Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Bry.

render23export.th.jpg

render21export.th.jpg

Moje pierwsze podejście do maxa, pytanie do Was o wszechwiedzący :), jak się zabrać do teksturowania tego poniżej:

siatka1d.jpg

Wszystko w nurbs jak pewnie widzicie, pomysł jest taki że chcę zrobić carbon z białymi naklejkami gdzieniegdzie, jak rzucam na to unwrapping to przerabia nurbs na mesha czy tam na poly, dobrze mowie? :P, robi się straszna sieczka, gesto bardzo, komp się poci krzyczy płacze, a ja się nie znam na tyle żeby biedakowi pomoc.

btw to forum nie obsługuje literki o-z-kreską, dziwne dziwne

Pozdrawiam

Edytowane przez Ayzen

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 4,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Moim zdaniem to powinieneś zrobić cały motor a potem go teksturować bo model może się jeszcze zmienić a wraz z tym i siatka unwrapa:) Ja używam Xraya. Bardzo fajny.

PS. Chodzi Tobie o "Ó" ?

Napisano
  • Autor
Moim zdaniem to powinieneś zrobić cały motor a potem go teksturować bo model może się jeszcze zmienić a wraz z tym i siatka unwrapa:) Ja używam Xraya. Bardzo fajny.

PS. Chodzi Tobie o "Ó" ?

Cały model jest już gotowy, co do ostatniej śrubeczki, po czym wnioskujesz że nie jest? o czymś zapomniałem? coś do poprawki w modelowaniu?

..i tak, chodzi mi o

"Ó"
:)
Napisano

Oooo, pytanie do mnie.

Najlepiej nie teksturuj tylko daj ładne czyściutkie materiały. Ewentualnie drobne teksturki na emblemy i napisy.

Napisano
  • Autor

A da się tak ? :>, okej, o tym nie pomyślałem że się może się tak dać (się). Szukam tutoriala zatem jak coś takiego uczynić.

Thx

Napisano

Oj sorki nie luknęłem tych miniaturek:p

Myślałem że to referki i nie chciało mi się otwierać:P

Napisano
  • Autor
Kierownica jest tylko po co ? Skoro tym nie da się skręcac?

promien.jpg

Zawieszenie zwrotnicowe, 20 stopni promień skrętu. Takie samo jak w np.

Suzuki Nuda z 1987, swoją drogą jeden z najładniejszych concept bike'w Suzuki

1987_Nuda_AC-London_01_450.jpg

lub np Vyrus

Image09.jpg

kąt skrętu to 18-24 stopni przy takich zawieszeniach jeśli mnie pamięć nie myli.

Wiec odpowiadając na Twoje pytanie, kierownica jest po to żeby było gdzie powiesić siatkę z zakupami w drodze ze sklepu, jako że zapomniałem o bagażniku =D

Oj sorki nie luknęłem tych miniaturek:p

Myślałem że to referki i nie chciało mi się otwierać:P

:)

Nie mogę sobie poradzić z tymi naklejkami, pootwierałem coś tutoriali ale rożne cuda się u mnie dzieją jak dodaje UVW na rożne płaszczyzny ;/.

Mogł by być ktoś tak łaskawy i skierować mnie na dobrą drogę?

Napisano

ciekawy motór choć tyłek ma brzydki - nie siedzi mi względem tego masywnego przodu -jest "sharkowaty" ale równie dobrze mógłby się nazywać pirania ;) bo myśląc o rekinie widzę jego płetwę grzbietową...no chyba, że w tym wypadku taka płetwa byłaby wyposażeniem stroju bajkera ;)

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak się zabrać za robienie naklejek, jak robię uvw mapping to z nurbs się robi siatka i komputer zdycha, jak się zabrać do robienia naklejek na czymś takim ? ? ?

Tak samo nie mam bladego pojęcia jak wymodelować bieżnik na oponie motocyklowej, ktoś pomoże?

Napisano
  • Autor

obrandowany testowo na Evga, scena w budowie

rev2render01.jpg

Edytowane przez Ayzen

Napisano
  • Autor
nurbsy sie nie unvrapuje...

Jeśli chcesz unwrapować model NURBS musisz go przełożyć na poly.

pytanie o nurbsy zadałem rok temu, już nie aktualne ;), nie załadowało mi pikczersa do postu powyżej, właśnie edytowałem z nowym linkiem

Napisano
  • Autor
Nie patrzylem na daty. Bardzo ladnie :) Ci to wyszlo. Opona na bump mapie?

tak, nie chciało mi się tego modelować [czytaj: nie wiedziałem jak się za to zabrać] a teraz nie chcę mi się już nic w nim zmieniać, model leżał na dysku kawał czasu nieruszany, pobawię się tylko z materiałami i zmontuje scenę.

Napisano
  • Autor

evga1.jpg

evga2.jpg

Mapy testowe, obranduje go po ludzku, z nazwą mako Shark, nie mam pomysłu jak zrobic realistycznie materiał karoserii [motoserii? :)] z rysami, brudem, naklejkami, i wszystko z innych materiałów, blend? composite [vray]? zamotałem się z tym trochę, za dużo ustawień :P

zaraz podeślę mapkę z tym co chcę zrobić, moze ktoś mi pomoże

evga2.jpg

Edytowane przez Ayzen

Napisano
  • Autor

Prawie że finalnie, szybki render, blacha na blendzie, 4 warstwy.

makoshark.th.jpg