Napisano 9 Grudzie艅 200915 l Czesc, Jesli chodzi o moje umiejetnosci w 3D studio max - s膮 dobre (mozna zobaczyc w mojej galerii) ale niestety musze ogarn膮膰 teraz Maya (wymogi na studiach no ale mniejsza z tym). Moje pytanie - czy sposob modelowania w Maya jest taki sam albo podobny ? Trudno bedzie poj膮膰 Maya`e ? modelowanie, texturowanie, lighting i inne ?
Napisano 9 Grudzie艅 200915 l sciagnij triala i sam zobacz :P jak miotasz w 3ds maxie to nie powinno ci to zaj膮膰 duzo czasu, tzn przesiadka, aczkolwiek wiele rzeczy jest rozwiazana tam inaczej niz w maxie :P kwestia przywykniecia chyba ze nie dasz rady przywyknac tak jak ja do 3ds wiec wtedy lipa ;)
Napisano 9 Grudzie艅 200915 l http://www.max3d.pl/article.php?id=93 tu masz wszystko czego ci potrzeba.
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l Alt+MMB - pan view 聽 og贸lnie przesiadka z mayki na maxa jest 艂atwiejsza ni偶 w drug膮 stron臋. W艂a艣nie si臋 przesiadam na Maxa. Max po prostu ma wszystko na wierzchu. Za艣miecony okrutnie intrfejs. pi臋膰 przycisk贸w, 偶eby zrobi膰 to samo.
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l Autor Ah dzieki - tez wole maxa :( ale na studiach sobie zazyczyli :( dzieki
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l Max jest zbudowany na przestarza艂ej koncepcji. Maya jest minimalnie nowocze艣niejsza chocia偶 w por贸wnaniu do Softimage i Houdiniego te偶 ju偶 najm艂odsza nie jest.
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l heheh... ja nie napisa艂em, 偶e wol臋 maxa. Wol臋 Mayk臋 :) ale praca wymaga przesiadki.
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l http://www.max3d.pl/article.php?id=93 tu masz wszystko czego ci potrzeba. 聽 No z tym "wszystko" bym nie przesadza艂 ... nazwa艂bym to raczej "Szybkim startem" :)
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l No z tym "wszystko" bym nie przesadza艂 ... nazwa艂bym to raczej "Szybkim startem" :) 聽 w sam raz dla Ciebie :)
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l w sensie ustawienia wszystkie od zera? przenie艣 sobie do innego lub zmie艅 nazw臋 katalogu My Documents/maya
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l najlepiej zacznij od Digital Tutors, 3DBuzza albo np.skocz sobie tutaj: 聽 http://www.youtube.com/user/cannedmushrooms#g/c/39042ADB6B5FB025
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l Autor 1. Gdziej jest opcja jak w maxie FFD 2x2x2 ( i inne) jak w maxie ? 聽 2. Gdzie w majce Vertex - Cut (jak w maxie) ?
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l 1. Animation - create deformers - lattice 聽 2. nie kojarze tej opcji w maxie, mo偶e edit mesh - split polygon tool ?
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l Autor o tak tak o to mi chodzi艂o - dziekuje pi臋knie - split polygon tool
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l stwierdzi艂em i偶, skoro zna si臋 dobrze na maxie to pokazanie r贸偶nic ju偶 wystarczy, jak kto艣 zna si臋 na "zasadach" 3d to przej艣cie nie powinno stanowi膰 problemu, zw艂aszcza kiedy to nie jest przestawianie si臋 na ca艂o艣膰 tylko po to by zaliczy膰 i tyle. Z pocz膮tku zawsze s膮 zgrzyty i nielogiczno艣ci ale to si臋 przetrwa.
Napisano 10 Grudzie艅 200915 l Autor Obawialem sie troche tej Mayki ale tak wlasciwie to modelowanie, lighting, rendering polega na tym co maxie - czyli kwestia zrozumienia i odszukania wszystkich potrzebnych narz臋dzi. Po godzinie uzytkowania maya by艂em juz w stanie bez problemu wymodelowac jaki艣 kubek, butelke czy cos innego. Jednak ciagle mi sie myli z maxem i sprobuje uzywac np. maxowskich skr贸t贸w klawiszowych itd itp. 聽 Dzieki za pomoc
Napisano 11 Grudzie艅 200915 l Autor ale czemu one sa po艂aczone i nie moge rozlaczyc jednego od drugiego ?
Napisano 11 Grudzie艅 200915 l Zgadza si臋 majka automatycznie 艂膮czy obiekty, dlatego je偶eli potrzebujesz je roz艂膮czy膰 u偶ywasz Mesh - Separate ;)
Napisano 11 Grudzie艅 200915 l Autor jak zmienic kolory obiektow w scenie ? (nie textury) kolory np: mam dwa plane i chce jeden bia艂y a jeden szary
Napisano 11 Grudzie艅 200915 l Musisz na艂o偶y膰 osobny materia艂 dla ka偶dego z obiekt贸w to jest jedyna opcja.
Napisano 11 Grudzie艅 200915 l gdzie jest opcja Mirror (w maxie mirror) a mayce ? Gdziej jest opcja jak w maxie FFD 2x2x2 ( i inne) jak w maxie ? Jak mozna zresetowac maya ? Gdzie w majce Vertex - Cut (jak w maxie) ? jak zmienic kolory obiektow w scenie ? (nie textury) kolory np: mam dwa plane i chce jeden bia艂y a jeden szary ale czemu one sa po艂aczone i nie moge rozlaczyc jednego od drugiego ? przeciez jest wszystko pod F1 ? :)
Napisano 11 Grudzie艅 200915 l Autor pod F1 mam otwiera mi sie http://www.google.com w przegl膮darce a w google tak sie sklada ze znalezc nie moglem 聽 Pozdrowionka
Napisano 12 Grudzie艅 200915 l nie no , wez ch艂opie popatrz woko艂o siebie :D (katalog instalacyjny)\docs\Maya2010\en_US w tym katalogu jest ca艂y help do majki
Napisano 12 Grudzie艅 200915 l Autor tak zrobie dzieki :D :P a przy okazji maxie mam jesli dobrze pamietam Merge zeby dodawac obiekty do sceny z innego pliku a gdzie to jest w mayce :) ?
Napisano 12 Grudzie艅 200915 l Wyexportowa膰 dany obiekt ze sceny do pliku i potem go zaimportowa膰. Ne wiem na jakiej zasadzie dzia艂a艂o Merge w Maxie bo nigdy nie u偶ywa艂em :)
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto