Leru Napisano 29 Lipiec 2004 Share Napisano 29 Lipiec 2004 pawel -> tylko Tobie :) w kazdym razie, fajnie te samochody zwiewa ale w takich warunkach i most sie powinien ostro bujac (tzn ulica) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 29 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2004 Jak narazie mostu nie bralem pod uwage, to jest test odzialywania dynamiki i interakcji z obiektami ( zwiewka z boku + samochody + liny ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Carnage Napisano 29 Lipiec 2004 Share Napisano 29 Lipiec 2004 Według mnie zabardzo te liny se odkształcają, raczej by juz dawno popękały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rayGun Napisano 30 Lipiec 2004 Share Napisano 30 Lipiec 2004 liny wiszą swobodnie, z tego co zauważyłem, ale to przecież tylko test. W każdym razie powinny być o wiele sztywniejsze , w końcu utrzymują wielkie obciążenia ( są mocno napięte). Mają też swoją średnice. Może na coś się to przyda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 30 Lipiec 2004 Share Napisano 30 Lipiec 2004 oj ta kamera :) mam nadzieje ze to bedą PEWNE modyfikacje :):P a sama akcja robi wrazenie, mi sie liny podobały, przesadzone ale dodają bajeru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 30 Lipiec 2004 Share Napisano 30 Lipiec 2004 jw. w rzeczywistosci takie liny sa mniej elastyczne. to falowanie mostu powino wywolywac ich ruch. uderzenie obiektow o stosunkowo malej skali takich jak pojazdy minimalnie wplywa na ich ugiecie a pojazdy to nie czolgi wiec powinny sie `owijac` na linach. kazdy architekt i konstruktor widzal pewnie w szkole film o katastrofie budowlanej mostu wiszacego, ktorego nazwy juz nie pamietam ale na pewno gdzies w necie jest :) edit: znalazlem http://www.enm.bris.ac.uk/research/nonlinear/tacoma/tacoma.html#mpeg film: http://www.civeng.carleton.ca/Exhibits/Tacoma_Narrows/TacomaNarrowsBridge.mov Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leru Napisano 30 Lipiec 2004 Share Napisano 30 Lipiec 2004 SansSerif -> dokladnie to mialem na mysli piszac mojego posta. Bardzo popularne zdjecia, pokazywane we wszelkich mediach dosyc czesto. Jeszcze mi sie nasunela taka mysl, ze auta powinny sie odrywac wolniej, ale juz raz oderwane powinny lecie troszke szybciej. Taka y=x^2 mniej wiecej (raczej mniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 31 Lipiec 2004 Share Napisano 31 Lipiec 2004 Sama dynamika jest w miarę oki... jeśli będą detale to można się pokusić o przywalenie tych zbliżeń pięknym tańcem śmieci... natomiast całym sercem krzyczę tak jak Damian... KAMERA!!! mam nadzieję że to nie są rzuty z animatica... tylko taki szybki test... bo te ujęcia w takim montarzu to klęska... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 31 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2004 Liny beda oczywiscie sztywniejsze, jeszcze musze nad nimi popracowac jesli chodzi o dynamike. Co do kamery to nie nalezy sie spodziewac jakiegos majstersztyka jesli chodzi o jej prace, nikt nie jest w tej kwesti doswiadczony. Krotko mowiac dalsze uwagi postaram sie zrealizowac na tyle ile bedzie to mozliwe. Wzorujecie sie albo na przykladach z filmow lub na prawdziwych symulacjach, jakosciowo nie jestesmy jak narazie w stanie do ich jakosci dobic z roznych wzgledow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imprecis Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Jestem pelen podziwu dla waszych prac ;) Coz to jakis zastuj ze juz od tygodnia nie ma update'ow, chcemy wiecej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkelf Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 wiecie co: spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2004 Brak updatow jest spowodowany tym ze trzeba bylo sie cofnac do pre-produkcji. Dodatkowo prace spowalnia moj ledwo chodzacy monitor, aktualnie czekam na nowy ktory bedzie jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LISEK Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 Chwała wam za to ze na moscie znajdzie sie moj ulubiony wozik Dodge Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 14 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2004 Nowy monitor juz zajol miejsce bojowe, tak wiec mozna pracowac dalej. Tak wiec testow ciag dalszy. http://www.maxdigital.pl/other/viz02.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imprecis Napisano 14 Sierpień 2004 Share Napisano 14 Sierpień 2004 Mam nadzieje ze to nie jest ostateczny ruch kamerki, bo jest cholernie slaby ;( A co do reszty to najwyzszy poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastique Napisano 14 Sierpień 2004 Share Napisano 14 Sierpień 2004 Super ale popracowal bym jeszcze nad ruchem tego okraglego talerza, widac ze zatacza kolo i zatrzymuje sie przed sama kamera, ziemia strasznie statyczna i maly defekt cieni, pozatym revelka... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christian Noir Stein Napisano 14 Sierpień 2004 Share Napisano 14 Sierpień 2004 Parę pytanek. 1) czemu talerz przestaje się obracać na 2 ostatnie sekundy animacji? 2) może dac jednak ruchomą kamerę która delikatnie porusza się skolei w prawo 3) brak gwiazd? 4) jakiś dziwny śmieć wyłazi przy ruchu satelity (jakieś falowanie tekstury?) 5) wiem że to krótkie ujęcie ale czy ziemia i jej atmosfera sa w 100% nieruchome przez taki okres czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 14 Sierpień 2004 Share Napisano 14 Sierpień 2004 Mnie trochę drażni tekstura na bateriach słonechnych... jest taka sama po obu stronach i to bardzo rzuca się w oczy... Kamera faktycznie mogła by się poruszać w prawo delikatnie, żeby całe ujęcie troszkę zdynamizować... ogólnie jest bardzo dobrze! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LISEK Napisano 14 Sierpień 2004 Share Napisano 14 Sierpień 2004 Racja popraw ta ziemie... a ja inna rzecz zauwazylem... mowie z gory - nie jestem pewnien czy to blad. Chodzi o to odbicie na talezu, wyglada to jakby w dowch czesciach talerza bylo "wlaczone" odbijanie... strasznie dziwnie to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 14 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2004 Ruch kamery nie jest ostateczny, tak jak mowilem nikt nie jest doswiadczony bardzo w operatorce, tak wiec jakis majstersztyk to nie bedzie. Maczac palce w pracy kamery bede ja, Bhaal i Mello. Ziemia jest statyczna bo robi tylko za tlo, zrobilem to zeby cokolwiek pokazac. Czasza sie przestaje obracac bo jest skierowana w konkretna strefe, to test wiec gwiazd nie robilem, fakr male bledy w renderingu m.in fickering FG. Bedzie ruch chmur lekki, natomiast co do odbic na szybko dalem statyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christian Noir Stein Napisano 14 Sierpień 2004 Share Napisano 14 Sierpień 2004 Więc może jakoś uwyraźnijcie nakierowanie talerza na strefę. Może jakaś dioda widoczna na samym czubku która raptem zamiga czy coś. Bo tak to sie zatrzymuej ni w gruszkę ni w pietrszukę i ja na 100% bym nie wpadł że to namierzenie danej strefy, a raczej padnięcie baterii słonecznych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 15 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2004 Co do satelity to beda jeszcze migac swiatla. A tak sie przedstawia chatka jednego z bohaterow w trakcie tworzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulczas Napisano 15 Sierpień 2004 Share Napisano 15 Sierpień 2004 chatka jednego z bohaterowhę? nie wiem jeszcze o co chodzi, ale przezentuje się nieźle, jak na chatkę "w trakcie tworzenia", tylko te deski są za jednolite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imprecis Napisano 15 Sierpień 2004 Share Napisano 15 Sierpień 2004 Boze ludzie, jak dla mnie sie zbyt wiele go czepiacie.....deski za jednolite...jak bedzie sie bawil bzdurami to nigdy animki nie skonczy ^^'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 15 Sierpień 2004 Share Napisano 15 Sierpień 2004 Wrzucajac skriny z zaczetego modelingu praktycznie sami zadajecie sie na oko krytykow. Mysle, ze mozna by poprostu wrzucac bardziej skonczone modele/sceny. Wtedy ogolnie patrzy sie na kompozycje a nie na to czy deska jest prosta czy krzywa. Co do kamer, to zauwazylem ze macie je zbyt statyczne, ten film ma byc dosyc dynamiczny i minimalny ruch to raczej tutaj sie nie sprawdza. Popracujcie jeszcze nad kamerami, bo to istotna rzecz w filmie. Montazowo np, scena z mostem bynajmniej mnie klula mocno w oko, tez by trzeba nad tym popracowac (ps.te 1wsze ujecie z gory wogole bym wywalil bo nic nie wprowadza). Milej robotki Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bhaal Napisano 15 Sierpień 2004 Share Napisano 15 Sierpień 2004 Dziś zaczeliśmy animatica. Te wcześniejsze to takie jakieś zabawy były można powiedzieć :) Synuś: on sam tej animki nie robi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2004 Co do tych desek to w swoim czasie zostana nieco pobracane, niektore beda popekane i zlamane. Jak by szybciej szlo to mozna by dawac juz skonczone, chodz z drugiej strony mysle ze sporo ludzi wchodzacych do tego watka lubia ogladac jak to sie wszystko zaczyna, brnie do przodu az do koncowego efektu. Z praca kamer bedzie trudno, o ile w miare dynamiczny ruch zrobic to nie problem, to poprawnie prowadzic kamere i montazowo zeby nie bylo pewnej dezorientacji, w tym przypadku trzeba miec doswiadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imprecis Napisano 16 Sierpień 2004 Share Napisano 16 Sierpień 2004 Sorry Bhaal :) Nie zapomnialem o tobie tylko jakos tak trefnie mi sie litery poprzestawialy :) W kadym razie nie czepiac sie ich tyle ;) Chlopaki naprawde robia swietna robote ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lumaq Napisano 20 Sierpień 2004 Share Napisano 20 Sierpień 2004 Boże toz to ten caly projekt bedzie za****. (o ile to skonczycie ) ale po ilosci updateow szczerze w was wierze. Ta chatka wyglada jak toi toi ale jest przyjemna:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2004 Zamiar jest skonczyc i wziasc sie za kolejna produkcje :) chatka to bardzo wczesna wersja, prawie tam nic nie ma. Jak narazie meczymy animatik. No coz moge smialo powiedziec ze jest ciezej niz myslelismy ale nikt nie daje za wygrana. Swego czasu tj. na samym poczatku projektu kiedy to czas jego ukonczenia byl datowany na 3 lub max. 4 tygodnie zylismy w przeswiadczeniu ze majac namiastke scenariusza, chodz malego i banalnego nie potrzeba nam az tak szczegolowo opracowanego scenariusza, jednak im dalej w las zaczely sie coraz czesciej pojawiac niedomowienia i luki. Jednak im wiecej kazdy analizowal akcje tym zaczelo sie wszystko bardziej motac, fundament ktory mosi byc zwarty, solidny i przemysany prawie wogole nie istnial, jednak naprawil to Mell sprowadzajac to do przejrzystej formy i jednozesnie zwartej, teraz wiemy jaka droga mamy isc. Sciezka wydaje sie byc wyraznie oswietlona pozostaje tylko przebyc ja do konca :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 25 Sierpień 2004 Share Napisano 25 Sierpień 2004 Rascal - masz talent do dramaturgii ;] Piękna rzecz, na początku nie wierzyłęm, że coś z tego wyjdzie, ale na przekór wszystkiemu idziecie do przodu. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy, bo na tym forum animacji o takim rozmachu chyba jeszcze nie było... Kiedy będzie działać wasza stronka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2004 Fakt... troche to dramatycznie wygladalo :) Dzieki za uznanie, nie tylko ty nie wierzyles pewnie spora wiekszosc tez, ale jak widac brniemy do przodu z wasza pomoca. Co do tego najwiekszego rozmachu to nie bylo, tego jestem pewnien ktora by dotrwala do konca :) ale w trakcie twozenia jedna byla, ale nie dotrwala do konca... kto wtajemniczony to wie, swoja droga szkoda mi tamtego watka. Jesli chodzi o nasza strone, to do konca tygodnia powinna dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulczas Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Ja osobiscie w Was wierzylem od samego pocztku. Tylko updaty dajecie stanowczo za rzadko ;). czekam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bhaal Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Updatów może być teraz mniej bo robimy animatica i tutaj nie ma co pokazywać. Ale napewno się pokażą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas Napisano 27 Sierpień 2004 Share Napisano 27 Sierpień 2004 Sorry za OT, ale może ktoś mógłby tak delikatnie wyjaśnić cóż to jest ten 'animatic' ? Bo wydaje mi się, że jest tu sporo osób, które nie mają pojęcia co to jest i ja jestem wśród nich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 28 Sierpień 2004 Share Napisano 28 Sierpień 2004 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=6226 to powinno troche wyjasnic ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas Napisano 18 Wrzesień 2004 Share Napisano 18 Wrzesień 2004 lekkie zaległości ?:\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Wrzesień 2004 Share Napisano 18 Wrzesień 2004 wymiekają ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2004 Wnetrze drewnianej chaty. Sciany z desek, przebija się przez nie światło, przy biurku widać postać, siedzi tyłem. W teczce oraz na stole,dokumentacje, zdjęcia i rysunki techniczne. A tak wyglada jedna z specjalnie spreparowanych okladek Popular Science ( jeszcze nie finalna wersja ) Tak przedstawia sie m.in pierwsza rozpoczynajaca sekwencja ( zamiescilem uproszczony opis, jednak wiadomo o co chodzi ) Nad praca kamer i animacja wstepna charakteru pracowal m.in Bhaal. Jako zeby nie bylo zbyt cicho podlozylem jeden z testowych szkicow muzycznych... wiadomo kogo :) http://www.maxdigital.pl/other/pv05.avi Natomiast w ramach ciekawostki powiem ze tej sekwencji pierwotnie nie bylo... jest to jeden z wielu elemetow rozwiniec starego scenariusza, ktory przeprowadzil Mell z dwoch kartek A4 do az osmiu. ps. Jeszcze nie wymieklismy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nimrod Napisano 20 Wrzesień 2004 Share Napisano 20 Wrzesień 2004 ps. Jeszcze nie wymieklismy ;) I całe szczęście, szkoda żeby ten projekt się zmarnował, bo zapowiada się bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bhaal Napisano 20 Wrzesień 2004 Share Napisano 20 Wrzesień 2004 Maszyny nie jesteśmy, czasem troche wolnego też potrzebujemy ;) a czasem są inne okoliczności ale nawet nie śnijcie o tym , że zrezygnujemy z projektu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 20 Wrzesień 2004 Share Napisano 20 Wrzesień 2004 Fajna okladka, ale zmiencie lamanie tekstu: Group of... glupio jak zostaje of na koncu wiersza. W prawym gornym rogu jest cos pusto. Przydaloby sie odsunac troche tekst od tytulu pisma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2004 Okladka nieco sie moze sie zminic jednak pewnie nie diametralnie, oczywiscie pewne elmety sa do poprawy m.in lamanie textu. Glowne na uwadze mamy animatik, ale widze ze pierwsza scena wyszla chyba calkiem dobrze, jeszcze tylko w jednym miejscu kamera wymaga lekkiego przyspieszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość cwieq Napisano 22 Wrzesień 2004 Share Napisano 22 Wrzesień 2004 praca naprawde śwetna nie ma się do czego przyczepić może tylko do tego że wszystko pokazujecie i moze nic nie zostanie aby nas zaskoczyć tak totalnie aby połowa forum spadła z krzeseł serdecznie wam tego życze wytrwałości w pracy i niech bóg wam blogosławi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 22 Wrzesień 2004 Share Napisano 22 Wrzesień 2004 mell - choleva zaje.... tzn b.fajna ta musiczka w ostatnim SzOcie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulczas Napisano 23 Wrzesień 2004 Share Napisano 23 Wrzesień 2004 jesli scenariusz filmu bedzie taki, jak to ja sie domyslam :] to bedzie troche "oklepany" niestety... ale i tak mi sie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Ogolnie wszystko mi sie bardzo podoba.... Mam pytanko w jakies rozdzielczosci bedziecie to renderowac?? I jaki jest teraz planowany czas trwania calej animki? Ja w swoim stalingradzie, chce zrobic cos w okolicach 10 min :/ ale nie wiem jak to pozniej bede renderowal(chyba bede musial dorzucic dwa lata na sam rendering :D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 24 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Renderujemy do formatu Panavision 2.35:1 oczywiście nie do pełnej rozdzielczości kinowej a do nieco mniejszej 640x272 przeznaczonej do wyświetlania tylko i wyłącznie na ekranach monitorów, zachowane beda jedynie proporcje obrazu. Wszelkie rendery to oczywiscie dzialka Mental Ray, chodz nie wykluczone ze w scenach gdzie bedzie mialo zastosowanie GI to bedzie dzialka Turtle produkcji Illuminate Labs. Jesli chodzi o planowany czas to najprawdopodobniej nie wiecej niz 10min... mam nadzieje, to naprawde sporo czasu. Aktualnie jest robiony animatik, tak wiec niebawem bedzie wiadomo ile czasu zajmie animacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dirty Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 wystarczy wam scenariusza na 10 minet? jak na moj gust to troche za duzo, mam nadzieje ze nie powieje nuda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 24 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2004 Tak jak juz wczesniej pisalem, nastapilo rozwiniecie scenariusza do 8 kartek A4. Pierwsza sekwencja zabiera juz 30sec, chodz bedzie ruch kamery w jednym ujeciu nieco szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi