jakieś muminy:P pzdr
Napisano 13 Marzec 200916 l Małą Mi zrób jeszcze to najważniejsza postać:)A skrzydełka u ptaszka trochę jak płetwy wyszły;)
Napisano 13 Marzec 200916 l dokładnie:) na bukę też liczę. fajnie by to wyglądało, wiecie, cała rodzinka +buki, ryjki i inni, wszyscy ładnie ustawieni przed domkiem, pozują do zdjęcia rodzinnego, wszystko miło i ładnie. albo wszyscy ładnie stoją, czekają na zdjęcie a buka zdziela ryjka przez łeb, bo się szczerzy do zdjęcia hehe :D
Napisano 13 Marzec 200916 l Autor hehe :)) troche tych postaci tam jest https://research.wsulibs.wsu.edu:8443/dspace/html/2376/1535/moomin.htm :)
Napisano 13 Marzec 200916 l chodziło mi o te najbardziej rozpoznawalne, wiesz te z najbliższej muminkom rodziny:) ale spoko, najpierw skoncentruj się na budynku. będę trzymał kciuki za powodzenie w bitwie
Napisano 14 Marzec 200916 l oglądałem twój wątek na cg powinieneś poprawić okna zwłaszcza te które są wyżej, użyj bend żeby je dopasować do kształtu budynku, powodzenia
Napisano 17 Marzec 200916 l Autor dzięki za odpowiedzi tutomash - to oczywiste ,ale to jest za bardzo in progress chyba żeby się tym zajmować,po prostu może mnie czekać dużo skalowania przesuwania obiektów;p troche rzeczy lewituje ,kanapa chyba za długa ,część wymaga poprzesuwania vertexów i takie tam ,walcze z ogólnym ustawieniem i wielkością rzeczy na podstawie różnych screenów .. pzdr
Napisano 23 Marzec 200916 l Autor Dużo się zmieniło przez ostatni tydzień ,w sumie parter jest na wykończeniu ,renderuje i poprawiam bugi ,są schody ( narazie nie renderuje ) .. wyciąłem okna i drzwi na parterze także światło mogłoby już wpadać:P pzdr
Napisano 23 Marzec 200916 l witam na początku wydawało mi się, że będzie scena z zewnątrz i jakieś postacie, ale widzę ze concept się zmienił, czemu? czyżby bardziej pasował by ci inter niż scena z zewnątrz, szkoda bo dom coraz bardziej przybierał kształtów, brakowało już upragnionych przez wszystkich muminków i buki rzecz jasna, bez niej to nie będzie skonczona praca
Napisano 24 Marzec 200916 l Autor nie nie na początku zakładałem że zrobie exterior ,z myślą o późniejszym wnętrzu ,będzie full 3d po prostu ,można sobie otworzyć drzwi itp :P poprawie bugi z docinania parteru ,save i skasuje co się da bo mam 0-5fps .. pzdr
Napisano 24 Marzec 200916 l by się przydało tatusia muminka walnąć na fotel z gazetą, mamuśke do garów, muminek może latać za ryjkiem:) w sumie to dużo roboty z muminkami by nie było; robisz muminka, dodajesz cylinder, fartuch, i rodzinka jest:) textura też chyba skomplikowana nie będzie
Napisano 24 Marzec 200916 l Autor jakiegoś muminka zrobię jak mi totalnie zbrzydnie robienie wnętrza;P jako przerywnik ..
Napisano 27 Marzec 200916 l Wow, dołączam się do grona kibiców :D Planujesz jakąś animacje z tym zrobić albo wcisnąć to do jakiegoś silnika, żeby ludzie sami sobie pochodzili? :D
Napisano 10 Kwiecień 200915 l Autor uhh muminka(raczej) nie będzie ,"coś" mi urwało 2 tygodnie ,ale już dzisiaj coś pokaże;D będzie szybka końcówka ,bo zostało 4-5 dni ,na szczęście chatce i tak nie wiele brakuje :) pzdr i dzięki !
Napisano 11 Kwiecień 200915 l w przyszłości na pewno będzie, szkoda tylko, że się do konkursu nie wyrobi. a to niepunktualny muminek:)
Napisano 13 Kwiecień 200915 l Autor bardzo z grubsza renderek :D troche mi max już przymula (1kk poly) ,renderowało się to pare minut ,no ale rozdziałka mała i sampling też.. testuje wszystko naraz materiały ,światło itd.. GI wyłączyłem bo nawet mi nie zaczynało renderować,najwyżej na koniec sie z tym pomęcze... następne renderki chyba dopiero w nocy;p pzdr
Napisano 13 Kwiecień 200915 l Autor i jeszcze jeden test..troche powycinałem itp..biore się za materiały wnętrza,reszte dopicuje w locie bo czasu mało:/ rendertime:30min elo
Napisano 13 Kwiecień 200915 l nie za niski ten twój dom w bajce wydaje mi się że był zdecydowanie wyższy
Napisano 13 Kwiecień 200915 l Autor dobrze Ci się wydaje ,tzn nie do końca bo raz że rysunek zewnętrza był różny i miał się czasami nijak do wnętrza ,dwa że kamera ustawiona odpowiednio troche go "rozciągnie":) strasznie mnie ten domek irytuje;P pzdr
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Autor hmm ok wywaliłem z FW ,brak krytyki może źle wpłynął na to jak wygląda ( imho opinie kogo sie pytałem były różne - fajne kolorki - mdłe - zaje.. chatka muminka itp) materiałów na chatce i chatki raczej nie zamierzam już poprawiać,otoczenie czemu nie.. licze na jakąś konstruktywną krytykę,najwyżej na cgt pójdzie to a tutaj sie dorobi lepsze otoczenie... ostatni progress komentujcie ! najgorsza krytyka to brak krytyki;/ pozdrawiam
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Klimat bajkowy zaczyna się czuć :) jednak... Porozkładałbym na Twoim miejscu więcej drzewek, szczególnie na drugim planie. Nie za bardzo pamiętam tą bajke, ale moze pomodeluj troszke kamieni, mniejszych krzaczków i zacznij wypełniać przestrzeń. Pokusiłbym się rownież o trawe w stylu choinek, albo przynajmniej kępki trawy. Głównie chodzi o modele które nieodbiegałby od stylu. Naświetlenie sceny też pozostawia pewien niedosyt. Glownie chodzi o kontrast między cieniem a miejscem gdzie pada światło. Zmniejsz troszke enviro i daj mocniejsze lekko światlo. Ogolnie pobaw się tym :)
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Autor dzięki za odpowiedź.. ogólnie pasuje - zrobić trawe tak jak mówisz -kamyki -poprawić dach albo od nowa;/ -kolory bardziej żywe/kontast (to może jednak dam speculara:P ) -drugą góre z prawej strony ....thx
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Ale co się stało się ?? Gdzie rodzinne zdjęcie muminków przed domkiem ?? czy to tylko mój koncept był :D A co z interiorami, narobiłeś się i nic ??, może jakiś set out i in ?? Też już widziałem że finala na Cg dałeś, ale dalej można dużo pokombinować jeżeli masz jeszcze siłę. No i naprawdę żal, że muminki się wyprowadziły
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Witam Sory, że byłem bezlitosny, ale po prostu nerw mi skoczył. Słabo to wygląda przez światło centralnie z góry - brak jakiegokolwiek cienia. Dałbym szyby (jeśli nie ma) i coś w odbicia wrzucił. Kawałek gór z lasem czy coś. Trawa, drzewka, materiały - do wymiany.
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Autor starocia psd zachowam sobie dla porównania :P jak uważasz że miałeś racje to nie masz za co przepraszać,niech domek będzie ładniejszy.. test "wszystkiego" tj narazie starałem się doświetlić,żywe kolory[?] i lepszy czas renderingu.. co do interiorów - miało być ale nie ma szans że zrobie materiały i oświetle teraz i będzie wyglądało lepiej niż źle;) pzdr
Napisano 16 Kwiecień 200915 l O ile dobrze pamiętam, w Muminkach wszystko było przesadnie blade, więc IMHO wczorajsza wersja bardziej pasuje klimatem.
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Cukierkowo, ale obejrz choc Muminki na dobranoc jeszcze dokładniej - spróbuj dokładniej naśladowac kolorki i krajobraz :D Cos mi się wydaje że liczysz na V-Rayu :P
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Jeśli chodzi o wersję nocną: (klik) swoją drogą, uspokoiłem się czytając komentarze, bo myślałem, że tylko ja się bałem Muminków w dzieciństwie :D