Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie,

Zachwycony tutejszymi pojazdami z okresu II WW i podobnych postanowiłem sam wyrzeźbić coś ładnego. Doświadczenie w modelowaniu zerowe (kiedyś dziubałem w moim już przestarzałym Lightwave 7). Jest to moja pierwsza poważna praca i prosiłbym o komentarze i konstruktywną krytykę:) Na początek:

tank1c.jpg

tank2e.jpg

Pozdrawiam!

Edytowane przez SSn4k3
  • Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Piekny start :) Natomiast to co mi sie nie podoba to to ze strasznie ale to strasznie nie lubie meshsmooth'a i turbosmootha bo moim zdaniem to cichy pozeracz niesamowitych ilosci polygonow. Ale to nie tyczy sie Twojej pracy tylko wielu prac na forum przy czym nie chodzi mi o to ze nie podobaja mi sie same prace bo sa one nieraz swietne albo wrecz zniewalajace tylko bardziej o to ze mam troche nalecialosci gamedev'owe no i najbardziej przemawiaja do mnie prace ktore maja maks. 20 000 poly bo tylko takie modele mozna ozywic i dodac do nich interakcje ;). Co do pracy to jezeli juz faktycznie robisz model uber-highpoly to zwroc uwage jak byly laczone poszczegolne blachy bo sa one robione cos a'la wpioro wpust przynajmniej w czolgach niemieckich z IIWS.

Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

Napisano (edytowane)

2 sprawy.

1.skolekcjonuj sobie jak najwiecej zdjec i opracowan, dobrze tez miec nawet jakis model, ale tylko pogladowo i do tego czego nie da sie sprawdzic w inny sposob.

2. powiedz mi czy wiesz co to jest ten rowek na gornej czesci wierzy. Domyslam sie ze wiesz co to jest, ale tym pytaniem chcialbym wywolac dyskusje z ktorej moze wyjdzie cos konstruktywnego. Trzeba sobie zadac za..iscie wazne pytanie, jak nazi robili te czolgi, jak sobie odp na nie pewne rzeczy stana sie jasne.

JacekCichy, to chyba nie jest MS alni TS, prawdopodobnie kolega uzywa tego samego co jasam lubie stosowac czyli w mentalu shaderek Arch. on ma opcje udawania MS

Edytowane przez KoMic
Napisano

JacekCichy - Dzięki wielkie, przyjąłem do wiadomości;-)

koMic - Tak to jest MS:-) Mam sporo zdjęć i opracowań, ale druga sprawa, że to jest ostatni model tego Tigera i ciężko znaleźć dokładnie materiały do TEGO konkretnego. Niby jest wszystko podpisane Pz.Kpfw VI Tiger I Ausf.E ale "Last model" brakuje i już właz dla załogi troche inny, właz na ammo różni się detalem. Co do rowka no to mamy tutaj:

P4290003.jpg

Napisano

Ja bym się absolutnie nie wzorował na zdjęciach modeli - tam jest zwykle sporo błędów i uproszczeń. Trzeba szukać zdjęć archiwalnych albo po prostu kupić monografię.

Napisano

Dokladnie tak jak Hynol napisal. modele sa dobre aby cos z nich podpatrzec, ale nie mozna sie wzorowac. szczegolnie jakies drobne male plastiki.

Ale BTW nawet na tym modelu widac ze to nie jest rowek. tylko gorna plyta pancerza jest lekko wystajaca, rowek to w zasadzie spoina. kolejna sprawa nie wiem jak u Ciebie ale pancerz na plycie obwodowej wierzy mial grubosc 80mm. wykonywany byl z walcowanej stali. To zgrubienie przed plyta czolowa jest kompletnie bezsensu, nie wspominajac o zaokragleniu laczenia plyty czolowej z boczna. oczywiscie jakos to tam bylo pospawane, ale napewno nie tak.

hehe, pytanie czy chcesz miec tylko obrazek, czy podejsc do tego technicznie

pozdr.

PS poczekaj az wpadnie tu Kliment, hehehehe.Ja w zasadzie nie znam sie na czolgach

Napisano (edytowane)

kliment dostarczył autorowi materiały a teraz siedzi cichutko i obserwuje :) Wszystko co mówili poprzednicy to prawda, pytanie do autora, czy chce odwzorować w najdrobniejszych szczegółach omawianego tanka czy tylko się przybliżyć z wyglądem. Pewne uproszczenia oczywiście zawsze są konieczne, wiadomo.

P.S. jeśli już podglądasz modele plastikowe to jak już o wieży mowa zwróć uwagę że przekłamania są miejscami dość duże . W tym modelu który pokazałeś wyżej odlew plastikowy udający zimmerit całkowicie ukrył spawania połączeń płyty bocznej z czołową. Dlatego warto przygladać się zdjęciom arch a najlepiej współczesnym z muzeum .

Pozdro!

Edytowane przez kliment woroszyłow
Napisano

Zabijcie, ale ja z tymi rowkami sobie poradzić nie mogę:-) Wróciłem z pracy o 15, obiadu nie jadłem, druga paczka fajek leci, pęcherz pełny bo do wc szkoda iść. Zrobiłem chyba z 5 wersji od zera całej bryły wieżyczki i ni cholery nie mogę dobrze tego tam zrobić tymi loopami, extrudami itp. Podłapałem troche expa. z modelowania, a rowkom nie popuszczę... Teraz chyba czas nadrobić zaległości ze zleceń webartowych do deadliny się zbliżają. Jutro kolejna sesja, zacznę robić resztę detalu a rowki na później;-) Co do pytania o stopień odwzorowania tanka to wiadomo, że raczej nie dam rady na tym poziomie skilla zrobić super hiper 1:1. Ale będę się starał w miarę umiejętności. Ale pokręciłem :)

tanknowy.jpg

Idę jeść, jakieś piwo, może film. Do jutra i dzięki za komentarze:-)

Edit: Elementy na wieży nie są ustawione na miejscu bom na to dzisiaj nie zwracał uwagi.

Napisano

kliment - dzięki;-) Dzisiaj w planach: mechanizm do otwierania włazu, tylna skrzynia i może to "trzymadło" na działo z przodu ,mini detal którego i tak nie będzie widać. Z gąsienicami na te uchwyty z boku będzie zabawa;-)

Andrzej1964 - Dzięki, nie znałem tej strony. Po pracy przejrzę na spokojnie, ale już widziałem, że się przyda:-)

Napisano (edytowane)

Zbyt wiele z niej nie dziala, ale IMO instrukcja obslugi jest BEST OF THE BEST: ]

BTW, mam pewne uwagi co do wywietrznika, wydaje mi sie ze masz tam blad merytoryczny. skonsultuj to z planami.

EDIT:

http://armor.kiev.ua/Tanks/WWII/PzIII/1/?img=pz3_1.gif.html

prawy dolny naroznik rysunek nr5. inny czolg ale rozwiazanie takie samo. gorna plyta wywietrznika opiera sie na srubach

pozdr

Edytowane przez KoMic
Napisano (edytowane)

No i kolejny mały update. Z prędkością modelowania jest bardzo średnio, no ale jak pisałem na początku uczę się dopiero;)

Dodałem ramię do podnoszenia kopuły(?), , skrzynię z tyłu (z tą dziwną dziurą z tyłu którą pewnie muszę poprawić?) i wstępną wersję tego czegoś z przodu co trzyma działo (i znowu ta terminologia;))

tankupdate3.jpg

tankupdate4.jpg

KoMic nie zauważyłem edita, obiecuję, że jutro poprawię wentylator;)

Edytowane przez SSn4k3
Napisano

Jako, że straciłem w awarii systemu całą moją pracę muszę zacząć od nowa. (cholera). Wycinanki dziur dedykuję klimentowi, który tak bardzo chciał, żebym nauczył się wycinać.tankfz.jpg

Napisano

Ciekawe, bo ja też mam w planach tigera zrobić, ale w o wiele mniejszym detalu. Może wrzuce tymczaem kiedyś t-34, do którego nie mogę sie jakoś zabrać, żeby go dokończyć, ale jak widzę tutejszy poziom, to musiałbym mojego tanka od zera robić. ^^

EDIT:

Gdzieś czytałem tutka do spawów, ale zapytam tutaj. Noise'a nakładasz jako modyfikator na te poligony, które są spawem czy na materiał jako mapa, który na tych sprawach będzie siedział?

Pozdrawiam

Napisano

Santo - Z mniejszym detalem chyba się już nie da. Ja jestem nowicjusz więc błędy i uproszczenia są tu straszne. Co do spawów to w podpisie klimenta woroszyłowa masz tutorial o spawach i na nim się wzorowałem:)

Napisano

santo, tutek na temat spawow, gdzie to ja go widzialem, hmmmmmm...... moze w podpisie Klimenta: ]

SSn4k3, wielka szkoda, ze straciles. Ale ciagle brniesz w stare bledy, choc jest juz lepiej z plyta boczna wiezy. Natomiast plyta Frontowa i gorna to byly 2 oddzielne kawalki stali. Ftont byl grubydokladnie nie pamietam ale pewnie z 80-100mm mial, natomiast Top, chyba nie wiecej jak 25mm.

Trzymam kciuki pozdr

Napisano

Komicu, z tymi płytami to wiem, ale niestety miałem problem żeby wyrzeźbić frontową płytę, ale chyba mnie oświeciłeś bo wpadłem właśnie na pomysł jak sobie z tym poradzić:-)

Napisano

Jak mówiłem tak zrobiłem. Drobny update (tak naprawdę to po raz 1235632343 wymodelowałem wieżę od początku). Za każdym razem uczę się czegoś nowego:)

update.jpg

Napisano

nooo i fajno, tylko jedna uwaga, ta wystajaca czesc plyty bocznej, przed plyta przednia powinna miec taka sama grubosc jak plyta boczna.. Tak samo otwory, powinny byc tak samo glebokie jak grubosc plyty.

Jest dobrze, tzn zmierzasz w dobrym kierunku: ]

Napisano

SSn4k3 - hehe no proszę, zmotywowałeś mnie na chwilkę bym wystawił swojego tygryska :), którego zacząłem robić równy rok temu a potem przeleżał gdzieś na dysku i cały czas jest nie skończony. Teraz będzie mnie męczyć myśl by zrobić Ci konkurencję i dokończyć to co zacząłem... hmmm ale 2 takie same tematy na 1 forum ? Może wrzucę, może nie ale zapewne kiedyś to nastąpi.

Zamierzasz go texturować ?

Będę bacznie obserwował ten temat :) POWODZENIA !

Napisano

DonJakub - Jeśli dotrwam do końca modelowania to oczywiście, że go otexturuje.Co do tigera Twojego to już twój wybór. Konkurencji nie będzie, bo nie ma o co konkurować:-)

Pozdrawiam:)

Napisano

KoMicu - cały czas dziergam, ale wczoraj mało czasu było - dodałem otwór na właz dla załogi, wizjer na okular/paryskop:) i poprawiłem szerokość przedniej części płyty bocznej - za mało żeby wrzucać render bez wstydu:-)

Napisano

SSn4k3 - ojj mylisz się, już teraz widzę, że lepiej Ci idzie :D

Jak możesz to też i w LP wrzuć siatkę.

DAJESZ następne upy !

KoMic - Ty tam kończ swoje ;p

pozdro.

Napisano

w przedniej części krawędź w rogach przy tych wystających cosiach po wygładzeniu nie idzie równo ze spawem (czy na odwrót), trochę to dziwnie wygląda dla mnie. Jesli tak ma być to sory za spam.

życzycze powodzenia