Napisano 21 Marzec 200916 l Zrobiłam sobie DOF w nodach, niestety tak wyszło że mi działa na klatce 220, ale na klatce 100 nie działa. Nie wiem czemu i proszę o pomoc. Kamera cały czas ma fokus na budynek, zmienia się tylko jej położenie. Wygląda jakby kanał Z w klatce 100 nie posiadał żadnej informacji, na Viewerze na dole po lewej widać że jest cały biały, i dopiero w pobliżu klatki 220 pojawia się tam znak. Układ w klatce 220 (działa): http://www.ania.xibo.at/tmp/dof220.jpg W klatce 100 (nie działa): http://www.ania.xibo.at/tmp/dof100.jpg Plik .blend (uproszczony - zostawiłam kamerę, budynek, znak, i oczywiście nody) http://www.ania.xibo.at/tmp/dof.blend
Napisano 21 Marzec 200916 l No ładnie widzę, że z początku nie ma DOf'a, ale już przy 142 już coś tam widać ale leciutko trzeba trochę pochulać przy ColorRamp i dac przedziala na samym początku ale wtedy widać, że cała scena ma dof więc nie wiem czy może można animować colorramp ale dobrze by było odwrócić to a przy już 120 spowrotem na poprzedni układ tylko że nie wiem jak EDIT: i tu się ujawnia mój niebyt w nodach Edytowane 21 Marzec 200916 l przez mandragora
Napisano 21 Marzec 200916 l Autor Dzięki, z tym map value już działa. Tak da się animować colorramp (nodem Time), właśnie to zamierzam zrobić bo chcę przenieść dofa ze znaku na budynek.
Napisano 23 Marzec 200916 l O, nadal nad tym pracujesz, super, właśnie byłem ciekaw co z tamtym kurczakiem którego kiedyś pokazywałaś :) Piórka mi się strasznie podobały z tego co pamiętam. xD
Napisano 23 Marzec 200916 l Autor Piórek być może nie będzie :( bo nie wiem jak podpiąć. Jeszcze się będę o to pytała, na razie ustawiam oświetlenie.
Napisano 23 Marzec 200916 l Jak to nie będzie piórek xD muszą być (właściwie nie muszą być, ale uwielbiam piórka :D a twoje były genialne najlepsze ze wszystkich 3D jakie widziałem). Może oblukaj model ptaszka z Big Buck Bunny, jego piórka też zostały rozmieszczone za pomocą particli. Powodzenia w animacji :) Po maturze (której prawdopodobnie nie zdam :D ), też rozpoczynam własny projekt, tak bardziej dla zabawy i celów poznawczych, niż dla samej animacji :P Edytowane 23 Marzec 200916 l przez n-pigeon
Napisano 24 Marzec 200916 l w ogóle samo jajo! czekam jak zrobisz filmik do końca. Pióra to na pewno particle, to prawda .. holy true. just do it. - blender particle systems może wygoogluj
Napisano 24 Marzec 200916 l Autor Tego ptaszka obejrzę, nie pomyślałam o tym, dzięki. Ja te pióra mam porozstawiane ręcznie (żeby móc je lepiej poustawiać), tylko nie potrafię podłączyć do kury. Particle system znam i używam, ale był problem z obrotem piór (nie potrafiłam zrobić żeby były wszystkie na płasko) Edytowane 24 Marzec 200916 l przez Ania
Napisano 25 Marzec 200916 l Tego ptaszka obejrzę, nie pomyślałam o tym, dzięki. Particle system znam i używam, ale był problem z obrotem piór (nie potrafiłam zrobić żeby były wszystkie na płasko) Może spróbuj użyć piór w hair i je zaczesać na płasko. W załączniku przykład szybko opierzonej kulki za pomocą włosów (pióra to plane ze słabą teksturą (kilka białych kresek) ;p)
Napisano 25 Marzec 200916 l Właśnie a te wieksze, lotki czy co tam będzie, ręcznie i zparentować do kury. Tylko nie wiem jak wtedy będzie z fizyką czy da się ustawić żeby się ruszały pod wpływem grawitacji i wiatru, nie robiłem jeszcze czegoś takiego. Hmm, muszę zrobić własnego gołębia jak będę miał trochę czasu :D nazwe go Latający Szczur w skrucie Lasz :D
Napisano 26 Marzec 200916 l Autor Dzięki za wskazówki. Na razie riguję klatkę, jak skończę to wezmę się za pióra.