Napisano 25 Wrzesień 200915 l Dzisiaj w ofercie wydawnictwa Helion pojawiła się w sprzedaży nowa książka poświęcona 3ds Max - "3ds Max 2009. Biblia". Jest to tłumaczenie książki autorstwa "Kelly L. Murdock 3ds Max 2009 Bible". Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=811 Edytowane 25 Wrzesień 200915 l przez Adek
Napisano 25 Wrzesień 200915 l Autor Wczas nie wczas. Ja wiem, że zaraz tutaj napisze ktoś, że przecież jest internet. To prawda. Jednak jest dużą część osób, która lubi uczyć sie pewnych rzeczy z książki, mieć coś na papierze. Jeśli chodzi o czas pokazywania się książek, mało ich jest w Polsce niestety, a jeśli się pokazują to tłumaczenia (co trwa). Stąd w momencie gdy jest 3ds max 2010 pojawia się książka dla 3ds max 2009. Ale tak już jest od dawna przecież :) Swoją drogą książka obszerna i wykracza poza podstawowy podręcznik dość mocno. Cena dość wysoka, ale to jednak 1456 stron.
Napisano 25 Wrzesień 200915 l Nareszcie doczekaliśmy się całej "Biblii" a nie osobnych rozdziałów, wydawanych w Polsce jako odrębne publikcje, jak to Helion miał w zwyczaju robić wcześniej :) Oby tak dalej
Napisano 25 Wrzesień 200915 l Wow! To chyba jedna z najdroższych książek Helionu. Swoją drogą niezłą kasę robią na tych tłumaczeniach.
Napisano 25 Wrzesień 200915 l Nie mam nic przeciwko tej książce, ale przecież to nie problem zacząć ją tłumaczyć zaraz po wydaniu. Książki (w tym biblie) do danych wersji maxa w wersji angielskiej często pojawiają się w okresie premiery programu, bo autorzy korzystają z wersji pre-release. Mam biblię do 4ki tego autora i jest warta polecenia, pewnie podobnie jest z tą częścią.
Napisano 25 Wrzesień 200915 l Autor Problem w tym, że tłumaczenie książki specjalistycznej nie należy do rzeczy prostych i to trwa. I tak nie jest źle. Również tak jak Vorek napisał, jest to pełne wydanie/tłumaczenie. Mało ostatnio pojawia się książek w Polsce poświęconych grafice, ale chodzi mi tutaj o książki specjalistów, nie czyste podręczniki dla danego programu. 3D szczególnie cierpi na brak takich tytułów.
Napisano 25 Wrzesień 200915 l Zgadza się - ja najwięcej wyniosłem z książki 3ds max 3 fx właśnie dlatego, że traktowała ogólnie o grafice 3d, a max był tam tylko dodatkiem :)
Napisano 25 Wrzesień 200915 l At last, chciałem kupić już ze 3 miecy temu ale cały czas mówili że w opracowaniu. Powinna się też nadać do nauki 2010 więc na pewno sie zaopatrze.
Napisano 26 Wrzesień 200915 l no nie wierze ze za kazdym razem oni tlumacza ta ksiazke od poczatku, wyszlo chyba juz pare tych bibli, tak jak wyszlo juz pare 3d studio, a jak wiadomo z wersji na wersje max przewaznie niewiele sie roznil.. (:
Napisano 26 Wrzesień 200915 l Hmmm zastanawiam się czy nie kupić :) Co prawda 1/3 czytać nie będę bo mi zbędna już chyba ale reeszta :) Dobrze doszlifować sobie podstawy.
Napisano 2 Październik 200915 l W dniu premiery zakupiłem tą książkę i.... jako osoba totalnie nieobeznana w 3dmax'ie zacząłem czytać od deski do deski... :) No i kilka drażniących mnie rzeczy znalazłem :( Po pierwsze... to brak ikonek :( a mianowicie chodzi mi oto, że jeżeli w autor pisze "... włącz przycisk Snaps..." w pierwszym ćwiczeniu w książce to dla mnie jako laika, bardzo pomocnym było by pokazanie jak ten przycisk wygląda, a tak zmuszony jestem do szukania po omacku który to może być przycisk... Po drugie... to już w pierwszym ćwiczeniu są błędy... drobne bo drobne (typu zamiast kolumna Y powinno być kolumna Z) ale jednak...