Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Heyah!

Słuchajcie, to są moje początki w Cinema4D, a ściślej w BodyPaint3D i mam takie problemy:

rys4.th.jpg

- nie ładują mi sie brush'e :/

rys1.th.jpg

- we wievporcie tekstury wyświetlane sa w skali odcieni szarości, mimo, ze tekstura jest kolorowa:

rys2.th.jpg

I a po pose tej tekstury, przedstawia ona łaczenie UV'łek. A teraz screen z viewport'u:

rys3.th.jpg

Jak widzicie, pendzel rozpoznaje mi granice UV'ałek i rozgranicza mi to w viewporcie. Aby zacząć malowac po drugiej stronie granicy, musze większą częścią pędzla objać tamten obszar, ale wtedy przestanie mi on rysować, po tej stronie, co teraz... Jak to wyłaczyć, aby w viewport'cie nie zwracał mi uwagi na granice UV'ałek, bo przecież o to głównie chodzi, żebym ja sie UV'kami nie musiał niby zbytnio przejmować...

Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A ty tam nie masz czasem włączonego samego diffusea, bez koloru? Bo mi to tak wygląda i według mnie to dlatego masz skalę szarości w viewporcie.

Co do pędzelków to problem rozwiązujesz tak: klikasz PPM na tą szarą przestrzeń gdzie powinny być pędzle, file, load brushes czy jakoś tak i znajdujesz sobie pędzelki na przykład w katalogu Photoshopa (presets---brushes). Niestety nie wiem gdzie są standardowe pędzelki z BP ale chyba z łatwością sam je znajdziesz. Nie potrafię ci pomóc z tym rozpoznawaniem granic UVłek, według mnie to wina źle zmapowanej siatki.

Napisano

a ja w cinema 4d nie umiem nic modelować :( tylko boxe i jakieś prymitywy...

3ds max, blender - ok :D

Napisano

Jeśli chodzi o brushe, to podejrzewam, że wiąże się to z twoją "wersją" C4D. Sprawdź content browserem (Presets->BodyPaint 3D Presets->Brushes) czy masz jakieś pędzle. Jeśli nie, to zagadka rozwiązana.

Jeśli chodzi o drugie pytanie, to tylko przychodzi mi do głowy to co napisał Double_G. W maxie tekstury wrzucasz do kanału diffusion (co jest w sumie dziwne), a w C4D do kanału Color (jak zresztą w większości innych pakietów 3D).

Jeśli chodzi o ostatnie, to też podejrzewam że tego nie przeskoczysz i zależy to od ułożenia siatki (choć też nie jestem masterem w BP, więc ręki nie dam sobie uciąć).

Napisano
  • Autor

Dzięki chłopaki! Jeśli chodzi o pędzle, to zaimportowałem ze z PS'a, jeśli chodzi o kolorowa teksturę, to fakt, trzeba było tutaj wsio wrzucić do kanału 'Color', jeśli chodzi o pędzel u UV'ałke, no to nie wiem, chyba takie softy zostały stworzone, po to, żeby się zbytnio mapowaniem nie przejmować... Fajnie maja to rozwiazane ZBrush i Mudbox, ale tamte softy z kolei nie maja innych przydatnych rzeczy... :/

Napisano

Co do malowania bez uwzględniania UV'ki to w BP zaznacz enable projection painting. Ikonka na górnym menu (R11) obok tej z pędzelkiem i napisem 3D.