Jump to content

Co Was wkurza w zb 3.5?

Recommended Posts

Posted

Siemanczo, jeżeli ktoś ma ochotę wytknąć wszystko co go w nowym zbrushu denerwuje to tutaj jest do tego miejsce. Od premiery minęło już trochę czasu, część z was przesiadła się na wersję 3.5 dla nowych ficzersów, część pozostała przy starszej z powodu denerwujących zmian. Zachęcam do podzielenia się swoimi odczuciami, dlaczego warto zainstalować najnowszy update a może dlaczego lepiej zostać przy starszym? Jak Wy to widzicie?

Ze swojej strony wymienię tylko jeden szczegół który mnie wkurza no i przez to wolę wersję 3.1. Nie znaczy to że nie znalazłem więcej denerwujących motywów bo jest ich trochę ale o tym później.

Mianowicie szybkość próbkowania brusha w zb3.5 to dla mnie totalna porażka. Spójrzmy na porównanie na przykładzie brusha dam_standard:

zb1i.jpg

Jak widać wystarczy niezbyt szybko przejechać brushem w zb 3.5 żeby zamiast ciągłej linii zrobił się rząd kropek. Mouse nad tablet samples per second na maxa i wiele to nie pomogło.

Prz powolnych ruchach piórkiem owszem linia już bardziej jednolita się robi ale niektórych rzeczy się nie da robić wolno po prostu.

A może ktoś już znalazł na to sposób?

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na przerywane stroke znależli już rozwiązanie na zbrushcentral.Włączamy lazymouse z niskim lazystep,lazysmooth na 0,lazyradius też na zero.Efekt - gładkie i płynne pociągnięcia-nawet gładsze niż w 3.1:)

Warto pokombinować z ustawieniami lazystep-na zbyt niskich wartościach może trochę przycinać przy bardzo gęstych meshach(powyżej 10 mln u mnie).

Ogólnie im niższy lazystep tym tym gładszy efekt brusha,można dopasować wartość do brusha żeby działał podobnie jak odpowiednik w 3.1.

Pozdr:)

lazy.jpg

Posted

Mnie troche denerwuje ilosc wariancji tych samych brushy, przez co menu staje sie z dekka nieczytelne.

Powinno to byc rozwiazane w bardziej przejzysty sposob (np dodanie submenu do poszczegolnych brushy)

Posted

A mnie wlasciwie nic nie wkurza w samym programie tylko w idiotyzmach Pixologic ktory po 20 razy zapowiada nowa wersje, olewa terminy i jeszcze zmienia w miedzyczasie co wlasciwie zostanie wydane. Znowu zlali sikiem prostym wydanie GoZ ktore sami zapowiedzieli na chyba miesiac temu. Nudne to i glupie.

Posted

Dobra,teraz ja ponarzekam.

O wadliwym samplowaniu brushy już było(można ominąć ale dlaczego musze kombinować,nie było beta testów?)

Druga rzecz która mnie wkurza- nowy"ulepszony" smooth brush-praktycznie nie działa na wyższych subdiv.Ale ok,poprawiłem brusha tak że działa jak w 3.1.Wciskam na klawiaturze-znika ramka i...mój smooth spowrotem działa jak przed zmianami:mad:.Włączam ramkę -smooth działa tak jak chcę,wyłączam -nie działa...:eek:

Nowy kursor-zmienia pozycję zależnie od powierzchni modelu-świetny pomysł,teraz jak skulptuje wychylam sie w krześle i kręce głową:D..

Ok-wyłączyłem przyciąganie w opcjach.Restart zbrusha włączone spowrotem...

Nowa wersja flatten brusha-bez sensu,to nie flatten tylko clay...

cdn:)

• Like 1
Posted

Po pierwsze mafida dzięki za rozwiązanie mojego problemu :) Chociaż i tak zaczekam chyba do nowego update'a ;) Jedno mi się bardzo podoba w 3.5- możliwość wypalenia hd geometry na dispie i normalu.

Ze smoothem w zbrushu 3.1 miałem zrobione tak że ustawiłem w nim wszystko tak jak chciałem i zapisałem go po czym wrzuciłem do katalogu gdzie był oryginalny smooth i go zastąpiłem. Dzięki temu nie musiałem w nim nic zmieniać po każdym uruchomieniu programu. Teraz muszę tyle rzeczy pozmieniać żeby można było pracować że jest to uciążliwe. Dlaczego nie można tego wszystkiego zapisać i już? I po co pixologic na siłę wprowadził takie zmiany które tylko denerwują? Żeby było coś nowego? dzięki za takie nowości.

Nezumi dla mnie może być późno byle dopracowane i żeby zmiany były na lepsze a nie żeby tylko były na czas.

• Like 1
Posted

Mafida, moj drogi podziel sie co zmieniles w nowym smooth-cie?

Posted

Che,che Tomala,wykrakałeś nowego update'a:DMiejmy nadzieję że teraz poprawili to co trzeba a nie to co było dobre:p

Morte-pobaw się suwakiem focal shift w zakładce curve w opcjach brusha-ja tam ustawiłem od razu na minus 100 i zaraz zaczął mocniej smoothować(tylko edytuj opcje trzymając shift żeby zmiany dotyczyły smooth brusha;))Jak jeszcze będzie za słabo to na dole opcji brusha jest zakładka smooth brush modifiers -tam guziczek stronger i min connections points na 1.

Pozdr:)

Posted

Tomala - ja moge czekac latami na update ale do cholery, niech mi co miesiac nie mowia ze juz wydaja bo chcac nie chcac nastawiam sie i czekam...

----------------

Nowy update zdecydowanie wyglada na syty. Uzytkownicy makow wciaz przy swojej wersji 3.12 w ktorej maja GoZ ale za to nie beda mieli tych smakolykow z 3.5... Jeden ma cos czego nie ma drugi i kazdy na cos czeka. Takie urozmaicenie zycia przez Pixoli. Przyznaje szczerze ze drugiej firmy z tak poje.... khmm.. pokreconym cyklem wydawniczym nie widzialem. Ale uczciwie trzeba tez przyznac ze zawsze jak wychodzi nowy Zbrush mozna miec pewnosc ze bedzie cos wiecej niz kosmetyka.

A Makowcy? Coz... Chcialo sie miec "niezwykly PC" to trzeba odcierpiec (ok ok, zlosliwy jestem :P).