Napisano 2 Maj 200915 l Modeluję różne przedmioty i w tej chwili mam pytanie: chciałbym zrobić na meble wzorek, jest z plastiku. I mam pytanie: jak zrobić w maxie coś takiego jak prostokąt, ale cały zaokrąglony ?
Napisano 2 Maj 200915 l Modeluję różne przedmioty i w tej chwili mam pytanie: chciałbym zrobić na meble wzorek, jest z plastiku. I mam pytanie: jak zrobić w maxie coś takiego jak prostokąt, ale cały zaokrąglony ? hmmm :D Nie wiem czy Ci o to chodzi ale może chamferem? Chcesz zaokraglic rogi?
Napisano 2 Maj 200915 l Autor Chcę żeby to był prostokąt tylko bardzo zaokrąglony: turbosmooth z boxa zaokrągla na 3 za mało, a na więcej komp nie pozwala :/
Napisano 2 Maj 200915 l Albo mniej gesta siatka w tym "prostokacie" i wtedy turbosmooth bedzie bardziej zaokraglał :)
Napisano 2 Maj 200915 l Jak robisz w maxie to warto czasami zajrzeć do extended primitives i tam masz Chamferbox.
Napisano 2 Maj 200915 l Autor Ok, zrobiłem. Teraz męczy mnie kolejny problem: mam ten przedmiot i chce go "wygiąć" tak żeby tworzył coś takiego jak półkole (mniejszy kąt), jak to zrobić ?
Napisano 2 Maj 200915 l wybierz sobie FFD 4x4x4 kliknij na [+] i control points ;) teraz zaznaczaj punkty i przesuwaj :)
Napisano 3 Maj 200915 l Autor Z tych trzech modyfikatorów używałem tylko bend, ale w tej sytuacji nie wiem jak go ustawić aby wyszło to, o co mi chodzi. Może ktoś pomóc ?
Napisano 3 Maj 200915 l W Polu direction ustalasz sobie o ile ma sie wygiac stopni obiekt. Tam gdzie masz XYZ ustalasz os obrotu a tam gdzie masz ANGLE wpisu wartosci typu 90, 180, 45 - to jest jakby obrot w ktorym kirunku ma zadzialac pole Direction. Nie wiem jak to łatwiej wytlumaczyc :)
Napisano 3 Maj 200915 l Autor W Polu direction ustalasz sobie o ile ma sie wygiac stopni obiekt. Tam gdzie masz XYZ ustalasz os obrotu a tam gdzie masz ANGLE wpisu wartosci typu 90, 180, 45 - to jest jakby obrot w ktorym kirunku ma zadzialac pole Direction. Nie wiem jak to łatwiej wytlumaczyc :) Ok, zaraz spróbuje, jeszcze tylko jedno pytanko czy nie pomyliłeś direction z angle, bo wydawało mi się na odwrót !? Edit: Ok, zrobiłem już, wielkie dzięki direction z angle pomyliłeś, ale i tak respekt czuje, szczególnie jak zaglądam na portofolio :P Mam nadzieję, że jeszcze pomożecie mi w ewentualnych, kolejnych problemach Edytowane 3 Maj 200915 l przez KermiT01
Napisano 4 Maj 200915 l Autor Teraz mam problem z kluczem, jak w ogóle zacząć robić klucz, z jakiego obiektu, jakiego użyć modyfikatora ? Pozostaje (nie wiem jak to nazwać) takie coś koło klucza które ma różne kształty, a w środku dziura na klucz, jak za coś takiego się zabrać ?
Napisano 4 Maj 200915 l Hmmm.. z opisu wnioskuje, ze na pewno nie chodzi o płaski klucz. Masz moze jakas referke na podstawie ktorej chcesz zrobić klucz? Jesli tak to zapodaj wtedy bedzie łatwiej jakies pomysly podsuwać.
Napisano 4 Maj 200915 l Autor Chodzi mi o zrobienie klucza 3ds oczywiście (akurat w google jest podobny do mojego: http://www.sklep-internet.pl/galerie/k/klucz-meblowy-0301_178.jpg) I nie wiem od czego zacząć...
Napisano 5 Maj 200915 l Autor Plane to nawet nie jest początek... chodzi mi o sbosób zrobienia klucza.
Napisano 5 Maj 200915 l Ja bym zaczał od cylindra. Zrobił pare connectów (w sensie poprzecznych podziałow) i wyextrudował wypustki, ktore znajduja sie zaraz przy "raczce" oraz wyextrudował bolec (ząbek). Co do samej rączki to rownieź extrude a potem juz samodzielne przesuwanie wierchchołków na kształ tej rączki. Kurde.. dużo tych extrudów sie narobiło:P
Napisano 5 Maj 200915 l Autor Ja bym zaczał od cylindra. Zrobił pare connectów (w sensie poprzecznych podziałow) i wyextrudował wypustki, ktore znajduja sie zaraz przy "raczce" oraz wyextrudował bolec (ząbek). Co do samej rączki to rownieź extrude a potem juz samodzielne przesuwanie wierchchołków na kształ tej rączki. Kurde.. dużo tych extrudów sie narobiło:P No właśnie jak to przeczytałem, to tak sądzę, że zostawię to na weekend, bo przyszedł maj i więcej nauki niż przez cały rok i bez maxa mam głowę przegrzaną...
Napisano 12 Maj 200915 l Autor Hehe spoko - jak cos wymodzisz z tym kluczem to pokaz :) Na razie najgorszy okres w szkole, przez te kilka dni prawie nie było mnie przy kompie, a teraz to tylko chwilami, na razie zrobię cały komplet mebli, taki jaki chce, a później zajmę się kluczem. Mam jeszcze jedno pytanie: jak robię plane, to maluje mi go po obu stronach, jak zrobić żeby z przodu był inny, a z tyłu inny ?
Napisano 12 Maj 200915 l Autor Jeszcze jedno: jak chcę zrobić render (tak tylko żeby był obrazek, w odpowiedniej rozdzielczości) nic nie przestawiam, to na początku mi robiło, a teraz jak włączyłem to tylko czarne, a w opcjach nic nie ustawiałem. Sorki za nowy post, nie to kliknąłem co trzeba ...
Napisano 15 Maj 200915 l Autor może renderujesz zły widok (viewport) Mam perspective... a taki widok który ja chcę jest w perspective ustawiony.
Napisano 1 Czerwiec 200915 l Autor pokaż ustawienia rendera i screen z pulpity gdy max jest otwarty Długo mnie nie było na forum... ani na maxie, ale problem jak był tak jest. Screena dołączam w załączniku, nie wiem czy wszyscy zauważą, ale jak popatrzy się na render, to widać zarysy mebli które robiłem, są prawie czarne, może to pomoże w znalezieniu problemu. Edit 1 : Jeszcze jedno: zrobiłem jeden obiekt za pomocą "line", chce nadać mu "grubość", dawno mnie nie było i zapomniałem jak się to robiło, przy większości modyfikatorów "line" znika. Edit 2: I jeszcze jedno :P... Męczy mnie to od jakiegoś czasu: jak np. robię ścianę domu i z jednej strony chcę pomalować na inny kolor niż z drugiej, to jak to zrobić ? Edytowane 1 Czerwiec 200915 l przez KermiT01
Napisano 1 Czerwiec 200915 l Co do rendera - masz włączone jakieś GI, coś? Jaki render? Edit 1 : W opcjach "line" masz zakładkę "Rendering", pierwsza zakładka chyba, i tam masz do zaznaczenia 2 opcje: "Enable in render" i "Enable in viewport" i niżej masz opcje do określenia grubości itp. Edit 2 : Jak ścianę masz w np. Edit Poly, możesz zaznaczonym polygonom przypisać określone ID, a potem tworzysz materiał "Multi/Sub-object.
Napisano 1 Czerwiec 200915 l Autor Co do rendera - masz włączone jakieś GI, coś? Jaki render? - nigdy nie "grzebałem" w renderingu i nie wiem nawet co to jest GI i gdzie to jest. W opcjach "line" masz zakładkę "Rendering", pierwsza zakładka chyba, i tam masz do zaznaczenia 2 opcje: "Enable in render" i "Enable in viewport" i niżej masz opcje do określenia grubości itp. - a da się coś zrobić z już narysowanymi line ? Jak ścianę masz w np. Edit Poly, możesz zaznaczonym polygonom przypisać określone ID, a potem tworzysz materiał "Multi/Sub-object. - z tego też nic nie wiem ...
Napisano 9 Czerwiec 200915 l KermiT01, jeśli chodzi o render: 1.Klikasz po kolei: 2.Umieszczasz skylight nad sceną: 3.Z zakładki Rendering wybierasz Environment: 4.Wybierasz kolor tła (nieba), jaki Ci pasuje (ja zawsze wybieram biały): 5.Z zakładki Render wybierasz pierwsze od góry (zdaje się też Render), po czym klikasz na zakładkę Advanced Lighting > Light Tracer: 6.Tak wygląda różnica pomiędzy standardowym renderem, a tym, który ustawiliśmy: To była by kwestia renderu. :)
Napisano 10 Czerwiec 200915 l a da się coś zrobić z już narysowanymi line ? A czy "narysowane Line" nie mają zakładki Rendering?
Napisano 16 Czerwiec 200915 l Autor A więc robiłem sobie ten tutorial: http://www.max3d.pl/tut.php?id=273 I zatrzymałem się przy tworzeniu efektu Caustic, być może w maxie 09 jest coś inaczej w opcjach, bo się dużo oszukałem i nie znalazłem opcji: Opaque Shadows when Caustics are Enabled i jeszcze chyba Caustics. Może ktoś pomóc ? Edit: meariss - dzięki wielkie za tą podpowiedź o renderze, bardzo mi pomogłeś, rep leci :) Tylko nie wiem dlaczego dolny róg jest troszkę za bardzo biały chyba. Edytowane 16 Czerwiec 200915 l przez KermiT01