Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

zrobiłem sobie krótką animację w AE, dodałem kawałek mp3 (tez w AE) jak robię preview to wszystko jest dopasowane ale jak wyrenderuję to dźwięk jest lekko przesunięty.. niby mało ale animacja jest taka, że musi być dopasowane w 100% bo psuje efekt:/

próbowałem dodać w premiere ale jest to samo, na podglądzie dopasowane, a po exporcie jest przesunięty:/

z góry dzięki za pomoc!

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A jest dobrze w podglądzie 'live' czy przerenderowanym (Num zero w AE lub Enter w Premierze) ?

Napisano

a jak masz ustawiony render? 42 khz? 38kh? dokładnych wartości nie pamiętam... Ale wyjsciowe ustawienia muszą się zgadzać ze źródłami.

Napisano

AE jest znany z tego, że ma problemy z dźwiękiem. Najlepiej dźwięk dokładaj w premiere

Napisano
  • Autor

w pierwszym poście jest napisane, że w premiere to samo

Napisano

mialem ten sam syf z dzwiekiem w CS3, musialem sobie wyrenderowac do avika i potem poprzesuwac do tego "nowego dzwieku" animacje, (ale u mnei to byl rozjazd 1-2 klatki) i to bylo jedyne rozwiazanie, tez w prevkach afterkowych wszystko idealnie gralo a po renderze dupa... a sprawdzales czy w CS4 dzieje sie to samo? no i w ogole inna rzecz, ze afterki nie zawsze ten dzwiek rozwalaja, wiec moze to jednak cos z ustawieniami kompresji dzwieku czy cos...

Napisano

Kiedyś miałem coś takiego w AE7 i chodziło o róźnicę w kompresji dźwięku między finalnym renderingiem a RAM preview. Niestety tego samego buraka miałem ostatnio na cs3 i nie znalazłem nigdzie żadnego menu do przestawienia tego parametru. Trzeba było przesunąć o kilka klatek (chyba 9, więc całkiem sporo). W Premiere i Vegasie nie miałem tego problemu.

Napisano

Temat wałkowany kilka już razy, jednak jakoś nikt z AE nie poprawił (pewnie nie poprawi) tej kwestii. Problem tkwi chyba w "RAM preview" - wydajności renderowania obrazu przez kartę (?)

Ogólnie - jak napisał misiekhc - warto wyrenderować seq. i złożyć z dźwiękiem w programie do montażu.

Należy zwrócić uwagę na "próbkowanie" przed montażem w AE - ewentualne różnice widać ewidentnie w długości warstwy na timelinie (różni się od źródłowej długości dźwięku)

Przy montażu możesz sugerować się RAMpreview lub Waveformem (L+L) - rozwijanym spod Levels (jeśli montujesz/ dodajesz efekty pod Beat). ale raczej RAMpreview da ogląd całości z dźwiękiem dużo lepszy.

Później wystarczy tylko przesunąć obraz w stosunku do dźwięku.

W Premiere jeśli coś się nie zgadza to albo nie używasz "Entera" tylko "spacji" albo coś z kartą dź.- powinna wspierać standart ASIO. (różnica w cenie takiej karty jest zauważalna)

pozdrawiam.