adek Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 (edytowane) Dzisiaj w ofercie wydawnictwa Helion pojawiła się w sprzedaży nowa książka poświęcona 3ds Max - "3ds Max 2009. Biblia". Jest to tłumaczenie książki autorstwa "Kelly L. Murdock 3ds Max 2009 Bible". Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=811 Edytowane 25 Wrzesień 2009 przez Adek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Wczaaas ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Wczas nie wczas. Ja wiem, że zaraz tutaj napisze ktoś, że przecież jest internet. To prawda. Jednak jest dużą część osób, która lubi uczyć sie pewnych rzeczy z książki, mieć coś na papierze. Jeśli chodzi o czas pokazywania się książek, mało ich jest w Polsce niestety, a jeśli się pokazują to tłumaczenia (co trwa). Stąd w momencie gdy jest 3ds max 2010 pojawia się książka dla 3ds max 2009. Ale tak już jest od dawna przecież :) Swoją drogą książka obszerna i wykracza poza podstawowy podręcznik dość mocno. Cena dość wysoka, ale to jednak 1456 stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Nareszcie doczekaliśmy się całej "Biblii" a nie osobnych rozdziałów, wydawanych w Polsce jako odrębne publikcje, jak to Helion miał w zwyczaju robić wcześniej :) Oby tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Wow! To chyba jedna z najdroższych książek Helionu. Swoją drogą niezłą kasę robią na tych tłumaczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Nie mam nic przeciwko tej książce, ale przecież to nie problem zacząć ją tłumaczyć zaraz po wydaniu. Książki (w tym biblie) do danych wersji maxa w wersji angielskiej często pojawiają się w okresie premiery programu, bo autorzy korzystają z wersji pre-release. Mam biblię do 4ki tego autora i jest warta polecenia, pewnie podobnie jest z tą częścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Problem w tym, że tłumaczenie książki specjalistycznej nie należy do rzeczy prostych i to trwa. I tak nie jest źle. Również tak jak Vorek napisał, jest to pełne wydanie/tłumaczenie. Mało ostatnio pojawia się książek w Polsce poświęconych grafice, ale chodzi mi tutaj o książki specjalistów, nie czyste podręczniki dla danego programu. 3D szczególnie cierpi na brak takich tytułów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Zgadza się - ja najwięcej wyniosłem z książki 3ds max 3 fx właśnie dlatego, że traktowała ogólnie o grafice 3d, a max był tam tylko dodatkiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comander_barnik Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 At last, chciałem kupić już ze 3 miecy temu ale cały czas mówili że w opracowaniu. Powinna się też nadać do nauki 2010 więc na pewno sie zaopatrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 25 Wrzesień 2009 Share Napisano 25 Wrzesień 2009 ksiazki sa super :P mozna na wyklady sobie wziac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 no nie wierze ze za kazdym razem oni tlumacza ta ksiazke od poczatku, wyszlo chyba juz pare tych bibli, tak jak wyszlo juz pare 3d studio, a jak wiadomo z wersji na wersje max przewaznie niewiele sie roznil.. (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 Hmmm zastanawiam się czy nie kupić :) Co prawda 1/3 czytać nie będę bo mi zbędna już chyba ale reeszta :) Dobrze doszlifować sobie podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 no to trza zacząć zbierać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krakusek Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 W dniu premiery zakupiłem tą książkę i.... jako osoba totalnie nieobeznana w 3dmax'ie zacząłem czytać od deski do deski... :) No i kilka drażniących mnie rzeczy znalazłem :( Po pierwsze... to brak ikonek :( a mianowicie chodzi mi oto, że jeżeli w autor pisze "... włącz przycisk Snaps..." w pierwszym ćwiczeniu w książce to dla mnie jako laika, bardzo pomocnym było by pokazanie jak ten przycisk wygląda, a tak zmuszony jestem do szukania po omacku który to może być przycisk... Po drugie... to już w pierwszym ćwiczeniu są błędy... drobne bo drobne (typu zamiast kolumna Y powinno być kolumna Z) ale jednak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi