Napisano 22 Marzec 200915 l Cześć. Potrzebuje do realistycznego modelu zrobić gwint śruby,żarówki etc. Próbowałem bawić się wyciąganiem po spirali ale to jakoś kiepsko wychodziło. Jakie wy macie patenty na gwint ? Używam XSI.
Napisano 23 Marzec 200915 l u nas na forum jest tutorial o robieniu śrubki, wprawdzie do maxa ale powinno byc podobnie, jesli efekt niezadowalający to może displace?
Napisano 23 Marzec 200915 l Tamten tutorial to taki fake :P. Równie prosto robi się gwint z prawdziwego zdarzenia :D. Mój przepis: - tworzymy plane o wymiarach powiedzmy 500x500; - ustalamy ilość segmentów na powiedzmy długości 15 ( zależnie jak "gęsty" ma być gwint szerokości 1; - przechodzimy do edycji krawędzi, zaznaczamy wszystkie wewnętrzne krawędzie i dajemy kolejny modyfikator edit poly ( to nam ułatwi prace ); - następnie ponownie edges ( powinny być już zaznaczone ) i z wciśniętym klawiszem kontrol ( ctrl ) klikamy na edycje wierzchołków; - connect - połączy nam wierzchołki po "skosie"; - wybieramy edges, z menu selekcji get stack selection i remove; - teraz zaznaczamy wszystkie krawedzie ukośne oraz krawędzie brzegowe i dajemy connect z ilością nowych edge na przykład 18; - teraz z lsty modyfikatorów bend i w zależności od orientacji wybieramy odpowiednią oś, a amount na 360 stopni; - łączymy wierzchołki przez weld; - zaznaczamy "spiralkę" na nowo powstałym walcu ( loop ) i wyciągamy; Nic prostszego jak pisałem wyżej :) Pozdro.
Napisano 23 Marzec 200915 l La R - zbyt dużo kombinowania, extrude along spline załatwia to w 10 sek. :D
Napisano 23 Marzec 200915 l Autor Znalazłem tutka. Bieże się cylinder dzieli w połowie i kroi . Skrajny lewy dolny punkt > skrajny prawy na środku Skrajny lewy górny punkt > skrajny prawy na środku Potem usuwa się niepotrzebną spiralę. Kopiuje się dwa razy łączy razem te 3 cylindry i usuwa linie poziome podziału. Potem na obu końcach usuwa się odpowiednie polygony i można już kopiować w nieskończoność :D Zrobiłem sobie to ale potem booleanik podorabiał nowe punkty i krawędzie tam gdzie na logikę ich nie może być bo oba obiekty nie miały w tym miejscu żadnych punktów :/
Napisano 23 Marzec 200915 l hej, ja kiedys robilem zarowke z gwintem, moze sie przyda http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=468386&postcount=11 :)
Napisano 23 Marzec 200915 l Ja jeszcze znalazlem taki, sam sie kiedys na nim uczylem i polecam. Ogolnie pod Modo jednak zasada tworzenia podobna: http://www.luxology.com/community/user_tutorials/modeling/machine_screw/
Napisano 23 Marzec 200915 l Streaker nigdy jakoś nie potrzebowałem robić gwintów - pomijając użycia gwintownicy w realu :). Zobaczyłem post Muminka i wymyśliłem, a zrobienie to tak ze 20s góra więc co mnie tu wytykasz hehe ;). Ale tak poważnie to skomplikowane w opisie bo opis jak dla początkującego i na pewno wygodniejsze od późniejszego poprawiania boooleana czy innego tam cuttera :). Ten pionixa też dobry.
Napisano 23 Marzec 200915 l Autor Tutek dla XSI znalazłem wczoraj . http://files.filefront.com/Modeling+screw+xsirar/;6309620;/fileinfo.html Trochę wprawy i są gwinty :D
Napisano 23 Marzec 200915 l La R - czasowo to ja nie sprawdzałem, ale opis nie wygląda zachęcająco, strasznie dużo klikania ;) Ja stawiam spirale (z obiektów), cube (box), zaznaczam poly i extrude alogn spline -> bach, gotowe
Napisano 23 Marzec 200915 l ja robie zawsze springa i daje na cylinder i masz gwint...zajmuje to 1 minute bo trzeba rozmiar dopasowac...
Napisano 23 Marzec 200915 l To to ja wiem :). A tak w ogóle to faktycznie w xsi to jest jeszcze większy banał - opis opierłem o 3dsa więc sam rozumiesz ;).
Napisano 23 Marzec 200915 l wszystko zależy jak blisko ten gwint ma być na ekranie i czy chamfery na łaczeniach są potrzebne itd...